NEXT MATCH – Feyenoord ontvangt NEC in midweekse speelronde

Twan

De Feyenoordselectie heeft niet al te lang om bij te komen van een intense Klassieker. Vanavond staat de tweede ontmoeting met middenmoter NEC Nijmegen op het programma. 1908.nl blikt alvast vooruit.

Onderlinge ontmoetingen

Feyenoord heeft NEC 41 keer eerder ontvangen voor een Eredivisiewedstrijd in de Kuip. Van deze ontmoetingen won Feyenoord er 29. Acht keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel, en vier keer gingen de drie punten naar Nijmegen.

NEC is de eerste Eredivisie-tegenstander die Feyenoord voor de tweede keer zal ontmoeten dit seizoen. De uitwedstrijd werd gespeeld in speelronde 8. De club uit Nijmegen, die op dat moment bekend stond om de vele gelijke spelen, wist ook Feyenoord langszij te houden. Quinten Timber opende in de 23e minuut nog de score, maar de 1-1 van Iván Márquez in de 37e minuut zou het eindresultaat opleveren.

Diep in de extra tijd was er nog het opvallende moment van een afgekeurd doelpunt voor Feyenoord. NEC-doelman Jasper Cillessen schoot de bal tegen de stilstaande Santiago Giménez, waarna de bal in het doel verdween. Scheidsrechter Gözübüyük keurde het doelpunt echter al snel af vanwege onsportief spel.

De wedstrijd van vanavond zal overigens niet het laatste treffen met NEC zijn van dit seizoen. Over precies twee weken zal de club uit Nijmegen opnieuw op bezoek komen in de Kuip voor de achtste finale van de KNVB-beker.

Huidige vorm

NEC staat momenteel met 22 punten op een negende plaats. Dat is twee plaatsen hoger dan de club stond bij aanvang van de eerste wedstrijd tegen Feyenoord. De stijging op de ranglijst komt doordat NEC de laatste vijf wedstrijden goed in vorm is. Tegen SC Cambuur (0-1), RKC Waalwijk (6-1) en meest recentelijk FC Emmen (3-1) werd gewonnen. Ook werd er gelijkgespeeld tegen Ajax (1-1) en in de Gelderse derby tegen Vitesse (0-0).

Vermoedelijke opstelling tegenstander

NEC speelt dit seizoen in een 4-3-3 opstelling met de punt naar voren:

Jasper Cillessen; Bart van Rooij, Iván Márquez, Philippe Sandler, Soufian El Karouani; Dirk Proper, Lasse Schöne (c), Mikkel Duelund; Elayis Tavsan, Landry Dimata, Ibrahim Cissoko.

Afwezigen

Feyenoord: Gernot Trauner (knieblessure).

NEC Nijmegen: Oussama Tannane (schorsing), Mathias de Wolf (hamstringblessure), Robin Roefs (blessure).

Prognose

Waar Feyenoord in de uitwedstrijd teleurstellend punten morste, zal het gedreven zijn om in eigen huis wel met de volle buit van het veld te gaan. Dat is ook nodig doordat het gat met de concurrentie gekrompen is na het gelijkspel van zondag.

Bij een terugblik naar de vorige wedstrijd tegen NEC valt op dat Feyenoord de eerste helft veel kansen creëerde, maar slechts tot één doelpunt kwam. In de tweede helft was het spel van de Rotterdammers matig, met in het laatste half uur slechts één kans. Hierdoor lijkt het of de selectie niet genoeg energie en creativiteit had om op het laatst door te kunnen zetten. Gedurende het seizoen komt dit nog wel eens voor, maar ook valt op dat er al veel progressie is geboekt.

NEC heeft in de aanloop naar de wedstrijd één dag langer rust doordat het op zaterdag speelde. Wel moet de ploeg het doen zonder smaakmaker Tannane, die een schorsing uitzit. Als Feyenoord voldoende op kan laden na de gespeelde Klassieker, moet het niveauverschil en de fanatieke aanhang voldoende zijn om in eigen huis wel af te kunnen rekenen met de Nijmeegse club.