kuip-leeg-donker

VK Sportphotos

Analyse

NEXT MATCH · Sturm Graz opponent in eerste Europese thuiswedstrijd

Twan

Na de pijnlijke nederlaag tegen SS Lazio mag Feyenoord proberen de eerste punten van de groepsfase te pakken tegen het Oostenrijkse SK Sturm Graz. 1908.nl blikt alvast vooruit.

De tegenstander

SK Sturm Graz is de voetbalcub van Graz, de op één na grootste stad van Oostenrijk. De club werd in 1909 opgericht, en is daarmee bijna even oud als Feyenoord. ‘Die Schwoazn’ zoals de club ook wel genoemd wordt, speelt haar thuiswedstrijden in de Merkur Arena. De totale marktwaarde van de selectie is ongeveer 34 miljoen. De totale marktwaarde van Feyenoord is ruim 3,5 keer hoger.

Feyenoord heeft Sturm Graz twee keer eerder getroffen. Dit was in de derde (en laatste) kwalificatieronde voor de Champions League in het seizoen 00/01. Op bezoek verloor Feyenoord onder leiding van Bert van Marwijk met 2-1. De thuiswedstrijd eindigde teleurstellend in een gelijkspel (1-1), waardoor Feyenoord zich op mocht maken voor een campagne in de UEFA-cup. 

Erelijst

Competitie Aantal Seizoen
Bundesliga 3x 97/98, 98/99, 10/11
ÖFB-Cup 5x 95/96, 96/97, 98/99, 09/10, 17/18
ÖFB-Supercup 3x 95/96, 97/98, 98/99

 

Huidige vorm

Sturm Graz wist vorig seizoen onder de Oostenrijkse trainer Christian Ilzer als tweede te eindigen. Hierdoor mocht de club in de derde voorronde van de Champions League beginnen. Daar werd uiteindelijk over twee wedstrijden verloren van Dinamo Kiev, wat een plek in de Europa League betekende.

In de competitie bezet Sturm Graz na acht wedstrijden de derde plek. De ploeg wist tot dusver vier keer te winnen. Er werd drie keer gelijkgespeeld, en één keer verloren. Onder de gewonnen wedstrijd valt een knappe 2-1 overwinning tegen Red Bull Salzburg, dat de afgelopen tien jaar kampioen werd in de competitie. 

De eerste wedstrijd in de Europa League werd gewonnen met 1-0 tegen het Deense FC Midtjylland. Sturm Graz had gedurende de wedstrijd weinig de bal (36%) maar wist toch een stuk gevaarlijker te zijn dan de tegenstander met grotere kansen en twee keer zoveel schoten op doel (zes om drie). Na een tweede gele kaart voor captain Stefan Hierländer in de 73ste minuut wist de ploeg het met tien man vol te houden om zo drie punten binnen te slepen.

Selectie

SK Sturm Graz speelt doorgaans in een 4-4-2 ruitformatie. Het doel wordt verdedigd door Jörg Siebenhandl. Het grootste deel van zijn verdediging is nog erg jong. Het centrale duo wordt gevormd door Gregory Wüthrich (27) en David Affengruber (21). De flanken worden verdedigd door Amadou Dante (21) en Jusuf Gazibegovic (22).

De Slowaakse Jon Gorenc Stankovic is de verdedigende middenvelder in de ruitformatie. De middenvelders op de flanken zijn Alexander Prass en captain Stefan Hierländer. Hierländer zullen we overigens niet zien door zijn schorsing. De aanvallende middenvelder is Tomi Horvat. Hij vervangt al het gehele seizoen de geblesseerde Otar Kiteishvili, die als één van de betere spelers van Sturm Graz geldt. Horvat miste tegen FC Midtjylland nog een penalty om 2-0 te maken.

De twee spitsposities worden wisselend ingevuld. De meest recente wedstrijd werd gespeeld met de van Celtic gehuurde Albian Ajeti en Manprit Sarkaria. De andere spitsen, die tegen FC Midtjylland speelden, zijn de van FC Kopenhagen overgekomen William Böving (2,2 miljoen) en de Nederlandse Emanuel Emegha (1,5 miljoen). De boomlange spits van 1,95m werd overgenomen van Royal Antwerp FC en kwam oorspronkelijk uit de jeugd van Sparta Rotterdam. Sturm Graz kon de investeringen doen door de recordverkoop van de 19-jarige Deense spits Rasmus Höjlund. Hij vertrok voor 17 miljoen naar het Italiaanse Atalanta.

Afwezigen

Feyenoord: Sebastian Szymanski (hamstringblessure), mogelijk Lutsharel Geertruida (ziekte van Pfeiffer).

SK Sturm Graz: Otar Kiteishvili (achilleshielblessure), Jakob Jantscher (kuitblessure), Stefan Hierländer (schorsing).

Prognose

Dat Oostenrijkse ploegen niet onderschat moeten worden hoeven we Feyenoordsupporters niet duidelijk te maken. De blamages tegen Wolfsberger AC in 2020 staan nog vers in het geheugen. SK Sturm Graz is eenzelfde ploeg die het Feyenoord knap lastig zou kunnen maken. Voor Feyenoord is het de eerste keer dit seizoen dat ze een club treffen in een 4-4-2 ruitopstelling. Het zal blijken hoe Feyenoord omgaat met de veldbezetting op het middenveld en de twee spitsen. De spitsposities van de Oostenrijkers worden vaak ingevuld door één snelle spits en een aanspeelpunt, waardoor de ploeg een gevarieerde aanval heeft. 

Feyenoord kan positieve punten zien in de afwezigheid van captain Hierländer en de jonge verdediging. Hoewel Sturm Graz het tot dusver goed gedaan heeft in de kleine stadions in Oostenrijk, mogen ze het nu laten zien in een uitverkochte Kuip. Feyenoord is favoriet in deze belangrijke maar moeilijke wedstrijd. Een goed resultaat is cruciaal om het Europese avontuur voort te zetten.

Delen

Reacties

Prima analyse maar ik heb toch 'n paar kleine verzoekjes aan de redactie.
1 - Probeer weg te blijven van texten als: "de pijnlijke nederlaag ..." immers iedere nederlaag is pijnlijk. M.i. zorgt het toevoegen van dit soort pseudo dramatiek alleen maar voor onrust in de koppies van 'n deel van onze aanhang. Nergens voor nodig dus. Ook wij als fans moeten leren 'n topsport mentaliteit aan te nemen. Dus schouders ophalen en okay: NEXT GAME please :-D
2 - ook hier topsport mentaliteit tonen en wedstrijden niet op voorhand "moeilijk" noemen want als de spelers er ook zo over zouden denken dan wordt winnen pas echt 'n probleem. Noem het bijv. een uitdaging of interessante ontmoeting van verschillende speelstijlen maar blijf altijd positief :-)
Verder de complimenten voor jullie.
Grapje mag ik hopen.
Topsportmentaliteit creëer je alleen door zaken te benoemen zoals ze zijn, niet door te pamperen.
En door....
Heb jij ooit in 'n topsport cultuur gezeten ...? Elkaar de "waarheid" zeggen na 'n negatief resultaat okay maar ook dan zijn er goede dingen of lessen mee te nemen naar 'n volgende wedstrijd en dat heeft echt niets te maken met pamperen. En het helpt zeker niet om na 'n week wederom de negatieve kanten te benoemen. Negatieve energie instant houden levert alleen maar negatieve resultaten op ....
Dat heb ik inderdaad, bijna 11 jaar lang.
Persoonlijk maakte het herhaaldelijk benadrukken van wat er mis ging mij alleen maar scherper en nog meer gemotiveerd om die zaken, als team en individu, te verbeteren.
Voor een ander zal ongetwijfeld iets anders gelden.
En ja, uiteraard is het te horen krijgen van wat goed ging zeer bemoedigend. Maar tegelijkertijd ook vanzelfsprekend, voor iemand die topsport bedrijft.
Ben erg benieuwd hoe Arne de 442 van sturm gaat counteren