img-1701

Foto: Jim Breeman Sports Photography

Analyse

NEXT MATCH • Feyenoord op bezoek bij hekkensluiter FC Volendam

Twan

Na de prachtige overwinning tegen Lazio, hervat Feyenoord de Eredivisie vandaag tegen promovendus FC Volendam. 1908.nl blikt alvast vooruit.

 

Onderlinge ontmoetingen

Feyenoord is in competitieverband 25 keer eerder afgereisd naar het Kras Stadion. Zeventien keer stapte Feyenoord als winnaar van het veld, drie wedstrijden eindigden in een nederlaag en vijf keer bleef het bij een gelijkspel.

De laatste ontmoeting tussen de clubs is al even geleden. FC Volendam is de afgelopen dertien jaar actief geweest in de eerste divisie. In het seizoen 2008/2009 verloor Feyenoord de laatste wedstrijd tegen de Volendammers met 2-1. De knappe overwinning tegen Feyenoord zou uiteindelijk niet genoeg zijn. De club degradeerde na een jaar op het hoogste niveau met een 18e plek uit de Eredivisie.

 

Laatste vijf ontmoetingen in competitieverband

Seizoen Thuis Uit  Uitslag
2008/2009 FC Volendam Feyenoord 2-1
2008/2009 Feyenoord FC Volendam 5-0
2003/2004 Feyenoord FC Volendam 2-0
2003/2004 FC Volendam Feyenoord 1-3
1997/1998 Feyenoord FC Volendam 5-0

Huidige vorm

FC Volendam promoveerde vorig seizoen onder trainer Wim Jonk terug naar de Eredivisie. De afgelopen twee keer dat dit gebeurde bleef het bij een enkel seizoen. Daar zal de club verandering in willen brengen, maar tot dusver lijkt dat lastig te zijn.

De club heeft na twaalf wedstrijden slechts zes punten weten binnen te slepen. Daarmee staan ze onderaan de Eredivisie. Alleen tegen FC Twente werd in eigen huis gewonnen. Hoewel het team progressie lijkt te maken, lukt het nog niet om de benodigde resultaten te halen. De twee meest recente wedstrijden werden verloren tegen AZ (2-1) en SC Heerenveen (1-3). In de KNVB Beker wisten de Volendammers de eerste ronde wel af te rekenen met de Harkemase Boys (1-5).

Selectie

De ploeg van Wim Jonk draaft op in een 4-3-3 opstelling. Op geroutineerde aanvallers na heeft FC Volendam een erg jong team. De gemiddelde leeftijd van de selectie is 22,5. Dat is zelfs jonger dan de gemiddelde leeftijd van de Feyenoordselectie (23,1).

 Het doel wordt verdedigd door de van Internazionale gehuurde Filip Stankovic. De 20-jarige Serviër wist tot dusver slechts één wedstrijd een clean sheet te behalen. Het centrale duo voor hem wordt gevormd door Damon Mirani en de van Chelsea gehuurde Xavier Mbuyamba. Brian Plat, die van oorsprong centrale verdediger is, speelt als rechtervleugelverdediger. De linkerflank wordt verdedigd door Derry John Murkin.

Op het middenveld is Carel Eiting de opvallende naam. De ex-Ajax-speler werd transfervrij overgenomen van Huddersfield na een buitenlands avontuur. Hij neemt vaak de defensieve rol op zich. De 20-jarige Gaetano Oristanio wordt eveneens van Internazionale gehuurd en heeft een meer aanvallende rol op het middenveld. Walid Ould-Chikh maakt het middenveld compleet. De van Feyenoord gehuurde Francesco Antonucci zal niet in actie komen vanwege een liesblessure.

Robert Mühren is de spits in de 4-3-3 formatie. Hij zal vanaf de flanken bediend moeten worden door Daryl van Mieghem en Ibrahim el Kadiri. Verder heeft FC Volendam in  Henk Veerman een sterke grote wisselspits. Hij werd van FC Utrecht overgenomen en kan met zijn twee meter nog wel eens gevaarlijk zijn.

 

Afwezigen 

FC Volendam: Francesco Antonucci (liesblessure)

Feyenoord: Oussama Idrissi (Hamstringblessure)

Prognose

Feyenoord speelt een wedstrijd tegen een tegenstander van een heel ander kaliber dan afgelopen donderdag. Maar ook nu zal de selectie scherp moeten zijn. Waar goed gepresteerd wordt tegen de grotere teams als AZ en Lazio, valt het tegen de minder grote teams de laatste tijd tegen. De wedstrijd tegen Lazio zal bovendien veel energie hebben gekost. 

De jonge selectie van Volendam kiest vaak voor de lange bal, en Feyenoord zal daarmee veel in balbezit komen. Met snelle combinaties zal dus een gat in de verdediging gevonden moeten worden. Feyenoord zal met de mentale boost na donderdag de drie punten mee naar huis moeten nemen. Vooral met de ogen naar boven gericht, waar vanmiddag de topper tussen Ajax en PSV gespeeld zal worden. 

Delen

Reacties

Nog geen reacties