img-1701

Jim Breeman Sports Photography

Analyse

NEXT MATCH - Feyenoord reist af naar zoekend FC Groningen

Twan1908

Waar de ogen van supporters wellicht al op de wedstrijd van volgende week zijn gericht, zal Feyenoord zondag eerst af moeten rekenen met de huidige nummer vijftien van de Eredivisie: FC Groningen. 1908.nl blikt alvast vooruit.

 

Onderlinge ontmoetingen
De wedstrijden in de Euroborg tussen FC Groningen en Feyenoord zijn allesbehalve voorspelbaar. Van de 55 eerdere ontmoetingen wonnen zowel Feyenoord als FC Groningen achttien keer. De overige negentien keer eindigde het duel in een gelijkspel. Een overwinning op bezoek bij de Trots van het Noorden is voor Feyenoord alweer even geleden. In het seizoen 2017/2018 won Feyenoord voor het laatst. Het werd toen 0-2.

Afgelopen seizoen eindigde de uitwedstrijd in 1-1. Marcos Senesi opende in de 60ste minuut namens Feyenoord de score, maar vijf minuten later tekende Jørgen Strand Larsen met zijn gelijkmaker voor wat uiteindelijk de eindstand zou worden.

 

Laatste vijf resultaten in competitieverband

Seizoen Thuis Uit Uitslag
2021/2022 Feyenoord FC Groningen 1-1
2021/2022 FC Groningen Feyenoord 1-1
2020/2021 FC Groningen Feyenoord 0-0
2020/2021 Feyenoord FC Groningen 2-0
2019/2020 FC Groningen Feyenoord 1-1

Huidige vorm
FC Groningen beleeft tot dusver een teleurstellend seizoen in de Eredivisie. De club staat na vijftien wedstrijden met twaalf punten op een vijftiende plaats. Vlak voor de winterstop werd besloten om afscheid te nemen van trainer Frank Wormuth. Het stokje werd overgenomen door assistent-trainer Dennis van der Ree, hij mag het seizoen als eindverantwoordelijke afmaken. 

De herstart na de winterstop pakte tot dusver niet goed uit voor Groningen. Het verloor op bezoek bij Excelsior Rotterdam (1-0). Afgelopen donderdag leed de club een pijnlijke nederlaag in eigen huis tegen de amateurs van SV Spakenburg (2-3). FC Groningen is hierdoor uitgeschakeld in het bekertoernooi. 

Groningen wist dit seizoen in de Eredivisie slechts drie duels te winnen. De meest opvallende overwinning is gelijk een waarschuwing voor Feyenoord. PSV Eindhoven werd verrassend in de Euroborg verslagen met 4-2.

 

Selectie
FC Groningen speelt net als Feyenoord in een 4-3-3 opstelling met aanvallende middenvelder. Doordat het dit seizoen stroef loopt, en er momenteel veel blessures zijn, wordt er veel gerouleerd in de selectie. 

De van Fortuna Sittard gehuurde Michael Verrips bemachtigde zijn plaats onder de lat. Het centrale duo voor hem wordt gevormd door Mike te Wierik en Radinio Balker. Neraysho Kasanwirjo zal waarschijnlijk terug te vinden zijn als rechtervleugelverdediger. De 21-jarige Noor Isak Dybvik Määttä die voor ruim één miljoen werd weggeplukt van Aalesund is de linkervleugelverdediger in de opstelling. 

Aanvoerder Joey Pelupessy, die transfervrij overkwam van het Turkse Giresunspor, heeft samen met Laros Duarte de rol als verdedigende middenvelder. Luciano Valente en Florian Krüger rouleren als aanvallende middenvelder in de opstelling. 

De van Augsburg gehuurde Ricardo Pepi is de spits van de groen-witten. Hij is met zijn zes doelpunten topscoorder van de selectie. Hij moet vanaf de flanken bediend worden door roulerend: Tomas Suslov, Paulos Abraham en Ragnar Oratmangoen. Van Cyril Ngonge, bestempeld als probleemgeval, werd onlangs bekend dat een transfer naar het Italiaanse Hellas Verona aanstaande is. 

 

Afwezigen
FC Groningen: Daleho Irandust, Laros Duarte, Marin Sverko, Nording Musampa, Paulos Abraham (blessures)

Feyenoord: Gernot Trauner (meniscusblessure), Quinten Timber (voetblessure)

 

Prognose
Met het oog op de historie in Groningen lijkt het lastig een voorspelling te maken. Maar het huidige seizoen is voor FC Groningen tot dusver een ware nachtmerrie. De vorm ontbreekt, veel blessureleed en een nieuwe (onervaren) trainer aan het stuur zorgen ervoor dat de Trots van het Noorden dit jaar bezig is met lijfsbehoud in plaats van play-offs voor Europees voetbal. 

De deceptie tegen SV Spakenburg zal ervoor zorgen dat Groningen er alles aan zal doen om zich te revancheren. Maar of het piepjonge elftal dat tegen Feyenoord kan doen lijkt een lastige opgave. 

Toch is Feyenoord met enkele blessures ook niet op zijn sterkst, en moet het de knappe overwinning van Groningen tegen PSV niet vergeten. Als Feyenoord volwassen voetbalt, is de wedstrijd tegen FC Groningen een uitgelezen kans om met een goed gevoel richting de Klassieker van volgende week te gaan.

Delen

Reacties

Nog geen reacties