Keeperstrainer Jyri Nieminen | VK Sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Nieminen: "Kans is groot dat ik ook volgend seizoen bij Feyenoord blijf"

Stan

Jyri Nieminen maakt achter de schermen bij Feyenoord een uitstekende indruk als keeperstrainer. De Fin, die voor veel supporters een redelijke onbekende zal zijn, vertelt tegenover Apu.fi uit zijn thuisland voor een van de eerste keren openlijk over zijn werk in Rotterdam. 

Sinds het begin van afgelopen seizoen is Nieminen bij Feyenoord in dienst als keeperstrainer. De club kwam bij hem uit nadat Matt Wade, de Head of Sporting Strategy van de Rotterdammers, een vervanger zocht voor de afzwaaiende Khalid Benlahsen die moest passen bij de visie van Slot. "Matt had via zijn uitgebreide netwerk mijn profiel gevonden, mijn materiaal bekeken en naar een podcast geluisterd waar ik te gast was", vertelt de Fin over de toenadering vanuit Feyenoord. 

"Ik hoorde dat ik misschien het type coach was waar Slot in geïnteresseerd was." Nieminen reisde als een van de vijf kandidaten voor de post van keeperstrainer af naar Nederland om met de trainer te spreken. "Ik moest de acties van eerste keeper Justin Bijlow analyseren, een presentatie maken over mijn coachingsmethodologie en een plan opstellen over hoe ik spelhervattingen zou coachen zonder de aanwezigheid van veldspelers."

Met de ervaring die hij onder andere bij de New York-afdeling van Red Bull had opgedaan, wist Nieminen dat hij klaar was om aan de slag te gaan bij Feyenoord. "Op dat moment, toen ik deze taken kreeg, besefte ik dat ik deze baan zou krijgen. Ik merkte meteen dat ik de theoretische basis van de presentaties kon overslaan en me kon concentreren op praktische clips. En uit Slot's vragen begreep ik snel dat hij echt de rol van de keeper als onderdeel van het team begreep."

Juiste uitdaging
Nadat de komst van Nieminen van New York Red Bulls in kannen en kruiken was, bleek al snel dat hij er een wat onorthodoxe manier van trainen op nahoudt. "Mijn trainingsmethode is zodanig dat keepers vaak falen. Bij keeperstraining is het gebruikelijk dat de succesratio van de keeper bij oefeningen rond de 90 procent ligt: negen reddingen en één tegendoelpunt. Bij mij is dat vaak hooguit 50 procent."

"Het punt is dat de keeper onder de juiste uitdaging staat", gaat de 36-jarige Nieminen verder. "Als de succesratio over twee maanden 70 procent is, is dat al een grote prestatie, maar als het 90 procent is, zou de speler moeten afvragen of ik wel voldoende uitdaging heb gecreëerd voor ze."

Volgend seizoen
Het goede werk dat hij verricht bij Feyenoord is bij andere clubs niet onopgemerkt gebleven. Zo was Nieminen onlangs nog te gast bij FC Porto, om de club van nieuwe inzichten te voorzien. "Ik wil leren van nieuwe mensen, verschillende culturen zien en situaties meemaken die ik nog nooit eerder heb meegemaakt."

Ook was er contact met het Liverpool van Arne Slot, dat opzoek is naar een nieuwe keeperstrainer. "De zaak rond Liverpool was in beweging en natuurlijk dacht ik erover na. Maar de kans is groot dat ik ook volgend seizoen bij Feyenoord blijf", besluit Nieminen. 

Delen

Reacties

Vluchtige handel is dit geworden.

Een keeperstrainer die na 1 seizoen zegt dat de kans groot is op een volgend seizoen.

Wel mooi dat Feyenoord een internationale blik heeft. Dat maakt de vijver net wat groter.