arne-slot

VK Sportphoto

Nieuws

NOS onder vuur: 'Als je aan het werk bent, hoort daar neutraliteit bij'

Van de redactie

Willem van Hanegem benoemde het onlangs in Algemeen Dagblad. “Als ze in Rotterdam eens echt de titel kunnen pakken, dan komt er een bepaald soort tegengas op gang.” Het viel De Kromme op dat er een aparte sfeer ontstaat in de media nu de Rotterdammers op titelkoers liggen. 

Van Hanegem verwoorde daarmee het gevoel dat bij Feyenoordsupporters nog wel eens speelt. Dat bij bepaalde zenders sluimerende voorkeuren gelden. In de Volkskrant wordt vandaag een tipje van de sluier opgelicht hoe het achter de schermen bij NOS Sport gaat. De krant deed vergaande onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de omroep, en bericht vandaag in een uitgebreid artikel eveneens over de voetbalvoorkeur op de sportredactie.

“De meeste medewerkers zijn fan van een voetbalclub, vaak Ajax, en steken dat op de redactie niet onder stoelen of banken”, zo valt uit het onderzoek te lezen. “Op zondag 20 januari 2019 zijn Ajax en PSV verwikkeld in de titelstrijd en speelt PSV eerst een uitwedstrijd tegen Emmen. Als Emmen in de blessuretijd de gelijkmaker scoort, stijgt er bij NOS Sport een luid gejuich op. Een PSV-fan op de redactie noemt de sfeer later vijandig. Later die dag komt Ajax tegen Heerenveen in de laatste tien minuten van de wedstrijd op een 4-3 voorsprong. Tom Egberts, die avond presentator van de uitzending met de samenvattingen, staat op, zet een paar passen richting een collega die voor Heerenveen is en schreeuwt hem met gebalde vuisten toe”. 

De hoofdredactie ziet het met lede ogen aan en laat van zich horen in een nieuwsbrief aan de redactie, die in het bezit is van de Volkskrant. “Tal van collega’s ergeren zich eraan dat het op de sportredactie soms wel een supportershome lijkt”, valt er te lezen. “Gejuich. Gestook. Lawaai. Dat kan niet”, aldus de hoofdredactie. De nieuwsbrief eindigt met een waarschuwing: “Als je aan het werk bent, hoort daar professionaliteit en neutraliteit bij. Of je nou in het stadion zit, of hier aan het bureau. Je bent aan het werk. En dus heb je je te gedragen.”  

Delen

Reacties

Zogenaamd neutraal, wat betekent dus helemaal niet terwijl ze dat altijd pretenderen.
De NOS is/was misschien niet neutraal?
Maar ESPN? Van Hanegem zelf?? Vind je het gek? Als je de laatste thuiswedstrijden eens OBJECTIEF zou bekijken?! Na de winterstop is Feyenoord een keer of 4 ontsnapt aan een rode kaart, maar kreeg een tegenstander wel 3 keer een volledig onterechte rode kaart. Van die 3 rode kaarten zijn er 2 geseponeerd en van de derde (die van vorige week) heeft de knvb toegegeven dat het een foute beslissing was. Dan zijn er nog een heleboel dubieuze en beslissende goals gemaakt waar op zijn minst goed over gediscussieerd kan worden. Maar puur feitelijk gezien is Feyenoord al 3 keer in het zadel geholpen door een onterechte rode kaart voor een tegenstander. Dan wordt dat eindelijk eens benoemd door professionele zeiklul Valentijn Driessen en dan is de grote Willem van Hanegem meteen weer over de rooie. Feyenoorders verdraaien de realiteit echt op een hele extreme manier in hun eigen voordeel. Ze lijken er ook oprecht in te geloven dat niet zij, maar Ajax continu wordt bevoordeeld. De feiten laten iets heel anders zien, maar de feiten worden altijd vakkundig genegeerd door de Feyenoord-supporter. Zit er morgen ook een Ajax-supporter die jarenlang voor AT5 heeft gewerkt in de VAR control room toevallig bij Heerenveen - Ajax? Of kunnen dit soort dingen alleen bij Feyenoord?
Objectief is ook een relatief begrip blijkt.
Objectief is ook een relatief begrip blijkt. Was getekend Johan 020
Citaat van een feyenoorder net zo cryptisch als Johan 020
De NOS en neutraal 🤣🤣 Hebben zelfs het Ajaks-shirt in hun logo verwerkt
Zogenaamd neutraal, wat betekent dus helemaal niet terwijl ze dat altijd pretenderen.
Media ( krant , zgn.analisten, nu ook al het zgn.neutrale studio sport)is altijd al 020 gekleurd, We moeten gewoon uitgaan van eigen kracht I.p.v door deze negatieve berichten wanneer het bij ons goed gaat. Verwijten dat we bij commentaar Calimero gedrag vertonen hoort bij jaloers zijn , in het besef dat meer dan 100 miljoen transergeld over de balk is gegooid.
Een psv fan noemde de sfeer vijandig op de redactie. lol Bang voor een paar omhooggevallen kakkers met een grote muil, die zelf niet in de Kuip durven te komen. En terecht zien we nu ;-)
Ervanuitgaande dat er wat koppen gaan rollen bij de JOS, opteer ik voor Jan Dirk Stouten, Lee Towers en Martin v. Waardenburg als vervanging.
Die Egberts is maker van de prachtige mini-voetbaldocu 'that final day' en van heel onderhoudende docuseries over de Britse eilanden. Die had ik dus echt intelligenter en beschaafder gedacht. Blijkt dus een kleefkees van jewelste te zijn. "Errare humanum est". Maar ja dat geldt dan ook weer voor Egberts......
Dat Studio Sport overwegend een Ajaxfanclub met uitzendrechten is, daar kijk ik dan weer niet van op. Dat is al duidelijk sinds de dagen van Apollo Henkie Terlingen. Dus ongeveer een halve eeuw.
Egberts moet uiteraard Egbers zijn. Maar ja, ik zat aan de koffie en dacht even aan Douwe.
“YOU HAVE THE FACE OF AN AJAX SUPPORTER”
Boycotten die boel. Met ons belastinggeld een supportershome bekostigen. Dikke doeiiiiii
Goh echte journalistiek is nog niet uitgestorven, ze zullen voortaan wel een stuk ongemakkelijker met hun blote billetjes zitten daar.
Maar vertel mij, wat wel een objectief voetbal programma is in NL?
Persoonlijk vind ik ESPN nu het beste er vanaf komen. Op bepaalde wedstrijdcommentators na.
Je schaamteloze hufterigheid kent dus geen grenzen.
@FTM waarom laten jullie dit soort reacties toe?
Het was ook opvallend stil in de media na de megaprestatie van AZ tegen Lazio Roma, dat kort daarvoor Napoli had verslagen. Als het Ajax was geweest waren er nog dagen daarna juichartikelen in de media verschenen
Ach, laat ze toch. Ajacieden zijn enge mensen. Dat blijkt keer op keer….
Laat ze toch? De media bepaald de waarde van een club hé. Hoe meet exposure hoe groter de waarde, hoe meer geld sponsors betalen.
Net zoveel nieuws als "de paus is rooms".
.....niets nieuws dus.
Jullie zijn een stukje citaat vergeten.

Hier:

"Ga toch weg’, zegt de Heerenveen-collega, ‘import-Amsterdammer.’

‘Wát zeg jij?’, schreeuwt Egbers woedend, terwijl hij vlak voor de man gaat staan. Zelf ontkent Egbers dit voorval.
Was vroeger al, als je toen Jack van Gelder vroeg voor welke club hij is zei hij altijd AFC, ja AFC en natuurlijk Terneuzen…
Humberto Tan kreeg een aantal keer last van een stem die van emotie over sloeg, toen van Gaal in z’n eerste periode daar veel prijzen won, Perez verdenk ik van stiekem rukken met een poster van die club waar van Gaal prijzen mee won, Jan Joost werd niet voor niks helemaal rood toen Pelle hem aanpakte, Kees Jansma vond het gisteren ook moeilijk om Feyenoord een compliment te geven, begon over een of andere pass die niet aan kwam, het is net of het not done is om Feyenoord credits te geven, er zit altijd een maar aan.
Het woord geluk ook zo iets. Over de pech momenten dat er weer een basisspeler weg viel, Timber twee keer zelfs. Gimenez die ten onrechte twee winnende goals tegen Utrecht en ik dacht NEC door zijn neus geboord zag worden, de pingel bij Twente, daar hoor je niets over..
Zal nooit veranderen, hoeft ook niet zolang er maar geen verkeerde beeldvorming gecreëerd wordt omdat ESPN bijv tig keer in zoomt als Slot iets tegen de vierde man zegt, zo kun je de beeldvorming manipuleren.
let even op het (uiteraard) na feyenoord.

https://www.telegraaf.nl/sport/195518173/knvb-belde-met-fc-groningen-tweede-geel-maatta-onterecht
Dit is voor mij niks nieuws , Ik heb aan het begin van mijn loopbaan gewerkt bij een Rotterdams elektrotechnisch installatiebedrijf en Wij kregen toen een klus op het terrein van de NOS het bouwen van een parkeergarage studio's en het renoveren van Studio 3 toen wij in de studio 3 bezig waren mochten wij wel eens in de controlekamer kijken ,nou daar gebeurde dus inderdaad wat hier beschreven wordt, één grote ajaxkliek , of ze hebben een seizoenkaart of een clubkaart of alle twee maar van enige objectiviteit is geen sprake Ik praat nu over eind jaren 70
Mooi allemaal.
Ik ben Feyenoord supporter en met mij vele Kameraden.
Welke voorkeur een ander heeft boeit mij niet ook al ventileren zij hun voorkeur in de media.
"Wij zijn Feyenoord" en daar gaat het om
Ben ik ook. Maar als ze bij de nos Telegraaf of wat dan ook brullen dat Feyenoord geholpen word door scheidsrechter var loting weet ik wat al niet meer. Dan is dat koren op de molen voor iedere andere supporter. En dan krijg ik op me werk een spervuur aan gezeik. Terwijl wanneer ze genuanceerder zijn dat doen ze meest bij vi de een is voor de ander tegen en de derde kan met beide leven dan is het in de samenleving tussen supporters gezelliger.
Iets wat elke Feyenoorder al lang wist. Bij ESPN zal ongetwijfeld hetzelfde gezegd kunnen worden. Media is vaak Ajax georiënteerd vanwege de nabijheid van Amsterdam en de kletsende klasse die zich afficheert met Ajax.
Goh weer een "complottheorie" die waar blijkt te zijn.
Gebeurd al decennia lang. Ben er mee opgegroeid
Maar als we het terecht benoemde waren we gek en calimero's etc
Klopt, ook zoiets "Calimero"
Gewoon een zielig stelletje neuzen bij elkaar daar