knvb-makkelie3-0

VK Sportphoto

Opinie

Opinie · Medelijden van falende arbitrage voorkwam dubbele cijfers in Klassieker

Van de redactie

Historisch, memorabel, onvoorstelbaar. Het zijn termen die de voorbije 48 uur veel zijn gebruikt in combinatie met De Klassieker van zondagmiddag. Een 6-0 uitslag; de grootste overwinning ooit op de aartsrivaal. Maar hoe historisch, memorabel of onvoorstelbaar had de wedstrijd kunnen zijn als de arbitrage zijn werk goed had gedaan in De Kuip?

Scheidsrechter Danny Makkelie en met name VAR Rob Dieperink faalden opzichtig in Rotterdam-Zuid. Nee, invloed op wie de wedstrijd zou winnen hadden beide heren niet. Daar was het niveauverschil net wat te groot voor. Wat zij wel voorkwamen, is dat de uitslag nog veel hoger was opgelopen.

Handsbal Mannsverk
Bij een 0-0 stand kreeg Sivert Mannsverk - nota bene een voormalig Feyenoord-target - de bal binnen de 16 tegen de hand geschoten door Yankuba Minteh. Makkelie vond het niets, en Dieperink had na een seconde of vijf al gezien dat het geen strafbaar hands was. Bewust hands? Zeker niet. Maar de handsregel heeft dan ook niets te maken met of het bewust is. Wat ook niet belangrijk is, is of de arm in een natuurlijke positie is. Dat was-ie namelijk ook gewoon.

De vraag die wél relevant is: was de arm van het lichaam verwijderd, ja of nee? Dat was-ie dan weer wel. Volgens de regels een strafschop, al zou je kunnen zeggen dat het nog enigszins een geval van 'interpretatie' is. De VAR mag immers pas ingrijpen bij een overduidelijke fout van de arbitrage. 

Rode kaart Bergwijn?
Anderhalve minuut na rust dan. Een bizarre actie van Ajax-gelegenheidsspits Steven Bergwijn, die in De Kuip zeventien passes verstuurde waarvan zeven keer de aftrap. Hij deelde uit alle frustratie een idiote klap uit aan Bart Nieuwkoop. Makkelie floot en had het dus blijkbaar waargenomen, maar vond het zeker niet zwaar genoeg voor een kaart. VAR Dieperink? Wel beoordeeld, zo bleek achteraf. Maar Dieperink vindt het vermoedelijk pas rood zodra iemand er een bebloed gezicht aan overhoudt.

Handsbal Hato
Een volslagen heldere handsbal werd ook over het hoofd gezien door arbiter Makkelie en Dieperink. Het stond inmiddels al 6-0. De enige verklaarbare reden? Medelijden. 

Alireza Jahanbakhsh leek de zevende ook nog te maken, zo'n kwartier voor tijd, maar deze werd afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel van Ayase Ueda. Daar viel verder niet zo veel van te zeggen.

Conclusie
Het mededogen dat de arbitrage in De Kuip toonde, voorkwam een immense monsterscore. Ook met de toegekende blessuretijd: in totaal slechts vier minuten, verdeeld over beide helften. Ervan uitgaande dat Feyenoord beide penalty's zou hebben gemaakt, en Ajax 45 minuten lang met z'n tienen had moeten spelen? Met Feyenoord, dat dan nog meer bloed had geroken, om er een nóg historischere middag van te maken? Dan waren dubbele cijfers zeker niet onrealistisch geweest.

Delen

Reacties

Een scheidsrechter of VAR mag NOOIT medelijden hebben. De l.. van een Dieperink gaat naar de Spelen, hoe is het mogelijk.
Walgelijk medelijdende opdracht vanuit Zeist aan de VAR.
Heel Nederland ziet hoe er gesjoemeld word ten bate van ons beschamende hoofdstad.
Moet een justotuele bezem doorheen.
Alle corruptie eruit. Volkssport nr 1 nota bene!
Die Bergwijn kan natuurlijk wel degelijk achteraf geschorst worden door de KNVB, want dat Bart Nieuwkoop zijn verdediging niet op orde had doet er niet toe, ik bedoel, het was geen officiële bokswedstrijd, die gefrustreerde uithaal van Bergwijn kwam dus volkomen onverwacht voor Bart.
Anders was het geweest als Berghuis had meegedaan en geslagen, want de momenteel falende gloriehunter wil alles uit z’n carriëre halen en schakelt tegenstanders graag uit met z’n losse handjes.
Dat er geen strafschoppen werden gegeven vond ik niet eens zo erg, omdat mijn ervaring met strafschoppen van Feyenoorders op dit moment niet zo positief is. Een gemiste strafschop had misschien een negatieve uitwerking op de positieve instelling gegeven, terwijl we nu lekker door bleven beuken op de zwak spelende schijnrivaal. Maar je bent zo sterk als je tegenstander toestaat, en Feyenoord stond niet veel toe, dus leek Ajax zwak, 100% verdienste van Feyenoord dus.
Het meest storend vind ik eigenlijk dat het geen 7-0 is geworden. Een echte zevenklapper, Feyenoord-Ajax 7-0 …. , dat was de perfecte en zwaar verdiende afstraffing geweest!
Waarom werd de goal van Alireza afgekeurd? Voor mij volkomen duidelijk: omdat de trage verdedigers van Ajax onze spits Ueda niet konden bijhouden! Daarom snelde de landgenoot van onze gevierde held Ono heel even buitenspel. Daarom kon Makkelie de smoes ”hinderlijk buitenspel” gebruiken.
De keeper zag de voor hem onhoudbare bal natuurlijk duidelijk op zijn doel afkomen, maar de constant falende arbiter was blij dat hij de prachtig klinkende 7-0 met een geldige reden kon afkeuren. Vervelende man die Makkelie!
Mackelee en Blom staan al jaren en jaren op de loonlijst van Ajax.
Dit had al veel eerder de kop van ingedrukt moeten worden.
Eens loopt het uit de klauwen en dan is het te laat en wiens schuld is het dan?
Justitie die niets deed of de getergde miljoenen supporters?
ABCEETJE..
Nee, eerlijk is eerlijk: Ueda stond in de baan van het schot.
Het was heerlijk zondag maar het voelde alsof je na een overheerlijk diner werd verteld dat de bediening het wel genoeg vond en dat het toetje misschien wel teveel van het goede zou zijn.
Zou de communicatie tussen Makkelie en Dieperink wel eens terug willen horen. Die is beschikbaar maar zal de KNVB nooit vrijgeven. Makkelie:"Volgens mij geeft Bergwijn een aai over de bol van Nieuwkoop, wat zie jij Rob ?". Dieperink:"Klopt helemaal Danny, volgens mij geeft hij m ook nog een snoepje, de lieveling".
Denk eerder:
Dieperink: Hoeveel heb jij gevangen? Ik 30k..
Mackelee: Zo dan benje lekker genaaid: Ik 50!
Dieperink? Is dat niet die Tukker die ook gewoon wedstrijden van FC Twente mag fluiten?
En als het andersom was dan hadden we penalty s tegen gekregen en direct rood vieze tering scheidsrechters
Laten we alsjeblieft niet meer zo Calimero doen.
Blkjf jij met je hoofd onder het frituurvet zitten terwijl wij zeggen waar het op staat met domme Jordaangelul
Zo zo. Wil je nu een sticker? Ben je dan weer wat minder gepikeerd?
Te triest voor woorden dit, fijn dat wij het ook zonder eerlijke arbitrage kunnen winnen YNWA
Doen ze gewoon expres om de eredivisie geloofwaardig te houden
Het was in ieder geval niet in ons voordeel. Bergwijn geen rood is echt bijzonder. ( knvb: het is beoordeeld. Kom maar met een verklaring zou ik zeggen)
De verklaring is dat het tijdens de wedstrijd door de VAR is beoordeeld. Daarna kan er niets meer aan gedaan worden, volgens de regels. Voor de VAR kon een onbestrafte, ernstige overtreding later nog wel bij de aanklager betaald voetbal terechtkomen, dacht ik.
het slaan van bergwijn ..dat moet rood zijn zonder twijfel ..al die andere gevallen dat zijn twijfel gevallen en interpretatie.
Maar desalniettemin wat als het andersom geweest was ….
Eigenlijk moet je de regel gaan invoeren dat je achteraf nog iets kunt doen, kijk die strafschoppen kun je achteraf niet geven maar een schorsing voor Bergwijn zeker nog wel. Als Ajax echt spierballen wil laten zien schorsen ze intern bij Ajax Bergeijk voor een paar wedstrijden!
Zo principieel zijn ze denk ik niet, zou wel klasse tonen
Makkelie schorsen echt een wanvertoning en de zogenaamde VAR echt die hadden 3× in moeten grijpen
Makkelie en Dieperink hebben wat mij betreft een vrijbrief afgegeven voor slaan. Niet te bevatten dat dit gedrag gewoon ongestraft kan blijven. "Suporters" saboteren ongestraft de thuiswedstrijd en nu dit weer. Wat wordt t volgende wat alleen bij Ajax kan/mag?
Dickpicks is het volgende wat mag bij de neuzen
Dat is al 50 jaar zo. Dachten dat de VAR dit zou beeindigen. Maar helaas zijn er een paar zo brutaal en of toch nog omkoopbaar dat ze het nog durven flikken.
Medelijden? Gewoon falen en weer hun favoriete club bevoordelen.KNVB moet nu eindelijk eens gaan ingrijpen. Zeker de klap van Bergwijn is schandalig
Het waren gewoon 3 volstrekt foute beslissingen. Onbegrijpelijk dat de VAR niet ingreep. Op deze manier heeft het verschijnsel VAR in het geheel geen zin.
Dit is nou het probleem van de var (en scheidsrechter). De var moest het voetbal eerlijker maken zodat onopgemerkte overtredingen toch bestraft konden worden als steun voor de scheidrechter (mensenwerk). Of buitenspel (of niet) beter te beoordelen. De sportieve en financiele belangen zijn groot in het voetbal, daar passen overduidelijke amateuristische dwalingen niet bij. Het zal maar van belang zijn voor eurpees voetbal, degradatie of promotie. Ik zou dan met het schuim op de mond rondlopen als supporter, laat staan voetballers of medewerkers van een club. Als de knvb dat afdoet als de charme van voetbal dan hebben ze het belang van de perfektionering van sport door clubs zoals Feyenoord totaal niet begrepen. Ik zou dan met het schuim op de mond rondlopen als supporter, laat staan voetballers of ontslagen medewerkers van een club die degradeerd.
Wat voor de eeuwigheid is dat Feyenoord Ajax heeft weggevaagd in een zelden vertoonde wedstrijd. De 2-3 vorig seizoen deed me denken aan de halve finale in 1988 toen we eindelijk eens een belangrijke wedstrijd wonnen van Duitsland. En wanneer je over 25 jaar terug kijkt naar deze 6-0 je nog steeds weet: wat een dag was dat!
En wij waren erbij, wat een "making memories"
Dat vergeet je nooit meer, top dat je dat hebt mogen meemaken! Ik durfde niet te kijken omdat vorig jaar hun ook al met mazzel een gelijk spel kregen en daar kan ik niet tegen. Gelukkig was de uitslag nu wel juist😄
Denk dat dit een gewoonte blijft, wanneer het uitschot gezeeft word boj de arbitrage.
Die var en Danny met z'n rotzooi, moet je op marktplaats zetten. Maar ik heb toch genoten ;-)
De VAR heeft hopeloos gefaald, die meneer zou voor het leven geschorst moeten worden.
Dieperink in de stad met de wagen?

Graag die auto op 4 kratten. Ziek word ik van dergelijke VAR beslissingen.
Gelukkig was Feyenoord zoveel klassen beter dan Ajax dat de scheidsrechter gelukkig geen invloed heeft gehad op de dikverdiende overwinning.
Helaas was het arbitrale trio en de VAR duidelijk op de hand van Ajax en heeft hiermee bewust de uitslag beïnvloed, een zeer kwalijke zaak
Daarbij komt nog het eindeloze tijd rekken van keeper Ruli.
En Mister Sjakie, die de wedstrijd niet heeft gezien, bleef maar volhouden dat Feyenoord alles mee heeft gehad
Dat is een arme ouwe demente gek...laat gaan
Ik denk dat de hand van Mannsverk een prima positie voor mij is. De assistent-scheidsrechter heeft hem waarschijnlijk naast zijn lichaam gezien.
De handbal van Hato was overduidelijk en ik kan geen verklaring vinden waarom hij niet gestraft werd.
De hinderlijk buitenspel van Ueda is volkomen terecht. Hij bevond zich in de baan van het schot, nabij de keeper en maakte een beweging om de bal te ontwijken.

De slaan van Bergwijn is uiteraard een gewelddadige handeling. Allereerst is de vraag: wat heeft Makkelie gezien en gefloten, en waarom heeft hij Bergwijn niet eens een gele kaart gegeven? Ik denk dat hij nauwelijks iets had kunnen zien, en dan had Dieperink nog makkelijker kunnen ingrijpen.
Opvallend is dat we topscheidsrechters in Nederland al jaren niet meer zulke 'een gewelddadige handeling' zien straffen.
Kunnen we kappen met het belachelijke knJb als alternatief voor knvb? Denk het voor mijn part maar laten we van dit soort onzin eens een keer afstand nemen?
Helemaal eens, we moeten ze niet groter maken dan ze zijn daaro in Amsterdam
En dan hoor je Dick Advocaat nog zeggen dat er goed gefloten is. Wat een oogkleppen heb je dan op. En dat v praag met zijn knjb zooitje altijd invloed heeft op de wedstrijden dat wisten wij al lang. Het maakt nu niet uit. Maar het is ook vaak anders. Gggrrrrrr.
Ik heb ook niets gehoord deze keer van de KNVB ZZen ex scheidsrechters ?

Het feit is nu wel, dat er voor niet 1 handbal nog gefloten mag worden!
En dat je net als Bergwijn, er flink.op los kan meppen tijdens de wedstrijd.
We krijgen de scheids/VAR/KNVB nooit mee we moesten het helaas altijd al zelf doen dat was altijd al gebleken..
Ongelooflijk inderdaad. Zeker die rode kaart voor Bergwijn.