
ProShots
Analyse
Opinie • Opvolger van Paixão staat al klaar en hij heet Leo Sauer
De Eredivisie wordt al een tijdje kapot gespeeld door Igor Paixão. Bijna alle Italiaanse topclubs zitten achter de dribbelaar aan, en dus lijkt het erop dat de Braziliaanse smaakmaker aankomende zomer onhoudbaar is. Sterker nog: hij zou weleens het uitgaande transferrecord van Santiago Gimenez kunnen verbreken. Tijd om alvast vooruit te kijken. Is de 19-jarige Leo Sauer klaar om de grote schoenen van de kleine Paixão te vullen?
De verhuurperiode van Leo Sauer bij NAC riep in het begin de nodige vraagtekens op bij menig supporter. "Wat heeft zo’n jonge aanvaller te zoeken bij een club die alleen maar voor de eigen goal moet verdedigen?" Niets bleek echter minder waar. Sauer is bij NAC uitgegroeid tot een van de steunpilaren van het elftal en ontvangt ook van zijn medespelers volop lof. "Hij is in principe veel te goed voor ons", zei doelman Kortsmit na de nederlaag in de Johan Cruijff ArenA.
Sauer scoorde dit seizoen al tegen topclubs als PSV en Ajax, en was in 25 duels betrokken bij acht doelpunten — ongeveer een derde van alle goals die NAC maakte. Mede dankzij de productiviteit van de jonge Slowaak bezet de club een positie die recht geeft op handhaving in de Eredivisie. Een prestatie die voorafgaand aan het seizoen door weinigen werd verwacht.
Zo was Sauer met zijn goals en assists belangrijk in het 1-1-gelijkspel tegen Sparta en Heracles. Ook gaf hij een assist in de 2-1 overwinning op FC Twente en maakte hij het enige doelpunt in de zege op Almere City. Had NAC ook zonder Leo op de vijftiende plek gestaan? Waarschijnlijk niet.
Vergelijking Paixão
Leo Sauer vergelijken met Igor Paixão is misschien niet helemaal eerlijk. Kun je van een negentienjarige jongen verwachten dat hij dezelfde cijfers laat zien als de Braziliaanse buitenspeler van Feyenoord? Als dat zo was, speelde hij nu al bij een Europese grootmacht als Real Madrid. Bovendien had ook Paixão tijd nodig om zijn huidige indrukwekkende vorm te bereiken.
Wanneer we de cijfers van Paixão in zijn eerste seizoen bij Feyenoord (2022/'23) naast die van Leo Sauer dit seizoen bij NAC leggen, vallen de verschillen mee. Offensief presteerde de Braziliaan net iets beter, maar hij speelde in een elftal dat kampioen werd, terwijl Sauer met NAC strijdt tegen degradatie.
In het moderne voetbal is meeverdedigen voor buitenspelers essentieel — en dat doet de Slowaak opvallend goed. Gemiddeld noteert hij 3,63 balveroveringen per wedstrijd, bijna het dubbele van de 1,87 die Paixão zijn eerste seizoen liet zien. Ook in het aantal gewonnen duels scoort Sauer iets beter: 52,8% tegenover 50,34%.
Als we naar dit seizoen kijken en beginnen met de heatmaps van beide spelers, valt meteen op hoe actief ze zijn. Zowel Igor Paixão als Leo Sauer opereren voornamelijk vanaf de linkerflank en zijn daar ook het meest aanwezig op het veld. Paixão wisselt tussen binnendoor en buitenom gaan, terwijl ook Sauer in een vrije rol uit de voeten kan, zoals duidelijk te zien is in zijn heatmap.

Voorzetten
Ook het aantal voorzetten ontloopt elkaar niet veel. Igor Paixão komt bij Feyenoord gemiddeld tot 4,5 voorzetten per wedstrijd, terwijl Leo Sauer er bij NAC — dat vanzelfsprekend minder vaak aan aanvallen toekomt dan de ploeg uit De Kuip — gemiddeld drie aflevert. In aantal assists is het verschil echter groter: de Slowaak staat voorlopig op twee, terwijl Paixão met dertien assists inmiddels ruim in de dubbele cijfers zit.

Dribbels
Ook op het gebied van succesvolle dribbels zijn de verschillen miniem. Igor Paixão is dit seizoen in 42,14% van zijn dribbels succesvol, Leo Sauer volgt hem op de voet met 42,11%. Een vrijwel identiek slagingspercentage. Gemiddeld passeert de Braziliaan 1,7 keer per wedstrijd zijn directe tegenstander, terwijl Sauer op 1,6 succesvolle acties per duel uitkomt. Beide buitenspelers laten daarmee zien dat ze hun mannetje regelmatig voorbijgaan en zo gevaar kunnen stichten in de vijandelijke zestien.

Of Leo Sauer één-op-één Igor Paixão kan vervangen, zal nog moeten blijken. Zijn statistieken – zeker gezien het verschil in teamcontext – zijn in elk geval indrukwekkend en tonen aan dat hij zich stormachtig ontwikkelt. Toch lijkt het onvermijdelijk dat Feyenoord bij een vertrek van Paixão op zoek moet naar een nieuwe buitenspeler. Sauer is een ruwe diamant, klaar voor het échte werk bij Feyenoord, maar of hij al direct de rol van dragende kracht kan invullen, is nog de vraag. Wat wél zeker is: de toekomst ziet er veelbelovend uit voor de jonge Slowaak.
Wat denk jij: is Leo Sauer klaar om de grote schoenen van de kleine Paixão te vullen, of is het nog te vroeg? Laat het weten in onderstaande poll en praat mee in de reacties!
Poll: Leo Sauer is klaar om Igor Paixão te vervangen ...
Eens. Leo Sauer gaat Paixão doen laten vergeten!
Nog te vroeg. Sauer volgend seizoen tweede linksbuiten.
Oneens. Beter is om hem opnieuw te verhuren aan een Eredivisieploeg.
Reacties
Ik zie ook Antman graag komen voor de andere kant. Denk dat hij voor veel aanvoer naar Ueda kan zorgen, wat wel lekker voor Ueda zal zijn
Vindt persoonlijk Sauer nog te licht. Werken aan inhoud op de club als 2e Lb.
Ik zou juist dan Slity verhuren, die moet ook gaan spelen en dan liefst in Eredivisie.
Op rechts zal er ook iemand bij moeten en ik zelf zou graag Antman willen.
En een goede vervanger voor Trauner (word te oud) en Beelen (bergafwaarts)
Kortom; veel vertrouwen in Sauer, maar te vroeg om alles op hem te zetten en hem te zien als de ´grote ´ man op de flank.
Kwestie van een risico nemen.
Moussa, Paixao, Osman, Ivanusec zijn er gewoon 4 hoor. Stengs is een middenvelder en Sliti is jeugd. Precies wat ik zeg: 4+1 extra. Hou je ze fit, is dit meer dan voldoende.
Maar je mag vinden wat je wilt, ik vind het gewoon dom en totaal niet van deze tijd (met de vele wedstrijden en de 5 wissels) om vast te houden aan een basiself. 10 tot 11 aanvallers (incl 10) is gewoon minimaal nodig.
Omdat je bitcoin ook niet in je portfolio houd als de prijs tot een toppunt is gestegen
Geweldige speler, maar pas dit jaar echt geweldig. Vorig jaar een dipje, eerste jaar was soms goed, soms slecht.
Wordt in juni 25 jaar. Voor hem en voor ons mooi om een transferrecord uit te halen.
Laten we niet vergeten dat onze topspelers niet heel goed doen in buitenland.