team-oranje-soccrates

Nieuws

Oranje naar de kwartfinale na winst op Roemenië

Van de redactie

Het Nederlands Elftal heeft dinsdagavond in München de kwartfinale bereikt van EURO 2024. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was met 0-3 te sterk voor Roemenië. De doelpunten kwamen op naam van Cody Gakpo en tweemaal invaller Donyell Malen.

De Roemenen opende het duel met hetzelfde strijdplan als de Oostenrijkers eerder op het toernooi deden tegen Oranje. Nederland had in de eerste helft veruit het meeste balbezit met een percentage van maarliefst 70%. Na 20 minuten spelen bracht Cody Gakpo het Nederlands Elftal op een 0-1 voorsprong door na een goede actie vanaf de linkerkant naar binnen de bal snoeihard in de korte hoek achter de Roemeense doelman Nita te werken.

In het restant van de eerste helft deed de ploeg van Ronald Koeman zichzelf tekort door de voorsprong niet te vergroten met een aantal grote mogelijkheden voor onder anderen Xavi Simons en Stefan de Vrij. Desalniettemin kon Oranje na het rustsignaal met een tevreden gevoel terugkijken op de eerste helft.

Aan de start van de tweede helft bleef Steven Bergwijn achter in de kleedkamer en werd vervangen door Donyell Malen. Na acht minuten in de tweede helft was er opnieuw een grote mogelijkheid voor Nederland, maar de Roemeense verdediging hield de inzet van Memphis Depay nog voor de doellijn tegen.

De Roemenen moesten het in de tweede helft ook doen met voornamelijk counters, maar wisten het doelman Bart Verbruggen nauwelijks moeilijk te maken. Na een uur spelen kopte aanvoerder Virgil van Dijk uit een hoekschop de bal op de paal. Vijf minuten later leek Cody Gakpo Nederland op een 0-2 voorsprong te schieten, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

In de slotfase van het duel waren wederom de gevaarlijkste momenten voor Oranje. In minuut 84 van het duel was het eindelijk weer raak. Cody Gakpo was opnieuw belangrijk voor zijn ploeg met een goede actie op de achterlijn, wist ternauwernood de bal binnen te houden en bediende invaller Donyell Malen die de 0-2 binnentikte. Malen was in blessuretijd na een prachtige solo opnieuw trefzeker en bezorgde Oranje een 0-3 overwinning.

De kwartfinale speelt Oranje op 6 juli om 21:00 uur in Berlijn tegen de winnaar van het duel tussen Oostenrijk en Turkije welke later deze avond in Leipzig wordt gespeeld.

Roemenië - Nederland 0-3