yv2024331yv2024331a1c01991

VK Sportphoto

Nieuws

Orthopedisch chirurg over blessure Hartman: "Voorste kruisband meest aannemelijk"

Moreno

Quilindschy Hartman is maanden uitgeschakeld met een zware knieblessure. Die blessure liep hij zondag op tegen FC Utrecht, toen de linksback van Feyenoord een penalty veroorzaakte en zich daarbij verstapte. RTV Rijnmond sprak twee sportmedisch specialisten over de situatie rondom Hartman.

Omdat voetbalclubs vanwege de privacywetgeving geen mededeling meer mag doen over de exacte diagnose, blijft het gissen wat Hartman nu precies mankeert. De club liet wel weten dat het om een zware knieblessure gaat en hij daarom ook de start van het nieuwe seizoen zal missen. Oftewel: een herstel van minimaal vijf maanden.

"Het is een raar moment voor een voorste kruisbandruptuur, maar het is wel de meest aannemelijke optie. Wellicht dat het alleen de binnenband is die gescheurd is, dan zou het wellicht net kunnen met vijf maanden herstel", zeggen de specialisten daarover. Bij een voorste kruisbandblessure loopt de hersteltijd al gauw op richting de negen maanden, wat zou betekenen dat hij pas na de winterstop van het nieuwe seizoen weer in actie kan komen.

Voorste kruisband
Rien Heijboer, orthopedisch chirurg in het Erasmus MC en als arts verbonden aan Feyenoord en het Nederlands elftal, vertelt over de functie van de voorste kruisband. "De voorste kruisband houdt het schuiven van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren in bedwang, de achterste kruisband doet dat andersom. Als de kruisband scheurt, is het net een elastiek dat knapt", aldus Heijboer, die uitlegt waarom het lastig is om weer op hetzelfde niveau als voor de blessure terug te keren.

"De voorste kruisband is niet alleen een band die zorgt voor stabiliteit, maar er zitten ook zenuwuiteinden in die bijdragen aan de coördinatie. De stabiliteit is niet eens zo'n groot probleem, want de operatie is erop gericht dat je bij snelle wendingen niet door je knie zakt. Ingewikkeldere mechanismen, zoals coördinatie, kan je niet helemaal teruggeven. Alles wat je met een intacte kruisband kan doen, wordt moeilijker na een reconstructie", aldus de chirurg.  

Verschil met achterste kruisband
Bij het oplopen van een kruisbandblessure is bekend dat je lang moet toekijken. Toch is er een groot verschil tussen het scheuren van je voorste en je achterste kruisband, vertelt Heijboer. "De achterste kruisband heeft minder vaak een operatie nodig, omdat die een natuurlijk herstel kan hebben." Bij de voorste is dit niet het geval. De chirurg van het Erasmus MC vertelt hoe een operatie aan de voorste kruisband werkt. "Daarbij wordt een pees uit bijvoorbeeld de hamstring geplaatst die de kruisband vervangt. Die wordt na de operatie door het lijf zelf omgebouwd tot nieuwe kruisband en dat is waarom het herstel zo lang duurt."
  
"Bewegen is in het begin al belangrijk. Volledig strekken en buigen. De bovenbeenspier optrainen om de knie te beschermen en dan langzaamaan naar sport-specifieke dingen zoals hardlopen, dan wenden en keren, dan springen en landen en uiteindelijk met de bal. Uiteraard is voorzichtigheid geboden tijdens het herstelproces", aldus Heijboer. "Alles wat gevaar kan opleveren voor een nieuwe scheuring, moet je in het herstelproces vermijden."

Risico's van niet opereren
Zonder operatie herstellen kan ook, maar volgens Heijboer zit dat vol met risico's. "Als je het probeert zonder operatie, dan is het uitproberen wat kan. Het is dan niet onmogelijk, maar als je na een half jaar alsnog door je knie gaat, dan zul je je afvragen waarom je die operatie niet hebt gedaan. Ook zonder operatie heb je nog altijd drie tot vier maanden nodig voor herstel. Met een operatie heb je meer zekerheid, maar dan ben je er dus wel langer uit."

Delen

Reacties

Ik heb spelers diverse keren een kruisbandblessure zien oplopen, vaak is het overduidelijk. Het standbeen onwrikbaar vast op de ondergrond (vaak kunstgras) en dan draaien met het bovenlichaam. Een verschrikkelijke gil van het slachtoffer en, heel opvallend, na enige tijd valt de pijn wel mee.
Het ongeval van Quilindschi voldoet hier niet helemaal aan, vandaar dat ik hoop heb dat een revalidatie van tenminste 9 tot 12 maanden hem bespaard blijft.
Laten we hopen dat het dus enigszins meevalt en een revalidatie van "slechts" 5 maanden volstaat.
Wat ik nog mis is hoe het zit als het voor de 2de keer met dezelfde knie gebeurd, want dat is nu waarschijnlijk het geval.
Dan halen ze aan de voorkant van je knie de kniepees eruit en dan word dat je nieuwe kruisband
Ja uit je harmstring heb ik ook wel is gehoord. Maar kan dat ook een 2de keer in combinatie met topsport?
Wellicht dat ze de hamstring uit zijn andere been halen, is een optie. En tegenwoordig schijnen er ook kunstmatige opties te zijn. Dat ze gaan opereren lijkt mij wel zeer waarschijnlijk overigens. Al met al is het ontzettend klote voor Q en is hij er maand of 9 wel zoet mee.