schermafbeelding-2024-01-15-om-093016

Archief Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Nieuws

Oud-Feyenoorder Stephen Laybutt overleden op 46-jarige leeftijd

Van de redactie

Oud-Feyenoorder Stephen Laybutt is op 46-jarige leeftijd overleden. Laybutt werd vrijdagavond voor het laatst gezien in Casuarina en werd als vermist opgegeven. Na een lange zoektocht van ca. 48 uur werd zijn lichaam aangetroffen in de 'Bushland'. De politie ziet geen aanleiding voor een misdrijf, zo laat The Guardian weten. De Australische voetbalbond staat ook stil bij het overlijden van de oud-speler.

De linksback maakte in 2000 samen met landgenoot Brett Emerton de overstap naar Feyenoord. Terwijl Emerton uitgroeide tot een van de dragende spelers van Feyenoord werd het voor Laybutt een rampjaar. Hij sukkelde met blessures en kreeg geen speelminuten. De verdediger speelde in twee jaar tijd geen enkel officieel duel voor Feyenoord, dat hem stalde bij RBC Roosendaal. 

Hoewel Laybutt geheel fit aan zijn tweede seizoen in Rotterdam begon, werd al snel duidelijk dat hij ook nu niet kon rekenen op een plaats bij de eerste 18. Daarom zochten Feyenoord en Laybutt naar een club waar hij wel zou kunnen spelen. Uiteindelijk werd de Australiër uitgeleend aan het Noorse Lyn Oslo waar hij een basisplaats veroverde. Na het einde van de Noorse competitie keerde Laybutt terug in Rotterdam. In verband met de doorbraak van Civard Sprockel en Glenn Loovens was daar echter geen plek meer voor hem. Hierop besloot de centrale verdediger met toestemming van Feyenoord zijn heil elders te gaan zoeken. In januari 2002 vertrok de verdediger bij Feyenoord. Later zou Laybutt nog uitkomen voor Moeskroen, KAA Gent en diverse clubs in zijn thuisland.

Anter Isaac, voorzitter van de Australische voetbalbond reageerde als volgt op het overlijden van de oud-international. "Het overlijden van Stephen Laybutt is een groot verlies voor de voetbalgemeenschap in Australië en daarbuiten. Stephen vertegenwoordigde het allerbeste van het Australische voetbal - talent, doorzettingsvermogen en toewijding aan excellentie. Zijn gedenkwaardige prestaties voor de Socceroos en zijn belangrijke rol in cruciale overwinningen zullen voor altijd worden geëtst in de annalen van onze voetbalgeschiedenis. Namens Football Australia betuig ik onze oprechte medeleven met Stephen's familie, vrienden en voormalige teamgenoten. We staan samen om zijn opmerkelijke leven en carrière te eren. Stephen's nalatenschap zal toekomstige generaties Australische voetballers blijven inspireren."

Delen

Reacties

Wat google werk leert dat hij een alcohol probleem (heeft gehad) en uit de kast is gegaan na z'n profcarrière. Verder wilde hij in 2021 iemand een nier doneren. (Ziet er naar uit) zeg niet dat het ook zo is, dat hij dus met wat mentale problemen heeft gestruggeld.

Scheelt mensen weer wat google zoekwerk.

R.i.p. ynwa!
RIP 🙏🏻

Sterkte aan alle nabestaanden.
RIP. Mooie gozer. Liep in de schaduw van zijn vriend Brett, maar kon zelf ook aardig ballen!