thiago-cukur-instagram-fenerbahce

Instagram @thiagocukur_

Nieuws

Oud-jeugdspeler Çukur timmert aan de weg: "Hartman spreek ik nog veel"

Stan

Zijn naam zal bij de meeste Feyenoord-supporters niet direct een belletje doen rinkelen, toch heeft oud-jeugdspeler Tiago Çukur weinig te klagen over zijn nog prille carrière als profvoetballer. Na een aantal omzwervingen in en buiten Nederland verdiende de 20-jarige spits in de zomer van 2022 een droomtransfer naar Fenerbahçe, dat hem dit seizoen verhuurt aan het Belgische SK Beveren. In gesprek met VoetbalPrimeur vertelt Çukur over zijn carrière en zijn tijd op Varkenoord.  

Op 9-jarige leeftijd werd Çukur door Feyenoord opgepikt uit de vaak geroemde jeugdopleiding van Zeeburgia. In Rotterdam-Zuid kwam de geboren Amsterdammer vooral als aanvallende middenvelder in actie. "Bij Feyenoord ben ik begonnen als nummer 10. Tot mijn negentiende heb ik dat eigenlijk altijd wel gedaan. Toen ik naar Engeland ging ben ik steeds meer als spits gebruikt", verwijst Çukur naar zijn tijd bij Watford en Doncaster Rovers.

Met zijn lengte van 1.96, is het niet gek dat hij in Engeland regelmatig in de punt van de aanval werd geposteerd. Toch kan de boomlange Çukur op zijn oude positie het best uit de voeten. "Het laatste jaar speel ik weer meer achter de spits, een positie die mij ook lekker ligt. Dan kom ik meer aan de bal en dat is ook mijn kwaliteit. Ik ben geen spits die je een wedstrijd lang niet ziet en dan in de laatste minuut even scoort."

Feyenoord
Vier jaar speelt Çukur uiteindelijk in de jeugd van Feyenoord, totdat hij in 2016 verkast naar de academie van AZ. Ook daar speelt hij vier jaar, voordat hij naar een half jaar zonder club terechtkomt bij Watford in Engeland. Daar maakt hij tijdens een huurperiode bij Doncaster Rovers dermate indruk, dat Fenerbahçe hem in 2016 inlijft. Daarmee komt een droom uit voor de Nederlandse Turk, wiens familie groot fan is van de recordkampioen van Turkije. Fener verhuurde Çukur vorig seizoen aan FCV Dender EH in België, waarna hij deze voetbaljaargang in datzelfde land op huurbasis voor SK Beveren uitkomt.  

Een officiële wedstrijd spelen voor Fenerbahçe deed Çukur nog niet, maar hij debuteerde in 2022 al wel in het Turkse nationale elftal in de wedstrijd tegen Litouwen. Zijn oproep voor Turkije betekende ook een weerzien met oud-Feyenoorder Orkun Kökçü. "Ik ken hem al vanaf de jeugd van Feyenoord, we reisden altijd samen met de trein naar de club. We kwamen allebei uit de hoek van Amsterdam en Haarlem. Orkun stapte dan op bij station Bijlmer Arena en samen gingen we dan naar Rotterdam om te trainen bij Feyenoord. Het is dan ook heel mooi dat hij erbij was bij mijn debuut voor Turkije."

Ook binnen het huidige team van Feyenoord heeft Çukur een vriend. "Quilindschy Hartman spreek ik nog veel, ja. Ik heb ook bij hem in de klas gezeten. We hebben lang samengespeeld. Een hele leuke en lieve jongen." Of de aanvaller net als Hartman ooit voor de hoofdmacht van de Rotterdammers zal spelen zal de toekomst moeten uitwijzen. "De Kuip is natuurlijk een prachtig stadion, maar het is niet zo dat ik alleen maar voor Feyenoord zou willen spelen. PSV is bijvoorbeeld ook heel mooi, ik ben daar ook vaak geweest. Jürgen Locadia is familie van mij en die speelde daar natuurlijk vaak."

Delen

Reacties

@FeyenoordTM verwacht jij dat Dilrosun nog een kans gaat krijgen of zit een winters vertrek in het verschiet?
Waarom zou Dilrosun uit het niks ineens een kans krijgen?
@Mittadino Gaat nog een kans krijgen

@FR_0183 Tegen Atlético is hij de eerste reserve qua flankspelers
Een kwartiertje invallen, om vervolgens zodra iedereen weer fit is nummer 3 of 4 op je positie te zijn.... noem het maar eens een kans.
is minteh nog steeds niet beschikbaar dan? shit