bijlow-1

VK Sportphoto

Nieuws

Oud-keepers spreken zich uit over blessureleed Bijlow

Twan

Zondag liep Justin Bijlow opnieuw een blessure op. Feyenoord maakte bekend dat de 26-jarige doelman circa 8 weken niet inzetbaar is. Oud-keepers Edwin Zoetebier, Ed de Goeij en Joop Hiele analyseren het blessureleed van de ongelukkige Bijlow in gesprek met ESPN.

Medische aanleiding

Edwin Zoetebier en Joop Hiele hopen op uitgebreid onderzoek van de medische staf over het blessureleed. "Al ga ik ervan uit dat er al met man en macht aan gewerkt wordt”, denkt Zoetebier, “Maar ze moeten nu wel goed gaan onderzoeken waar al die blessures vandaan komen. Is de manier waarop hij traint wel de juiste? Ze moeten zijn belastbaarheid wel echt onder de loep gaan nemen en kijken of er een trend zichtbaar is in zijn blessurehistorie."

Hiele vraagt zich af of medische aanleidingen de reden zijn dat de doelman zo blessuregevoelig is. "Ik snap dat dat lastig is, maar ze hebben genoeg experts rondlopen op Varkenoord.", vertelt de keeper die van 1977 tot 1990 onder contract stond bij Feyenoord. Ook de oorzaak van de blessure roept bij hem vraagtekens op "Je vraagt je ook af, hoe kan je zo geblesseerd raken bij het inspelen van je back?”

"Als je kijkt hoe deze blessure weer tot stand komt. Hij heeft zijn warming-up normaal doorstaan, speelt gewoon een half uur, niks aan de hand, en dan schiet het er bij het inspelen van de back ineens in", vindt ook Ed de Goeij over de opmerkelijkheid van de blessure, "Dat kan altijd gebeuren, hoe fit je ook bent. Ik denk dat hij nog van geluk mag spreken dat hij geen lange bal gaf. Als hij met kracht had geschoten was de blessure misschien wel nog ernstiger geweest.”

Wellenreuther

Feyenoord heeft in Timon Wellenreuther gelukkig een betrouwbare vervanger voor Bijlow. De Duitse doelman presteerde de afgelopen twee seizoenen goed onder de lat bij Feyenoord als dit nodig was. Toch ziet Zoetebier het blessureleed van Bijlow en de goedpresterende Wellenreuther niet als reden om de hiërarchie om te gooien. "Wellenreuther is een goede vervanger", begint de doelman die met Feyenoord de UEFA Cup won, "maar wat mij betreft is Bijlow, mits fit, de onbetwiste nummer één. Hij heeft in principe alles wat een goede keeper nodig heeft, behalve zijn fitheid.”

Hiele staat anders in deze kwestie. "Laat ik voorop stellen dat ik het heel erg vind om dit te zeggen, met name voor Bijlow zelf, want voor hem is dit natuurlijk het grootste drama. Voor een sportman is dit natuurlijk verschrikkelijk." De oud-doelman hoopt in eerste instantie dat Feyenoord een manier vindt om de doelman topfit te krijgen. "Maar je moet je ogen ook niet sluiten voor de werkelijkheid. Hij is elk seizoen langdurig uitgeschakeld en mist de helft van de wedstrijden. Feyenoord moet zich echt af gaan vragen ‘hoe nu verder?’”

De Goeij kijkt ook kritischer naar de betrouwbaarheid van Bijlow. “Als de afspraak is dat Justin altijd de nummer 1 is, moeten ze zich daar vanzelfsprekend aan houden. Maar als er geen afspraken zijn, en Wellenreuther doet het goed, dan kunnen ze overwegen om hem te laten staan. Dan moeten ze in de zomer weer om de tafel om te kijken hoe ze het volgend jaar gaan doen." Hierin is vooral de instelling van Wellenreuther belangrijk volgens de Goeij. "Hij moet wel happy zijn in zijn rol, anders heb je er als reservekeeper ook niks aan.”

Delen

Reacties

Men heeft het over het oplopen van de blessure tijdens het inspelen van Hartman. Ik kan mij herinneren dat hij daarvoor nog een actie heeft waarin hij aanzet en ver uit zn doel komt aan de rechterkant van zn 16. Wellicht gebeurt daar al iets van binnen wat zich daarna doorzet tijdens het inspelen van Hartman.