bijlow

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Het blessureleed van Justin Bijlow (UPDATE)

Stan

Feyenoord kwam dinsdag met het nieuws dat Justin Bijlow zo'n acht weken niet inzetbaar zal zijn. Tijdens de wedstrijd van afgelopen zondag tegen AZ moest de doelman al na 35 minuten het veld verlaten vanwege een blessure aan zijn kuit. Tweede keeper Timon Wellenreuther verving hem in het AFAS Stadion onder de lat en maakte het duel tegen de Alkmaarders af. Voor Bijlow is het de zoveelste blessure waardoor hij zijn plek tussen palen moet afstaan; sinds de sluitpost zich bij het eerste van Feyenoord voegde, miste hij vanwege blessureleed al meer dan 90 wedstrijden. 1908.nl dook na precies één jaar opnieuw in de blessurehistorie van de Feyenoord-doelman.

Met tranen in zijn ogen moest Bijlow zondag het veld in Alkmaar worden afgedragen. Nadat de doelman bij een uittrap een pijnscheut voelde in zijn kuit en verschrikt achteromkeek, wist hij al hoe laat het was: wéér werd de in Rotterdam zo geliefde keeper getroffen door een kwetsuur en wéér zal de sluitpost van Feyenoord waarschijnlijk weken à maanden aan de kant staan. Het uitvallen van Bijlow is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden, die in werd gezet vanaf het seizoen 2018/2019.

In dat laatste jaar onder trainer Giovanni van Bronckhorst lijkt de jonge Bijlow in het Rotterdamse doel de voorkeur te krijgen boven de ervaren Kenneth Vermeer. Al vroeg in de voetbaljaargang moet het jeugdexponent zijn plek vanwege een knieblessure echter alweer afstaan. De schade blijft echter beperkt: Bijlow mist in totaal ‘slechts 3 duels’. Begin 2019 is de schade een stuk groter als de goalie voor het eerst langdurig geblesseerd raakt: in een met 3-1 verloren duel tegen PEC Zwolle loopt hij een voetblessure op die hem de rest van het seizoen kost, plús een deel van het volgende seizoen, kost. Het is daarmee meteen de meest ernstige blessure waarmee Bijlow in zijn carrière gekampt heeft.

Het seizoen daarop zijn de rollen in het doel van Feyenoord omgedraaid. Zowel Jaap Stam als Dick Advocaat kiezen voornamelijk voor Kenneth Vermeer als eerste doelman. Ook wanneer Bijlow weer fit is. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft, waarin Bijlow ook nog eens vijf wedstrijden mist vanwege een elleboogblessure, mag hij in het restant van de competitie wél het doel van de Rotterdammers verdedigen. Totdat het corona-virus uitbreekt en het Eredivisieseizoen niet meer wordt afgemaakt.

Het tweede seizoen onder Advocaat gaat Bijlow in als basiskeeper van Feyenoord. Ditmaal slaat het noodlot alweer snel toe: vanaf november 2020 krijgt de geboren Rotterdammer eerst te maken met een knieblessure, waarna een teenblessure hem maar liefst 16 wedstrijden aan de kant houdt. In de tijd dat Bijlow aan zijn herstel werkt, maakt Nick Marsman als reservedoelman een prima indruk. Zodanig zelfs, dat als de oorspronkelijke eerste doelman in februari terugkeert een plek in de basis geen zekerheid meer is. Alsof het dan nog niet genoeg is geweest mist Bijlow na een zeldzame 90 minuten wéér drie wedstrijden door een knieblessure. Uiteindelijk laat Advocaat hem wel als eerste keeper het seizoen afmaken.

In 2021 is Justin Bijlow onder de nieuwe trainer Arne Slot is vastberaden nu eens een heel seizoen heel te blijven. Als de doelman fit is, behoort hij namelijk tot de beste keepers van Nederland en ligt ook een basisplaats bij Oranje in het verschiet. Dat laatste lijkt hij te krijgen als Louis van Gaal bondscoach wordt van het Nederlands Elftal en Bijlow in de interland tegen Noorwegen laat debuteren.

Met Feyenoord beleeft de doelman uit de jeugdopleiding een mooi begin van het Eredivisieseizoen en wordt kwalificatie voor de knock-outfase van de Conference League vastgesteld. Een tot dan toe prachtig seizoen lijkt voor Bijlow al niet meer stuk te kunnen. Dat blijkt te vroeg gedacht, want in maart 2022 valt de doelman uit met wederom een voetblessure. De Israëlische keeper Ofir Marciano weet het jeugdproduct van Varkenoord redelijk te vervangen en de enige wedstrijd die Bijlow nog keept dat seizoen is opmerkelijk genoeg de met 1-0 verloren Conference League-finale tegen AS Roma.

Zoals Bijlow het eerste seizoen onder Slot afsluit als eerste keeper, zo is de Rotterdammer ook het seizoen 2022/2023 de eerste keuze onder de Feyenoord-lat. De fitte en gretige doelman maakt een uitstekende indruk bij de goed voetballende Rotterdammers, die aan het einde van de eerste seizoenshelft koploper zijn in de Eredivisie en overwinteren in de Europa League. Het levert Bijlow een plek in de selectie op voor Oranje, dat in de winter afreist naar Qatar voor het WK 2022. Op het mondiale eindtoernooi moet hij zich weliswaar schikken in een reserverol achter Andries Noppert, maar de uitverkiezing door Louis van Gaal geldt als een geweldige beloning voor de sterker terugkeer van de keeper na zijn voetblessure.

Met veel plezier en vertrouwen begint Bijlow dan ook in de tweede seizoenshelft, waarin voor Feyenoord behoorlijk belangrijke duels op het programma staan. Tijdens de toppers tegen Ajax en Twente staat de sluitpost zijn mannetje en ook op 5 februari 2023 tegen PSV zou Bijlow normaal gesproken aan de aftrap zijn begonnen. Ware het niet dat dat in aanloop naar het duel tegen de Eindhovenaren wederom het noodlot toeslaat voor de blessuregevoelige pechvogel: Bijlow breekt op de training zijn pols en moet zijn plek tussen de palen weer afstaan. Dit keer niet aan Marciano, maar in de zomer aangetrokken Timon Wellenreuther.

Medio april beleeft Bijlow pas zijn rentree als hij, toevalligerwijs, weer tegen AS Roma onder de lat staat. Het tweeluik met de Romeinen gaat verloren, maar de Feyenoorder in hart en nieren is gelukkig precies op tijd fit voor de laatste fase van een op dat moment al gedenkwaardig seizoen. Het mooiste moment moet dan echter nog volgen: op 14 mei kan Bijlow alle blessurestress en de frustratie van de gemiste wedstrijden van zich afschudden als Feyenoord via een 3-0 overwinning beslag legt op het kampioenschap. Alhoewel het volksfeest dat daarna losbarst in De Kuip en de volgende dag op de Coolsingel, voor alle spelers bijzonder is, zal het voor de rassupporter tussen de palen een behoorlijke extra lading hebben gehad.

Als regerend landskampioen, én met Bijlow onder de lat, begint Feyenoord met veel vertrouwen aan het seizoen 2023/2024, waar het onder andere aan mag treden in de Champions League. Een jaar zonder blessures wordt de doelman ook ditmaal echter niet gegund: al na één wedstrijd ligt hij alweer in de voor hem zo bekende lappenmand, als hij in de afsluitende training richting de Rotterdamse derby tegen Sparta wederom een polsbreuk oploopt. Het houdt de goalie minder lang aan de kant dan de eerste keer, maar Bijlow heeft wel weer twee maanden nodig om te herstellen, waarin hij onder andere duels met Celtic, Ajax en Atlético Madrid aan zich voorbij moet laten gaan.

Afgelopen oktober loste Bijlow Wellenreuther weer af onder de lat, in de hoop er dan toch eindelijk voor langere periode te kunnen blijven staan. Die hoop blijkt echter tevergeefs: Bijlow houdt het tot februari prima vol, maar loopt zondag tegen AZ toch wéér een nieuwe blessure op. Ditmaal staat hem een hersteltijd van circa acht weken te wachten, waardoor Feyenoord de doelman in het tweeluik met AS Roma en tijdens de uitwedstrijd tegen PSV, zo goed als zeker moet missen. De hoeveelheid duels dat de doelman al heeft moeten laten schieten bedraagt op dit moment 92. Zonder blessures had hij in plaats van 139, dus al tijdens 231 duels de sluitpost van de Rotterdammers kunnen zijn. Laten we hopen dat Justin Bijlow het aantal van 100 gemiste wedstrijden in ieder geval niet hoeft te halen en snel weer in het doel van De Kuip te bewonderen zal zijn. Zelf liet hij dinsdag op Instagram al van zich horen met een krachtige boodschap: "No words, just disbelief deeds" (zie onder tabel). 1908.nl wenst Justin een spoedig herstel!

Een overzicht van het aantal gemiste duels van Justin Bijlow sinds het seizoen 2018-2019 (voor Feyenoord 1) (Bron: Transfermarkt.nl)

 Seizoen Reden voor afwezigheid Gemiste duels 
23-24 Kuitblessure
Polsblessure
8 weken*
9
22-23 Polsblessure 14
21-22 Operatie aan de voet
Coronavirus
14
4
20-21 Teenblessure
Knieblessure (in totaal)
17
5
19-20 Onbekende lichte blessure
Elleboogblessure
2
4
18-19 Voetblessure
Knieblessure
21
2
Totaal - 92

 

bijlow-instagrampost-blessure

Delen

Reacties

Op X allerlei geruchten vanuit 020 dat er een schandaal is geweest bij ons cluppie? Iemand meer info?!

Zal vast jaloezie zijn
Ze moeten ff het schandalige Overmars nieuws proberen terug te kaatsen maar gaat ze niet lukken
Ja er gingen tussen 2019-2021 ook dickpics rond binnen Feyenoord. Ze zijn niet zo snugger daar.
Off topic, ik zag vanmiddag een bericht/header op feyenoordpings voorbij komen waarin de suggestie werd geopperd dat Feyenoord de deal sluit met Luciano Rodriguez.

Ik ben gewoon benieuwd of dit klopt of dat er nog steeds onderhandeld wordt
Akram Afif halen. Echt een klasbak bij de Azie Cup.
Laten zien hoe vaak hij nou echt geblesseerd is geweest en hoe lang 🤷
Dat heb ik bij z'n vorige blessure ook al gelezen hier. Gaan we dat nu iedere keer doen dan. Voegt niks toe.
Echt heel sneu voor hem!! Gelukkig hebben we een zeer goede vervanger