kuip-champions-league

VK Sportphoto

Nieuws

Overzicht • UEFA Champions League deelnemers 2024-2025

Van de redactie

Feyenoord is voor komend seizoen opnieuw verzekerd van Champions League-voetbal. Doordat de Rotterdammers als tweede zijn geëindigd in de Eredivisie, wordt Feyenoord bij de loting van 29 augustus opnieuw ingedeeld voor de groepsfase van het miljoenenbal.

Komend weekend is de finale van het huidige seizoen. Het Duitse Borussia Dortmund en veertienvoudige winnaar van het toernooi Real Madrid staan dan tegenover elkaar in het Wembley Stadion in Londen. De UEFA Champions League-opzet verandert deze zomer drastisch. Clubs worden niet meer ingedeeld in poules; er ontstaat één grote ranglijst met alle 36 deelnemende clubs aan het miljardenbal. Momenteel zijn 29 van de 36 geplaatste clubs bekent (zie overzicht beneden).

Maak de Champions League finale van morgen nog spannender en pak 50x of 100x je inzet als Real Madrid de Champions League wint. Klik hier en registreer nu. 24+

Speeldata
De acht wedstrijden passen niet allemaal meer in een half seizoen. Dat betekent dat de leaguefase ook in januari nog wordt gespeeld. Wat nieuw is, is dat er komend seizoen voor alle drie de Europese competities een 'exclusive matchweek' komt. Dit betekent dat er in die week uitsluitend wedstrijden uit die specifieke Europese competitie te zien zijn. In die week worden de wedstrijden ook verspreid over dinsdag, woensdag én donderdag. Hieronder een overzicht van belangrijke data:

Loting 'leaguefase': 29 augustus 2024
Speelronde 1: 17-19 september 2024 (exclusive matchweek)
Speelronde 2: 1-2 oktober 2024
Speelronde 3: 22-23 oktober 2024
Speelronde 4: 5-6 november 2024
Speelronde 5: 26-27 november 2024
Speelronde 6: 10-11 december 2024
Speelronde 7: 21-22 januari 2025
Speelronde 8: 29 januari 2025 (alle duels tegelijk)

Overige deelnemers
Naast de onderstaande 29 teams kunnen dus nog 7 andere clubs een plekje bemachtigen in de groepsfase van de Champions League. Dat gebeurt via de play-offs die net als het hoofdtoernooi een nieuwe opzet kennen: 5 ploegen plaatsen zich via het 'Champions Path', waaraan alleen kampioenen deelnemen van landen die geen direct ticket hebben voor het miljoenenbal (Shakhtar Donetsk, Dinamo Zagreb, Galatasaray, etc.). De andere 2 clubs kunnen zich via het 'League Path' kwalificeren. Hierin nemen de teams die geen kampioen zijn geworden en zich ook niet direct geplaatst hebben via de competitie het tegen elkaar op (FC Twente, Rangers, Lille, etc.). 

Deelnemers tot nu toe (29 van de 36)
Atalanta Bergamo (Ita)
Arsenal (Eng)
Manchester City (Eng)
Liverpool (Eng)
Aston Villa (Eng)
Real Madrid (Spa)
Barcelona (Spa)
Girona (Spa)
Atlético Madrid (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui)
Bayern München (Dui)
RB Leipzig (Dui)
VfB Stuttgart (Dui)
Borussia Dortmund (Dui)
Internazionale (Ita)
AC Milan (Ita)
Bologna (Ita)
Juventus (Ita)
Paris Saint-Germain (Fra)
AS Monaco (Fra)
Stade Brest (Fra)
PSV
Feyenoord
Sporting Portugal (Por)
Benfica (Por)
Club Brugge (Bel)
Celtic (Sch)
Sturm Graz (Oos)
Shakhtar Donetsk (Ukr)

Maak de Champions League finale van morgen nog spannender en pak 50x of 100x je inzet als Real Madrid de Champions League wint. Klik hier en registreer nu. 24+

Delen

Reacties

Wie weet welke ploegen in de voorronde de plekken van Shaktar en Benfica innemen ?
Kan je hier zien:
https://kassiesa.net/uefa/AccessList2024.html
Is het niet zo dat Frankfurt ook de CL nog in kan als nummer 6 van de Bundesliga als Dortmund morgen de CL finale wint?
Nee, plekken gaan naar Shaktar en Benfica.
Dortmund is 5e geëindigd en die zou nu het extra ticket krijgen voor beste presterende landen (net als Bologna in Italie). Maar winnen zij de CL dan krijgen ze de CL plek voor CL kampioen en schuift het extra ticket voor Duitsland naar plek 6.
Hetzelfde als bij Roma was gebeurt als Atalanta op plek was blijven staan.