KNVB Logo (Soccrates Images)

Soccrates Images

Nieuws

Paauw: "De bondsvoorzitter zit niet zozeer zelf aan de knoppen"

Van de redactie

Frank Paauw leek al zeker van het bondsvoorzitterschap bij de KNVB, totdat eerst een supportersprotest ontstond en er vervolgens twee tegenkandidaten opdoken met Hans Nijland en en daarna Jeanet van der Laan. In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft Paauw aan nog altijd bondsvoorzitter te willen worden.

Onder voetbalsupporters was veel weerstand tegen de mogelijke aanstelling van de huidige politiechef van Amsterdam. Dit kwam mede door het beeld dat Paauw als politiechef vaak hard optrad tegenover voetbalsupporters. Inmiddels zijn er gesprekken geweest. "Ik heb steeds aangegeven open te staan voor gesprekken, met onder meer het Nederlands Supporterscollectief en de diverse SLO’s, de supporterscoördinatoren van clubs. Afgelopen woensdag is dat er gelukkig alsnog van gekomen. Ik denk dat we elkaar veel beter begrijpen dan het nu soms lijkt. Met elkaar in gesprek gaan, helpt daarbij, want ik verzet me echt tegen het beeld dat ik tegen supporters of uitsupporters zou zijn. Het tegendeel is waar", aldus Paauw.

De inmiddels 65-jarige Paauw is niet verrast dat Nijland en Van der Laan een gedeelte van de stemmen hebben binnengehaald. "Nee hoor. Dat is hun goed recht natuurlijk, en ook de clubs mogen straks kiezen wie ze willen. Wel is het zo dat er, toen ik eind februari werd voorgedragen door de KNVB, grote tevredenheid was over de gevolgde procedure. Voor zover mij bekend gold dat voor alle zestig clubs. De procedure is zorgvuldig en volgens de afspraken gegaan. Dus de ‘achterkamertjespolitiek’ waar soms over werd gesproken, zal niemand die betrokken is geweest bij dat hele proces, herkennen."

Tevens twijfelt Paauw aan het beeld wat heerst over de functie van bondsvoorzitter bij de voetbalbond. "Daar heb ik weleens twijfels over. Het beeld bestaat dat je als bondsvoorzitter een soort opperbaas bent die aan alle touwtjes trekt, een soort Grote Kale Leider zoals Jorien van den Herik dat vroeger was. Maar in werkelijkheid is het voor een belangrijk deel ook een ceremoniële en bestuurlijke rol. De bondsvoorzitter zit niet zozeer zelf aan de knoppen."

27 mei wordt duidelijk wie de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB zal worden. Mocht een van de andere kandidaten gekozen worden, zal Paauw daar verder niet om malen. "Om eerlijk te zijn was het een spontane actie om te solliciteren. Ik heb dat last minute gedaan op aanraden van een vriendin, dus het is zeker niet zo dat ik gevraagd of benaderd ben door de KNVB. Het leek me vooral een heel leuke, mooie rol, die goed bij me past. Mocht ik het evenwel niet worden: even goede vrienden."

Delen

Reacties

Inmiddels heeft de wedstrijd Excelsior - ADO Den Haag weer eens laten zien dat nog steeds supporters eerder een deel van het probleem zijn dan een deel van de oplossing en de het totale boetebedrag dat Feyenoord in de afgelopen jaren heeft moeten ophoesten en de netten rond het speelveld in de Kuip vertellen een zelfde verhaal.
Natuurlijk hoort daar de opmerking bij dat een kleine minderheid het verpest voor de goedwillende meerderheid, maar misschien moet die laatste vanwege een gereed eigen belang dan eerst maar eens steun verlenen aan verstrekkende maatregelen om het voetbal te ontdoen van de opzettelijke amokmakers. Bij Feyenoord zou het helpen als we eens ophouden over het rauwe randje dat bij de club hoort. Dat is vals en destructief sentiment.
Mijn doelpunt van het seizoen is de goal van Timber tegen PSV omdat die valt op het moment dat de chemie tussensupporters en spelers hoorbaar en zichtbaar is. Dàt hoort bij Feyenoord en maakt de club zo bijzonder.
Hij probeert nog een charme offensief te starten.
Het gaat er helemaal niet om of je als bondsvoorzitter zelf aan de knoppen draait, het gaat om het gedrag wat je hebt uitgesproken en uitstraalt naar supporters.