peter-bosz

VK Sportphoto

Nieuws

Peter Bosz over Wim Jansen: "Dat vond ik wel indrukwekkend"

Van de redactie

Peter Bosz was vanaf 2006 een paar seizoenen technisch directeur bij Feyenoord. “Feyenoord is een hele grote club die al jaren beneden zijn niveau speelde. Ik had de ambitie om daar als technisch directeur een bijdrage aan te leveren”, zo blikt hij terug in de ESPN documentaire Bosz-bal.

De voormalig Feyenoord-middenvelder, die als speler met de club een landstitel en drie KNVB Bekers won, hoopte de functie voor langere tijd te kunnen uitvoeren. “Misschien wel tien of twintig jaar. Trainers zijn er vaak een hele korte periode. Twee jaar is tegenwoordig al lang. Als technisch directeur zou je langer het beleid kunnen uitstippelen. Ik wilde niet alleen maar spelers kopen, maar ook proberen om weer jongens vanuit de eigen jeugd door te laten komen. Om op die manier kapitaal te krijgen en uiteindelijk de club te laten groeien. Dat kost tijd.” 

Na zijn vertrek is Bosz nergens meer technisch directeur geweest. Volgens hem een bewuste keuze. “Je wordt alleen maar beoordeeld of het eerste elftal wint of niet. En daar heb je als technisch directeur minder invloed op. De trainer die traint, maakt de opstelling, bepaald de wissels en z’n strategie. Als technisch directeur zit je op de tribune en te kijken. Dus ik vond uiteindelijk dat ik te weinig invloed had op het directe resultaat. Dat heeft er toe geleid dat ik,  nadat ik bij Feyenoord weg ging, weer trainer wilde worden."

Wim Jansen

In de documentaire blikt Bosz terug op een belangrijke les die hij van Wim Jansen heeft geleerd. Jansen liet zien hem zien hoe je in de rust een elftal echt kan bereiken. “Toen hij mijn trainer bij Feyenoord was, mochten we bij binnenkomst in de rust niks tegen elkaar zeggen. Dan moesten we gaan zitten en drinken van hem. Dan bleef hij soms wel vijf minuten stil. Weet je hoe lang dat is in een kleedkamer? Maar dan weet je één ding. Als jij daarna gaat praten, dan heb je de aandacht. Dat vond ik wel indrukwekkend”. 

Tot de dag van vandaag brengt Bosz de wijze les van Wim Jansen in de praktijk. “Bij al mijn ploegen waar ik daarna trainer ben geweest heb ik dat ingevoerd. En na vijf minuten geef ik vaak één of twee dingen aan, zowel aanvallend als verdedigend. Want meer vergeten ze toch”. 

Delen

Reacties

Ik denk dat Peter Bosz een héél grote fout gemaakt heeft. Op de terugweg van Donetsk waar hij en technisch adviseur Wim Jansen tevergeefs hadden geprobeerd om Co Adriaanse naar de Kuip te halen, hadden ze tegen elkaar moeten zeggen 'Zullen WIJ het samen gaan doen?!' Bosz als trainer-coach en Jansen als TD.
Nu volgde op het deprimerende verslag in VI (ook toen al van Krabbendam, meen ik) met Bosz en Jansen als een soort bedelaars die met de pet in de hand op audiëntie mochten bij zonnekoning Co, het rampzalige Vogelzang-intermezzo. Overigens wel met Bosz als TD, dus die enorme misrekening vond ook onder zijn verantwoordelijkheid plaats, maar is m.i. het gevolg van het niet voeren van het juiste gesprek in een vliegtuig tussen de Oekraïne en Nederland in mei 2007.
Het kwam er niet uit bij Feyenoord maar toen hij kwam had ik wel hoop (zoals ieder seizoen...). De situatie was geloof ik een beetje vergelijkbaar met dit jaar. Er was een hoop te winnen als je aan zou sluiten voor de Champions League.

Wat ik dit jaar zo mooi vind is dat ik alle spelers "leuk" vind. Geen spelers om je aan te ergeren (te oud, te duur ofzo). Gewoon een groep gasten die wil presteren. En een trainer die nooit een hele andere wedstrijd heeft gezien als het publiek, dat vind ik ook fijn.
“Feyenoord is een hele grote club die al jaren beneden zijn niveau speelde. Ik had de ambitie om daar als technisch directeur een bijdrage aan te leveren”

Dat heeft-ie inderdaad gedaan :'-).

Met zijn middelmatige tropische aankopen...
En te grote salarissen geven aan spelers die 'over the hill' waren en geen restwaarde hadden.
🤣🤣 dat kun je wel zeggen inderdaad. Missie geslaagd
Beetje vreemd verhaal. Meneer is nergens meer technisch directeur geworden, omdat hij in een hele korte periode, de club bijna heeft vernietigd. Als speler en trainer heb ik deze man hoog staan, maar als technisch directeur is het moeilijk een slechtere te vinden