pedersen

VK Sportphoto

Analyse

Ploeg van Slot is koning van de slotfase

StanV1908

Zaterdagavond zorgde Marcus Pedersen met een treffer in de laatste minuut voor de belangrijke overwinning tegen AZ. Zo wist Feyenoord wederom in de slotfase van een wedstrijd toe te slaan. Vooral in 2023 lijkt het 'Rotterdams kwartiertje' dan ook een fenomeen te zijn geworden. 1908.nl werpt een blik op de doelpunten die Feyenoord maakte in de laatste vijftien minuten van een wedstrijd. 

Het team van Arne Slot heeft dit seizoen vijftien maal gescoord in de laatste 15 minuten van een wedstrijd. Dat betekent dat bijna een kwart van de totale productie (69) in die periode van de wedstrijd gemaakt is. Voor Feyenoord loont het dus vaak tot het eindsignaal op zoek te blijven gaan naar een treffer, vooral als deze doorslaggevend kan zijn. 

In 2022 scoorde Feyenoord ook al regelmatig in de slotfase van een duel, maar dit waren bijna altijd goals zonder extra waarde. Ofwel: er werden geen punten mee binnengehaald. Sinds de jaarwisseling is dat echter anders. In de helft van de wedstrijden die de Rotterdammers in 2023 afwerkten werd in het laatste kwartier gescoord en in bijna alle gevallen waren deze goals cruciaal. 

Of het nu de kopbal van Jahanbakhsh tegen FC Utrecht is waarmee een punt werd veiliggesteld, of het zondagsschot van Pedersen waardoor er afgelopen zaterdag gewonnen werd van AZ: Feyenoord is in 2023 de koning van de slotfase. Vooral de ontknopingen tegen PSV in de Eredivisie en tegen N.E.C. in het bekertoernooi zullen nog lang beklijven. Tijdens beide duels kwam Feyenoord in de absolute slotfase langszij en werd een verliespartij ternauwernood voorkomen. Tegen de Nijmegenaren werd na verlenging en strafschoppen zelfs de volgende ronde van de beker bereikt. 

Ongeacht het niveau en de stand van de wedstrijd lijken de mannen van Slot dus over een grote kwaliteit te beschikken: tot het laatste fluitsignaal blijft Feyenoord doorvechten in de hoop (alsnog) de weg naar de goal te vinden. Een eigenschap die de Rotterdammers dit seizoen al de nodige belangrijke punten heeft opgeleverd in de strijd om het kampioenschap, maar dus ook in het bekertoernooi. Hoe lastig de resterende wedstrijden dit seizoen dan ook nog mogen worden, Feyenoord weet dat het altijd kans maakt het duel in de dying seconds te doen kantelen. En dát geeft vertouwen.

Zie hieronder de doelpunten die Feyenoord maakte in de laatste 15 minuten van een wedstrijd

Wedstrijd Datum Uitslag Doelpunten in het laatste kwartier
Feyenoord - Emmen 27-08-2022 4-0 3
Go Ahead - Feyenoord 3-9-2022 3-4 1
Lazio - Feyenoord 8-9-2022 2-4 1
Feyenoord - Sturm Graz 15-9-2022 6-0 1
AZ - Feyenoord  16-10-2022 1-3 1
Feyenoord - Excelsior 13-11-2022 5-1 1
 Utrecht - Feyenoord 8-1-2023 1-1 1
Groningen - Feyenoord 15-1-2023 0-3 1
Feyenoord - PSV  5-2-2023 2-2 2
Feyenoord - NEC 8-2-2023 4-4 2
Feyenoord - AZ 18-2-2023 2-1 1
Totaal: - - 15

Delen

Reacties

Wat ik toch typisch vindt: alle ploegen vinden de fitheid belangrijk en investeren volop in inspanningsfysiologen en data-analyses. Maar wij lijken als enige club qua fitheid op een schaal van 0 tot 10 op niveau 9/10 te zitten. Niet alleen dit jaar, maar vorig jaar ook al. Ik vind het toch verbazend dat zoiets 'maakbaars' zoveel invloed heeft. Vooral zo houden hoor 😉
Voorl opvallend dat ook de grotere teams AZ, PSV, Ajax en AZ allemaal in de touwen jangen na i0 minuten
Feyenoord- Utrecht moet nog gespeeld worden. De 1-1 was een uitwedstrijd.
Dan weet je alvast dat alireza in het laatste kwartier met zijn hoofd scoort...
Met Arne moet eigenlijk de hele wedstrijd een Slotfase kunnen worden!
All-Gunz-Blazing-Marbella
All-Gunz-Blazing-Marbella
..hahaha..snap em!
Ik ook!! 👍 Hoe verzint iemand het, hè…. 🤔🥳