VK Sportphoto - Foto FC Twente - Feyenoord Rotterdam, uitvak supporters uitsupporters fans support spandoek awayday awaydays fans combi buscombi slo

VK Sportphoto

Nieuws

Politievakbond: 'Collectief verbod op uitsupporters'

Van de redactie

Politievakbond NPB stelt dat het Nederlandse betaald voetbal bijzonder dicht op een algeheel verbod van bezoekende supporters zit. De vertegenwoordigende organisatie van de beroepsgroep is van mening dat agenten teveel bezig zijn met het voorkomen van ongeregeldheden en daardoor andere zaken niet kunnen worden opgepakt. 

“De politie staat ernstig onder druk en moet keuzes maken”, zo verwoord Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, de situatie in Algemeen Dagblad. Hij zegt dat inmiddels meerdere keren bij burgemeesters is aangedrongen op het weren van uitsupporters. “Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanning toeneemt en niet alle supporters hun emoties de baas zijn. Er hoeft nog maar een paar keer wat te gebeuren, en dan kun je niet anders dan het structureel zonder uit-supporters doen. Ik zeg dat niet graag, want ik ben een groot voetballiefhebber. Maar de grens is echt in zicht”.

Volgens Struijs is er geen sprake van toenemende ongeregeldheden, maar is de belasting op het huidige politiekorps te groot. “Het zijn echt tropenjaren geweest met corona. Het korps is nog steeds niet op sterkte. Daardoor staat de politie ernstig onder druk. We zijn nog steeds heel veel mankracht kwijt aan demonstraties, en het festivalseizoen komt er weer aan. We moeten keuzes maken.”

De KNVB en voetbalclubs kunnen zich niet vinden in een collectief verbod op uitsupporters. “In principe moet bij elke wedstrijd de aanhang van beide clubs aanwezig kunnen zijn. Dat maakt de sfeer in de stadions en hoort bij het betaald voetbal. Supporters van de ene club kunnen niet de dupe worden van het gedrag van supporters van een andere club”, aldus de KNVB.

Delen

Reacties

Nog geen reacties