fc-dordrecht-vs-feyenoord-04-jim-breeman-sports-photography-220

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Priske: "Als we Wieffer vanuit de huidige selectie kunnen vervangen, zou dat perfect zijn"

Stan

Zaterdag speelde Feyenoord de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen en won het met 0-4 van FC Dordrecht. Het oefenduel leverde Brian Priske de nodige informatie en antwoorden op, maar er zijn desondanks nog veel vragen te beantwoorden in de voorbereiding. Wie wordt bij Feyenoord bijvoorbeeld de vervanger van Mats Wieffer? 

Met het vertrek van Wieffer naar Brighton komt er op het middenveld van Feyenoord een plek vrij. "Wij zullen op zoek gaan naar een vervanger, intern of extern", zegt Brian Priske daarover bij Voetbal International. We streven er altijd naar om de selectie beter te maken. Maar ik zag tegen Dordrecht bijvoorbeeld ook een goede Antoni Milambo. Quinten Timber ligt er nog even uit, maar die gaat hopelijk deze week meer en meer trainen. Als we Wieffer vanuit de huidige selectie kunnen vervangen, zou dat perfect zijn. Maar we moeten ook presteren in de Eredivisie, de beker én de Champions League…"

Een logische optie voor de controleurspositie in het elftal van Priske zou Ramiz Zerrouki zijn, die vorig jaar moest concurreren met Wieffer, maar zijn teamgenoot en vriend nu een transfer naar de Premier League ziet maken. "Hij zet een prachtige stap. Een beloning voor zijn fantastische ontwikkeling. Voor hem is het zaak om het daar voort te zetten, en voor mij hier. Zo gaat het in de voetbalwereld, je speelt nooit heel je carrière voor één club. Uiteindelijk wil ik ook een mooie stap gaan maken, maar eerst wil ik hier mooie dingen laten zien. Iedereen heeft zijn eigen route. Voor mij liggen er nu bij Feyenoord weer nieuwe kansen. Die ga ik proberen met beide handen te pakken."

De middenvelder is niet ontevreden over de eerste week onder Priske. "Het was een vergelijkbare eerste week als onder Arne Slot. We hebben meteen hard gewerkt; het was pittig. Maar dat hoort natuurlijk bij de voorbereiding. Elke speler zit liever meteen al midden in het seizoen, want in de voorbereiding doe je minder met de bal: de dingen die wat minder leuk zijn. Dat hoort er gewoon bij om topfit te worden en wedstrijden te kunnen winnen. Maar ik denk dat we in de eerste wedstrijd direct wat hebben kunnen laten zien. Als je drie goede goals maakt in de eerste helft, mag je niet klagen."

Het volledige artikel met uitspraken van Priske en Zerroukk is te lezen via VI PRO.

 

Delen

Reacties

Ik mis nog altijd een Clasie. Een leider op het middenveld. Uitstekend oog op het spel. Zelden uit positie.
Het is een utopie om te veronderstellen dat je het vertrek van Wieffer kunt opvangen met Zerrouki, jeugdspelers of een bankzitter van Bologna. Alle verhalen ten spijt het de kwaliteit van de selectie et cetera. Over drieënhalve week speel je al tegen PSV voor de JC en een week later start de competitie. Dat ga je zo goed als zeker doen zonder de internationals die op eindtoernooien actief waren (minimaal 5 basisspelers van afgelopen seizoen), Timber nog steeds geblesseerd, vertrokken spelers als Minteh en Wieffer en dus zogezegd in een nieuw systeem. Vooralsnog ziet niemand er een probleem in, de aankopen komen vanuit de scouting en zijn dus goed. Priske is lekker enthousiast en in niets hoor je iets terug over de patronen van afgelopen jaren of om deze voetbalvisie voort te zetten. Noem mij een pessimist of azijnzeiker, maar ik zie veel en veel te vraagtekens voor de start van een zeer belangrijk seizoen.
Handelings-snelheid moet omhoog, en looptechniek moet verbeterd. Ook het scannen van situaties kan veel beter.
Priske presenteert en manifesteert zich voorlopig prima met een hoofdletter P. Interessante keuzes in het eerste oefenpotje en een 'open mind'. Het is allemaal nog in de uiterst vrijblijvende julimaand maar toch... Hier is een bevlogen no nonsense trainer bezig en dat stemt vrolijk.
Wel een verademing om een coach te horen die niet onmiddellijk om versterkingen vraagt. Of die nodig zijn is een andere discussie, maar zijn houding hierin kan ik wel waarderen
Wie kan mij dit systeem uitleggen?

Er wordt gesproken over twee 10’en én wingbacks. Maken die wingbacks dan deel uit van het viermansmiddenveld of driemansverdediging?
Dan zou je naar city kunnen kijken

https://youtube.com/shorts/QuFYZBNLlXI?si=s1iKUj_eptSAttTB

https://www.youtube.com/watch?v=bPeHKVNMCBQ

Ik moet zeggen dat ik er zelf geen fan van ben, helemaal na 3 jaar Slot waar je iets aan het bouwen was.
Ik vond de opvatting van Slot waarin je begint vanuit 433 en in balbezit omschakelt met een inschuivende Geertruida, verdedigend beter staan en aanvallend dynamischer
Maar we gaan het zien
Het was heel simpel geweest als ik het je had kunnen uitleggen met een foto van de veldbezetting, dat is hier helaas niet mogelijk.. maar ik ga alsnog een poging voor je wagen!

Op papier spelen we 3-4-3, op het veld stonden we tegen Dordrecht echter in het merendeel van de gevallen in een soort 3-2-4-1 waar de 3 gevormd wordt door de 3 centrale verdediger (Plug, Van de Belt en Tsoungui).
De 2 gevormd werdt door 2x een nr 6 (Milambo en Zerrouki).
De 4 gevormd werdt door aan de beide zijkanten twee enorm hoge wing-backs (kortweg: vleugelverdedigers die de hele flank bestrijken) (Walemark en Nieuwkoop) en zoals je al zei 2x een ‘nr 10’ die dan zeer kort achter de spits fungeren (Paixao en Stengs).
De 1 geldt voor de spits (Ueda)
Even iets anders ik ben ouderwets en hou niet van die kerstboom van Co.

Het liefst heb ik koppeltjes
- 2 cv
- lb en la
- rb en ra
- lcm en rcm
- 9 en 10

Dan kun je ook druk door de as zetten maar ook vanuit de buitenlijn
Meeste van dit kan ook gewoon in een 3-4-3
En wie moet dat dan worden? Zerrouki?
Zeiden we vorig jaar over Timber ook en dat pakte ook goed uit. Het gaat gewoon zoals een gezond team altijd moet doen, eerst intern kijken of spelers als Zerrouki, Milambo, Zechiel etc. het kunnen. Zo niet, kijk je extern en die lijsten liggen allang klaar om toe te slaan.
Ik zou zeggen kritisch zijn is ok maar ga ervan uit dat de tijd goed gebruikt gaat worden met een goed plan B: juiste vervangers …vertrouwen hebben is de basis ook voor ons
Als je buiten de CL plekken wil vallen moet je vooral al je topspelers verkopen en intern gaan vervangen met de middelmaat die je afgelopen seizoenen hebt gehaald.
Maak me daar ook zorgen over.

Gimenez > Ueda
Minteh> (Nieuwkoop, door nieuw systeem)
Geertruida > (komt Trauner terug in basis)
Wieffer> Zerrouki
Hartman > Smal
Hancko > aankoop ?
Timber > aankoop ?

Zelfs als sommige verwachtte transfers niet doorgaan ga je er ook flink op achteruit. Inkomende transfers moeten dit keer dan wel echte voltreffers worden ipv de Ueda’s, Zerrouki’s en Ivanusec’.
Wat je zegt qua vervangers klopt niet. Nieuwkoop blijft rechtsback, maar dan in een 343, dus daar komt nog een rechtsbuiten boven. Als Santi weggaat, dan komt er nog een derde basisspits bij. Smal is tweede linksback een Q is nog niet weg. Zerrouki ligt aan de voorbereiding en aanbiedingen. Trauner wordt wissel, die speelde aan het einde van het seizoen alleen, omdat Slot hem een plek op het EK gunde en daarvoor speeltijd nodig had + als we 343 gaan spelen heb je behalve een vervanger voor Hancko en Geert ook nog een middelste cv nodig, alleen Beelen blijft over en Mitchell als wissel.
Eerst maar eens kijken hoe Kasanwirjo en vooral Tsongui het gaan doen. En natuurlijk of zowel Hancko als Geertruida wel vertrekken. Tot slot ben ik nooit fan geweest van Zerouki op het middenveld dus wellicht is hij een optie om in dit systeem een linie te zakken.
Ik ben ook geen fan van Zerrouki, maar als hij niet weg kan of in het systeem van Priske beter is als onder Slot, dan krijgt hij toch weer een kans door zijn transferwaarde die moet worden terugverdient. Tsongui was eigenlijk een doorverkoopproject, maar heeft het goed gedaan bij Dordrecht, dus ben benieuwd naar wat hij zal laten zien. Kasanwirjo niet veel van meegekregen vorig jaar dus ik laat me daardoor verrassen.
Klopt wel.
De aankopen hebben weinig bijgedragen aan het succes van vorig seizoen.

Als we Minteh, Wieffer, Hancko, Luts, Gimenez (blessures) Hartman, Timber moeten vervangen dan is dat gewoon heel erg lastig. Dat kost vaak tijd. Priske staat echt voor een pittige uitdaging.

De gerichte aankopen 3/4 moeten echt goed zijn en ook wat ervaring hebben. De grote aankopen van vorig seizoen moeten laten zien dat ze echt meerwaarde hebben. Een of twee jeugdspelers moeten doorbreken.

We kunnen en mogen niet verwachten dat een Milambo, Mitchel, Moussa, Nadje, Zechiel de kar op CL-niveau gaan trekken.
Ik zou niet weten wie wij op de bank hebben zitten die je basis sterker zou maken.
Spelers als pedersen, seboui, Moussa, lingr of tsongui zouden bij PSV volgens mij niet eens op de bank zitten.
Die mogelijk in een ander systeem geweldig kunnen renderen omdat het beter bij ze past? Benieuwd naar Ivanusec als één van de twee nummers 10 en hoe Zerrouki hier in past
heb je (en Priske) het met de 2 nrs 10 nu over de buitenspelers die naar binnen druk zetten of over de B2B middenvelders? Beide zou ik geen 10 noemen.
Kijk, ook dit is beleid!

Geld kun je maar één keer uitgeven, dus beter daar waar het nodig is en je er sterker van wordt. Ook Hartjes kan er nog spelen en die deed het sterk voor zijn blessure bij Excelsior.
Wil je ontwikkelen dan verwacht ik in de as echt nog topaankopen en op plek Nieuwkoop.

Je hebt geld. CL was ook nog niet uitgegeven. Dus kom maar op
Ik schrijf dit op en denk gelijk. Is Neco Williams nog in beeld?
We gaan zien wat er nog komt, gaat vast nog gebeuren
Je hebt gewoon gelijk Ragnar. Begrijp niet dat sommige hier tevreden zijn met Zerrouki, blessuregevoelige Trauner en nog zoveel meer doorsnee voetballers in het team. We spelen voor de titel en CL. Dan kan je niet op elke positie zoveel gaan inleveren.
Helemaal mee eens. Het is en zal altijd onmogelijk zijn om ons finacieel te meten met de 'grote' voetballanden. Daarom van belang dat je vooral blijft opleiden en ontwikkelen. Je koopt Wieffer, ontwikkel hem verkoopt hem voor tig keer zoveel en kijk eerst (of nog idealer zorgt) of/dat je de vervanger al in huis hebt. Die vervanger(s) verder ontwikkelen en weer met veel winst verkopen. En dan soms als het echt nodig is koop je een topper die direct het team sterker maakt. Nu wellicht op rechtsbuiten. Met Timber, Zerouki, van der Belt, Zechiel, Milambo, Nadje, t Zand, Hartjes en eventueel Stengs heb je zat spelers die de 2 nummer8 (of lijkt erop dat Priske het 10) posities kunnen bemannen.
Verkeerd beleid om koste wat het kost dure net niet spelers te kopen terwijl je eigen spelers minstens even goed zijn. Laat dat maar aan 020 en nu psv (Flamengo) over.
Ja, blij mee. Dit is nl. toch geen 5 euro p/m waard of wel?
Nee een artikel niet, maar alle tactische analyses over Feyenoord, andere goed teams in CL, goede spelers, wel ja.
Zou jij dan ook het artikel https://www.vi.nl/pro/analyse/deze-tactische-zaken-vielen-op-bij-feyenoord-debuut-brian-priske kunnen delen?
Nee, want als niemand meer betaald, zijn die artikelen niet meer mogelijk.
@allen, bestaat de Breakfast Club nog steeds?
De trainert is enthousiast over Zechiel en Milambo. Straks nog Sauer. Met Read, Hartman en Nieuwkoop een mooi aantal jeugdspelers in de selectie met een (potentiele) basisplaats. Slory verhuren. ❤Varkenoord
Read kan je toch geen eigen jeugdspeler noemen...
Hoe noem je dan iemand die op zijn 16e voor Feyenoord tekent? Als je nou nog praat over zelf opgeleid geef ik je wel een beetje gelijk
In een 3-4-3 lijkt Timber/Milambo en Zerrouki/Zechiel toch genoeg?
Nee, er moet echt nog wel 1 a 2 bij, dit is veel te licht voor de cl.
Je hebt nog 't Zand, Nadje, v/d Belt. Tsoungui kan eventueel ook als controleur spelen. Lingr wordt misschien eerder een soort rechtsbuiten in dit systeem. Maar indien we gaan spelen met 2 middenvelders, mogen er nog een aantal vertrekken, en het liefst ook wel een topper erbij.