medische-staf

Nieuws

Ziekenboeg stroomt vol: "We kunnen niet rouleren zoals we willen"

Niels

Feyenoord wordt momenteel geteisterd door vele blessures. De Rotterdamse club heeft afgelopen zomer onder meer afscheid moeten nemen van Performance Manager Ruben Peeters, die vertrok naar Liverpool. Daarnaast is ook Leigh Egger vertrokken; hij werkt nu voor de nationale ploeg van Australië. Van buitenaf lijkt het alsof Feyenoord tijdens de wedstrijden worstelt met fitheid en energie. Priske wordt tijdens het persmoment meermaals gevraagd naar de blessuregevallen door RTV Rijnmond.

"De grootste oorzaak daarvan is de belastbaarheid", begint Priske op de persconferentie. "De wedstrijd tegen AZ was fysiek gezien onze meest intense, als je kijkt naar het aantal sprints en de intensiteit. De spelers zijn fit en kunnen dit op het veld brengen. Sommige spelers zijn echter oververmoeid, en we kunnen door de blessures niet altijd rouleren zoals we willen," vervolgt de Deense trainer over het gebrek aan intensiteit in zijn ploeg.

Het samenstellen van de basiself is dan ook niet eenvoudig op dit moment. "Dit is zeker een uitdaging voor ons. Het is lastig om de juiste elf te vinden voor de wedstrijden, omdat er een aantal spelers zijn met wie we voorzichtig moeten zijn qua belastbaarheid. Tegelijkertijd moeten we ook presteren, dus dat is het dilemma."

Priske weerspreekt de kritiek dat er een andere aanpak is sinds het vertrek van Peeters en Egger. De Deen bouwt voort op wat er de afgelopen jaren is neergelegd, maar erkent dat het vertrek iets heeft veranderd: "Ja, daar is geen twijfel over. We hebben dit bij de start van het seizoen besproken. Tijdens de voorbereiding kregen we ook spelers die niet gewend waren aan de intensiteit van Feyenoord, het spelen van meerdere wedstrijden per week en de intensiteit van de trainingen. Dat resulteerde in blessures aan het begin van het seizoen, en we hadden een aantal late transfers. Sommigen kunnen het meteen aan, zoals Hwang bijvoorbeeld. Dat heeft invloed, maar het is wat het is. De staf meet alles: mentaal, voeding, slaap, et cetera. Als ik die jongens bezig zie, dan zijn dat echt top professionals."

Ondanks de tegenslagen wijst de Deense coach van Feyenoord niet op het grote aantal blessures als excuus. Priske mist momenteel Justin Bijlow, Julián Carranza (zondag mogelijk weer fit), Santiago Gimenez, Quilindschy Hartman, Antoni Milambo, Calvin Stengs en Ayase Ueda. Daarnaast konden Quinten Timber, Jordan Lotomba en Bart Nieuwkoop geen volledige wedstrijd spelen. "Of ik wanhopig word van al die blessures? Dit hoort bij voetbal. Het heeft geen zin om erover te klagen of je moedeloos te voelen. We moeten de jongens gewoon weer klaarstomen voor aanstaande zondag, wat wederom een belangrijke wedstrijd voor ons is. Drie punten behalen en dan de interlandbreak in."

Over de vraag of Priske de internationals in Rotterdam kan houden, zegt hij: "Ik kan niemand weghouden bij hun nationale elftallen. Het liefst houd ik iedereen hier, maar we kennen de regels voor interlandduels. Als ze geblesseerd zijn, is dat uiteraard anders. Voor sommige spelers zou wat rust beter zijn, maar we hebben dit al besproken. Dit hoort bij internationaal voetbal, en je moet veel wedstrijden spelen. Het is wat het is."

Delen

Reacties

De oorzaak is eerder dat de scouting en de leiding van de club langs elkaar heen werken. De scouting moet altijd leidend zijn. Niet de egootjes.
Ik vind het overigens sowieso interessant dat 90% van onze blessures komt uit contactloze situaties.

Er zit vrijwel niemand tussen die door een overtreding geblesseerd is geraakt.

Op basis daarvan kun je zien dat dit niet met pech te maken heeft.
Blijft een verhaal van slecht energie management door de staf. Als je twee keer in de week speelt heb je veel minder intensieve trainingen nodig.

De wedstrijden zijn je intensieve trainingen en buiten dat moet je gewoon werken aan spelconcepten.

Conditieopbouw en intensiteit had al voor het seizoen moeten gebeuren.
Maandag reist Feyenoord af naar Oostenrijk voor het trainingskamp, dat er dit jaar iets anders uitziet dan gebruikelijk. "We zijn vijf dagen in Oostenrijk en reizen dan direct door voor de uitwedstrijd tegen Benfica. In die vijf dagen staan we veel op het trainingsveld. Tot nu toe hebben we met onze Performance-afdeling veel op het fysieke gericht, maar ik hoop dat we nu iets meer aandacht aan het voetbal zelf kunnen besteden. De automatismen in ons spel kunnen nog beter en dat lukt alleen door trainingen."

https://www.fr12.nl/nieuws/priske-zechiel-moet-ons-daar-nu-helpen-en-doet-dat-uitstekend

Dit komt uit een artikel tijdens de voorbereiding, wat wel degelijk op een andere aanpak duidt. Onder Arne Slot was de fysieke training een 'voetbaltraining' (tactische periodisering) en Priske maakt een duidelijk onderscheid tussen de twee in de voorbereiding.

Maar goed, Priske komt nu ook niet verder dan de dooddoener 'that's football'.
Het zou onze aanvoerder sieren als hij deze x voor de oranje-eer zou bedanken.
ik vraag me af, waarom de 2 Zuid-Amerikaanse verdedigers niet worden ingebracht.
Nou Timber, Milambo en Zechiel gewoon thuis houden. Zeker bij jong oranje waar Zechiel laatst geblesseerd rerug kwam.
Geef de spelers 2 dagen vrij en ga als trainer in de spiegel kijken van wat je verkeerd aan het doen ben met de opbouw.
Denk jij dat hij dat niet al doet. Geeft hij uitentreuren op de persconferenties van had ik sommige dingen anders moeten doen. Dat deed hij al bijgoochem!
Het is natuurlijk ook gewoon een domino effect. Als je steeds minder fitte spelers hebt moeten deze steeds meer gaan spelen waardoor ze sneller op branden en dus ook geblesseerd raken. Waardoor je poule van spelers weer kleiner wordt en je weer meer moet gaan belasten. Dan helpt het programma ook niet bepaald mee. Die uitgestelde klassieker kwam slecht uit. En geen enkele makkelijke tegenstander er tussen.
Dat is het eigenlijk he? Je merkt nu waarom Slot altijd hamerde op een bredere selectie, want daarmee kun je in een bepaalde mate rouleren. Ze vallen nu als blaadjes naar beneden, want degene die er zijn, moeten nu altijd opdraven en met zo'n intensief programma van 3x spelen per 7-8 dagen, red je dat niet altijd. Piekprestaties vergen een andere aanpak dan een duurloop of iets in die richting. Ik kan prima een dagje op 70% werken en de volgende dag weer 100%, geen haan die er naar kraait; mijn werk maak ik wel af. Maar in het voetbal moet je continu pieken en boven jezelf uitstijgen. Het siert Priske dat hij er niet over klaagt. Het is nu wel duidelijk dat er in de winterstop iets moet gebeuren op de transfermarkt, met name op het middenveld. Dat is de plek waar we nu met de afwezigheid van Stengs en Milambo en de pijntjes bij Timber (en Hwang zag er ook niet altijd even okselfris uit) en het gebrek aan (voldoende) kwaliteit bij Zerrouki, mannetjes tekort komen. En ja, Stengs en Milambo komen binnenkort vast wel weer terug, maar dan wil je er voor waken dat we in februari hetzelfde gedoe weer hebben.

Daarnaast zie je ook dat we bij onze wingbacks er snel doorheen gaan. Lotomba komt net terug van een blessure en staat meteen weer in de basis, Nieuwkoop moet ineens rechtsvoor gaan spelen en Bueno was gewoon op die laatste 10 minuten. Gaan we ineens Gijs Smal, een linkspoot die zijn rechterbeen alleen heeft om op te leunen, op rechts zetten en uiteindelijk.

We hebben gewoon, in de breedte, niet genoeg spelers. Althans, niet genoeg kwalitatieve spelers.