Nog een keer vlaggenzee van De Feijenoorder (dubbele upload)

Foto en tekst: FSV De Feijenoorder

De Feijenoorder

Reactie supportersvereniging n.a.v. “Rapport incidentenonderzoek Feyenoord – Ajax”

Niels

“Het Auditteam Voetbal en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de incidenten rond de halve finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax op 5 april 2023. Het doel van dit onderzoek is lessen trekken uit deze incidenten.” - Rijksoverheid 31-10-2023
Op dinsdag 14 november bereikte ook ons het incidentonderzoek van het Auditteam Voetbal en Veiligheid. In het onderzoek worden verschillende situaties belicht tijdens en rondom De Klassieker van 5 april. Binnen dit onderzoeksrapport, maar ook in de daaropvolgende reacties en artikelen in de media, worden stellingen gedaan, conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan waar de supportersvereniging graag op reageert.

Het rapport stelt op verschillende plekken dat grote spandoeken (in het rapport ook benoemd als ‘grote vlaggen’) een enorm risico vormen voor de veiligheid van supporters. De combinatie van een spandoek en fakkels of ander vuurwerk zou er voor kunnen zorgen dat het spandoek of de vlag vlam vat. De doeken en vlaggen die in het stadion te zien zijn, die groter zijn dan 1.5m2, dienen conform strenge veiligheidseisen geïmpregneerd te zijn met brandwerende middelen. Omdat wij als supportersvereniging de veiligheid in het stadion zeer belangrijk vinden, zorgen wij er ook altijd voor dat we voldoen aan deze eisen en certificeringen. Ook zijn fakkels en ander vuurwerk op de vakken nooit onderdeel van de sfeeractie zoals deze wordt gecoördineerd en uitgevoerd door de supportersvereniging.

De aanbeveling die gedaan wordt aan stadion De Kuip NV en Feyenoord BV om doeken groter dan 1,5m2 te verbieden is in onze ogen dan ook een buitenproportionele maatregel. De doeken die de vereniging maakt worden al jaren gecontroleerd op de juiste certificaten, waarbij het hoogste Europese niveau van brandveiligheid wordt behaald. De supporters die hier op vrijwillige basis enorm veel uren in steken, werken nauw samen met de club, SLO’ers en de afdeling veiligheid om alle sfeeracties zo veilig mogelijk uit te voeren. Daarbij verbaast het de vereniging enorm dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden zonder ook maar met één van de spandoekmakers,  betrokken SLO’ers of veiligheid afdeling is gesproken over de maatregelen die getroffen worden in het stadion omtrent sfeeracties.

De vereniging is verbaasd over de wijze waarop dit onderzoek is uitgevoerd en vervolgens is gecommuniceerd.
Uiteraard zullen wij samen met Feyenoord en De Kuip verschillende veiligheidsaspecten en aanbevelingen meenemen in de overleggen die wij periodiek met hen voeren. Veel benoemde onderwerpen uit het rapport zijn al meegenomen in gemaakte plannen en nieuwe afspraken, zoals het managen van drukte op de vakken.

Delen

Reacties

🍓 Hete meiden willen seks!

❤️ neuk ze hier 👉 𝐖𝐖𝐖.𝐗𝟏𝟖.𝐅𝐔𝐍
Volstrekt onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat tijdens wedstrijden nog steeds vuurwerk en fakkels worden ontstoken. Een veiligheidscoördinator heeft aangegeven dat deze rommel dagen voor de wedstrijd naar binnen wordt gesmokkeld en veelal tussen de zitplaatsen wordt verborgen. Waarom wordt niet gecontroleerd wie zich op de tribunes begeeft en er eigenlijk niets te zoeken heeft?
En hoe moeilijk is het om op de wedstrijddag de vakken te controleren en wat er verstopt is weg te halen?
Iedereen weet dat vuurwerk gevaar op kan leveren en boetes/lege vakken tot gevolg kan hebben, waarom grijpt er dan niemand in als een ander iets afsteekt of meldt de betrokkenen bij de stewards?
Ludieke sfeer akties worden als we zo doorgaan onmogelijk gemaakt.
Het zou kunnen dat het controleren nu wel wordt uitgevoerd. Het gebruik van fakkels, vuurwerk en rookpotten was disproportioneel. Het was zoveel dat het ook nog eens een lelijke sfeeractie was. De wedstrijden daarna zijn goed verlopen.
Dus het belangrijkste punt van het rapport, de brandveiligheid willen garanderen, wordt hiermee volledig onderuit gehaald? Het lijkt wel een soap.. nu ben ik namelijk benieuwd naar de volgende aflevering, waarin het Auditteam Voetbal en Veiligheid hier weer op reageert.
Brandwerend wil natuurlijk niet zeggen dat het niet brandbaar is. Het duur wat langer. Waar je gewoon paal en perk aan moet stellen is het vuurwerk. Strikte controles en alleen pyro buiten de tribunevakken i.o.m. de club.
Ook hier verzieken de mensen met de fakkels het weer. Aan de andere kant moet Feyenoord als club ook meer doen
Maar misschien moet je het artikel toch echt nog een keer lezen. Want het gaat nu over de doeken die de supportersvereniging laat maken en of die veilig zijn.
Nee, het gaat om de combinatie doeken en vuurwerk/fakkels. Want hoe goed die doeken ook geïmpregneerd zijn met brandwerende middelen, uiteindelijk kunnen ze zeker wel vlam vatten, zeker bij geconcentreerd vuur/hitte op 1 plek. Ze moeten fakkels uit het stadion weren en pyro alleen door professionals buiten het vak laten doen.