Nieuws
Reconstructie • De week waarin Priske zou worden ontslagen
Plots viel het doek voor Brian Priske. De dagen van de Deense trainer leken een krappe drie weken geleden al geteld, totdat Feyenoord ineens volledig onverwachts de Europese grootmacht Bayern München te kijk zette in de eigen Kuip (3-0). De uitslag van deze Champions League ontmoeting werd vooraf afgedaan als bijzaak, zo was de breed uitgemeten strekking. Iedereen wist het zeker, dat zou de laatste wedstrijd worden van Priske bij Feyenoord.
Toch mocht hij nog een paar potjes blijven zitten. Tot vandaag. “Soms moet je concluderen dat het ondanks iedere goede bedoelingen en intenties niet werkt, en er op een gegeven moment binnen alle geledingen niet genoeg draagvlak meer is om door te gaan”, zo beargumenteerde algemeen directeur Dennis te Kloese het vertrek van de coach die hij afgelopen zomer zelf aanstelde. Opvallend dit keer: het nieuws lekte niet bij voorbaat uit.
Zodoende kwam vanmiddag een abrupt einde aan een soap die al wekenlang aan extra afleveringen bezig was. Die begon in de week van de krankzinnige winst op Bayern München. Vandaag zetten we een en ander op een rijtje en geven we een inkijkje hoe de Priske-soap zo uit de klauwen kon lopen. Een reconstructie over een lekkende organisatie, wisselvallig beleid, een falende trainer en een journaille dat de messen slijpt.
De aanloop
Een paar dagen voor de Champions League ontmoeting tegen de Duitse recordkampioen, vindt er overleg plaats tussen de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) waarin Priske de wacht wordt aangezegd. Daarmee lijkt het doek voor de Deense coach eind januari te vallen. De uitkomst van het overleg verlaat al snel de veiligheid van de vier muren en wordt door een RvC-lid doorgespeeld naar de media, met name een journalist van een groot voetbalblad.
Op de burelen van het magazine worden direct verwoede pogingen gedaan om de tip te verifiëren, zoals dat gebruikelijk is in de journalistiek. Dit gebeurt onder andere bij een loslippige club-bevriende makelaar met Deense roots, die tevens tot de entourage van de algemeen directeur mag worden gerekend. De checkronde is voor het magazine te mager om tot publicatie over te gaan, al maakt de redactie wel overuren om een reeks artikelen over het ontslag van Priske klaar te zetten.
Wedstrijddag
Woensdagochtend 22 januari, matchday! Een belangrijke dag voor de club, want het krijgt een absolute grootmacht op bezoek in de groepsfase van de Champions League. Van een rustige aanloop is echter geen sprake. In de ochtend verschijnen er in diverse media-artikelen met dezelfde strekking. Iedereen noemt de positie van Priske dan al wankel en zorgelijk. Iedereen lijkt op de hoogte van het lek, maar niemand zegt klip-en-klaar dat de trainer aan zijn laatste dag is begonnen. Zo verstrijkt de ochtend, terwijl er op de achtergrond volop met elkaar wordt gesproken en dat beperkt zich niet alleen tot het Nederlandse journaille. Daar waar de vaderlandse pers vooralsnog de hand op de rem houdt, kent een Deense journalist uit het netwerk minder terughoudendheid. Hij laat de bom barsten.
Tipsbladet
Het Deense medium Tipsbladet meldt rond het middaguur dat Priske zijn laatste wedstrijd tegemoet gaat. Al snel wordt de berichtgeving overgenomen en verspreid het nieuws zich als een lopend vuurtje. De Nederlandse media haasten zich te zeggen, dat zij ook al zoiets wisten. Op zich logisch, aangezien de Deense journalist zich met name baseert op de geruchten onder de Nederlandse pers. Tipsbladet gooit de knuppel in het hoenderhok.
Niemand heeft het vervolgens meer over de naderende Champions League-clash en Priske zelf moet in de media zijn naderende ontslag lezen. Bij goed ingevoerde clubvolgers gaat er dan een lampje branden. In 2019 moesten Jean-Paul van Gastel, Roy Makaay en Danny Landzaat uit de krant vernemen dat de club met hen ging stoppen. Toenmalig RvC-lid Sjaak Troost liet zich toen ontvallen: “Als je respect hebt voor deze mensen, dan moet zo’n ontslag ook met respect gebeuren. Dat is niet gelukt en dat vind ik heel kwalijk en heel laag. Iemand heeft dat gelekt.” Sjaak Troost is vandaag de dag nog steeds onderdeel van de RvC. Er is alleen niets veranderd.
Historische zege
Dan gebeurt wat niemand had verwacht. Feyenoord wint in een wedstrijd uit duizenden van Bayern München en plaatst zich definitief voor de play-off ronde in het miljoenenbal. Priske loopt na afloop als een maarschalk van het veld. Nooit eerder was Feyenoord zo succesvol geweest in de Champions League. Dit hadden de grootste criticasters van de Deen nooit verwacht. Zijn grootste fans overigens ook niet.
De day after is iedereen in afwachting wat er gaat gebeuren. Lang is het stil rond De Kuip, maar in de achterkamertjes van het Maasgebouw draait men overuren. ESPN meldt einde middag dat advocaten van beide partijen het ontslag aan het afwikkelen zijn, terwijl De Volkskrant tegelijkertijd zegt dat Priske gewoon aanblijft. De Telegraaf is het daar weer niet mee eens, het NRC wel. Totdat Rijnmond met een statement van Te Kloese komt: Priske blijft. De algemeen directeur zegt indringend met zijn trainer te hebben gesproken, maar niet meer dan dat. Wat volgt zijn een wirwar aan berichten. Want wie heeft nu gelijk? Het journaille voelt zich in haar hemd staan en spreekt van een ommezwaai. Een laatste kans op basis van één gewonnen wedstrijd.
Dramatische reeks
Die kans pakt Priske niet, want een goed vervolg komt er niet. Feyenoord verliest eerst met historische cijfers bij LOSC Lille (6-1), om daarna definitief de aansluiting bij de bovenste plaatsen in de Eredivisie te verliezen met een nederlaag in de Klassieker (2-1). Het zet de positie van Priske verder onder druk. De Telegraaf meldt op 3 februari dat de invloedrijke aandeelhoudersgroep de Vrienden van Feyenoord intern al aandringen op het ontslag van de Deen.
Op 5 februari volgt het volgende examen. Pal voor de wedstrijd verschijnt Te Kloese voor de camera. Op de vraag of Brian Priske trainer van Feyenoord blijft, antwoord hij op een typische manier: “Dat hopen wij wel, want dan blijken de resultaten goed." Goed gaat het alleen niet. PSV deelt de volgende dreun uit en wint de onderlinge ontmoeting in de kwartfinale van de KNVB-beker (2-0). Zo vervliegt binnen een paar dagen alle perspectief op binnenlands succes.
De voetballerij kent vervolgens haar eigen wetten. ‘That’s Football’. Met horten en stoten wordt de Rotterdamse derby nog van Sparta gewonnen (3-0), maar het mag allemaal niet meer baten. Een krappe drie weken na zijn uitgestelde ontslag, staat Priske alsnog op straat.
Afdronk
De inmiddels ex-trainer kan terugkijken op veel wedstrijden met weinig fortuin, een waslijst aan blessures en zag zijn beste spelers vertrekken en matige opvolgers hun plek overnemen. Ook de VAR had wel eens een vuiltje in zijn oog, al lag het natuurlijk niet alleen daaraan. De 47-jarige coach was zelden te betrappen op een tactische vondst en onder zijn leiding schutterde de één na de ander achterin met tegendoelpunten tot gevolg. Verder zagen de supporters in de passing en omschakeling dingen gebeuren, die onder Arne Slot ondenkbaar waren. Ook door spelers die onder Slot hebben gewerkt. Het gehannes met de keeperspositie kan Priske daarnaast ook worden aangerekend. Kortom, voor Priske en Feyenoord is dit seizoen de uitdrukking Murphy’s Law bedacht. Of, zoals de VAR zou zeggen; ‘een beetje ongelukkig’.
Over zijn trainerschap kan dus veel worden gezegd, for sure, maar ook over de Feyenoord-organisatie. Dat is meteen de tweede conclusie, want de Deen loopt met de bagger van de voetbalwereld aan zijn schoenen De Kuip uit. Drie weken liet men Priske als aangeschoten wild rondlopen, ingeluid door ‘het lek’, die als het levende bewijs geldt voor het gekonkel, de verschillende geledingen, belangen, torenhoge ego’s en lijntjes met de media, die de club in bestuurlijk opzicht regelmatig gijzelen. Want de club is als een vergiet waar aan de lopende band vertrouwelijke informatie uitdruipt, ingegeven door de vele entiteiten en belangenclubjes die de club ‘rijk’ is. Allemaal met een eigen agenda. Priske mag nu weg zijn – en daar is best veel voor te zeggen – maar de onwerkbare cluborganisatie zal er nog zijn wanneer er straks een nieuwe trainer voor de groep staat.
Het gaat al tijden zo. Zolang het goed gaat, slaat iedereen elkaar op de schouders, maar als het tegenzit dan laait de oeroude stammenstrijd vanzelf weer op. Of het nu gaat over transfers, nieuwe bestuursleden, al dan niet een nieuw stadion of de trainerspositie; ze schakelen allemaal hun entourage in. Met onrust tot gevolg. De Feyenoordsupporters verdienen beter. Of zoals Priske zou zeggen: “We deserved a better result”.
Slotnotitie
Laten we het meteen maar zeggen: ook deze website pikt regelmatig wat op. In sommige gevallen wordt dat ook gepubliceerd. We proberen daarbij te allen tijde een inschatting te maken wat het effect kan zijn. Vaak gaat dat goed, soms niet. En daar balen wij dan van. Waarom we dit verhaal wel plaatsen? Omdat er broodnodig iets aan de organisatiestructuur van Feyenoord moet gebeuren. Een schip kan niet meerdere roeptoeterende kapiteins op het schip hebben. Die vechten elkaar de tent uit, in plaats van dat het schip een stabiele koers vaart. Zo, weten jullie dat ook weer.
Reacties
Toon van bodegom is de voorzitter van de rvc en dus de big boss in de kuip en zekee niet sjaak troost
- DTK als AD
- bosveldt of allach of huiberts als TD
En heeft het bij Feyenoord ook heel goed gedaan Marino Pusic heeft alles gezien hoe slot werkt ik denk dat we hem een kans moeten geven
Eerst wordt hij intern afgeschreven, dan overleeft hij zijn ontslag door een stunt tegen Bayern, maar vervolgens laat de club hem drie weken als ‘dead man walking’ rondlopen. Dat is niet alleen respectloos, maar ook totaal onprofessioneel. De spelersgroep voelde de onzekerheid, de media zaten erbovenop, en ondertussen stond Feyenoord zichzelf in de weg met halfbakken besluiten en onduidelijke communicatie. Dit alles had voorkomen kunnen worden als de club een strakkere regie had gevoerd, met duidelijke structuren en minder politieke spelletjes achter de schermen.
Het ontslag van Priske is begrijpelijk, maar zolang Feyenoord blijft opereren als een verdeelde organisatie vol ego’s en interne lekken, zal elke nieuwe trainer tegen dezelfde problemen aanlopen. Wil de club écht vooruit, dan moet er eerst iets veranderen aan de manier waarop het geleid wordt. Anders zitten we over een jaar weer precies in dezelfde situatie.
Als speler werd hij gehaat. Lijkt me geen goede match.
Genoeg argumenten?
Ooit ging ik met mijn opa naar zijn SVV, met Van Dijk als sponsor en een hoop ellende. Een club die opging in Dordrecht. Weg was die club. Ik ben blij dat mijn opa dit niet meer hoeft mee te maken.
Al jarenlang volg ik Feyenoord. Er zijn prachtige momenten geweest, maar ook veel ellende en diepe dalen. Te vaak zitten verkeerde mensen op de verkeerde plek. Ik zeg niet dat Feyenoord ooit zal verdwijnen, maar als deze situatie aanhoudt, wordt de mooiste club afgebroken. Het is tijd voor een andere koers: een betere en gezondere organisatiestructuur.
Ik heb van dichtbij een korte blik geworpen op de supportersadviesgroepen. Het leek puur voor de show te zijn. Uiteindelijk zijn wij weer opgeheven. Dit laat precies zien hoe deze mensen met alles omgaan.
Stam heeft het diploma
Wij supporters dus. Mooi, Troost eruit.
Het gaat al tijden zo. Zolang het goed gaat, slaat iedereen elkaar op de schouders, maar als het tegenzit dan laait de oeroude stammenstrijd vanzelf weer op. Of het nu gaat over transfers, nieuwe bestuursleden, al dan niet een nieuw stadion of de trainerspositie; ze schakelen allemaal hun entourage in. Met onrust tot gevolg. De Feyenoordsupporters verdienen beter. "
Dit is de spijker op zijn kop.