Jim Breeman Sports Photography
De Feijenoorder
Reconstructie • Hoe De Feijenoorder knokte tegen het supportersverbod in Lille
Vanavond wordt Feyenoord in de achtste finale van de Champions League tegen Internazionale wederom gesteund door een vol uitvak. In een bomvol San Siro zullen ruim vierduizend Feyenoorders zich laten horen. Eerder dit seizoen was dat niet het geval toen de ploeg in het miljoenenbal afreisde naar LOSC Lille. Een supportersverbod raakte het Legioen vol in het gezicht en supportersvereniging De Feijenoorder klom op de barricade om het verbod ongedaan te maken.
Een van de belangrijkste taken van supportersvereniging De Feijenoorder is het opkomen voor de belangen van supporters. Om het Legioen in Stade Pierre Mauroy te krijgen, haalde het alles uit de kast. Om inzicht te geven, zetten De Feijenoorder in magazine Hand in Hand alle ontwikkelingen, initiatieven en frustraties rondom die op een rij.
Vroege signalen en eerste stappen
Na de loting werd al snel duidelijk dat het bezoeken van de wedstrijd in Frankrijk een uitdaging zou worden. Dit vermoeden werd versterkt door het eerdere verbod op PSV-supporters bij hun duel in Parijs. Daarom nam een van onze bestuurders in een vroeg stadium contact op met de afdeling Supporterszaken van Feyenoord.
Uit gesprekken met de Supporters Liaison Officers (SLO) en de Voetbal Eenheid (VE) Rotterdam bleek dat er intensief werd overlegd, maar dat de Franse autoriteiten nog steeds geen definitieve uitspraak hadden gedaan. Zij bleven hun besluit uitstellen, wat de situatie onzeker maakte.
Ondanks deze onzekerheid had Feyenoord al een gedetailleerd reisplan opgesteld. Dit plan voorzag in een begeleide reis vanuit De Kuip naar het stadion in Lille, zonder tussenstops, onder toezicht van de SLO en VE Rotterdam. Dit zou alle risico’s voor de stad Lille minimaliseren.
Internationale samenwerkingen juridische stappen
Op 11 januari nam het bestuur contact op met Football Supporters Europe (FSE). Deze organisatie had PSV eerder bijgestaan in zijn juridische strijd, dat resulteerde in een gewonnen kort geding. We wilden hen op de hoogte brengen van onze situatie en aanvullende informatie verkrijgen over de UEFA-reglementen. Uit dit overleg bleek dat er geen deadline bestond voor de start van de kaartverkoop, enkel een deadline voor het teruggeven van niet-verkochte tickets (zeven dagen voor de wedstrijd).
Tijdens het overleg met FSE werd bevestigd dat de Franse autoriteiten het besluit bewust vertraagden. Om snel en efficiënt te kunnen schakelen, werd een appgroep opgericht met bestuursleden en vertegenwoordigers van FSE. FSE legde vervolgens contact met Pierre Barthélemy, de advocaat die PSV had bijgestaan.
Op 13 januari, na meerdere overleggen en aanhoudende onzekerheid, vroeg Feyenoord de UEFA om actief te bemiddelen. Enkele uren later besloten de Franse autoriteiten intern om Feyenoord-supporters te weren, zonder dit direct bekend te maken. Pas op 22 januari werd het verbod officieel gecommuniceerd. Dit bevestigde dat de autoriteiten moedwillig Feyenoord misleid hebben. Ondertussen had ons bestuur de BVO (Beroepsvoetbalorganisatie) Feyenoord in contact gebracht met de Franse advocaat, zodat zij als eerste opdrachtgever konden optreden. Feyenoord legde dit contact snel en efficiënt.
Het juridische gevecht
Met de steun van Feyenoord BVO, de Feyenoord Supportersvereniging De Feijenoorder, het Supporterscollectief Nederland, de Franse supporters-koepel ANS ( L’Association Nationale des Supporters) en de FSE, werd een gezamenlijke strategie ontwikkeld.
Op 21 januari werd het verbod openbaar aangekondigd, maar pas op 22 januari officieel gepubliceerd. De Franse autoriteiten hadden het besluit dus wederom langer binnengehouden dan gecommuniceerd. Zelfs na de interne besluitvorming van 13 januari vonden nog gesprekken met Feyenoord plaats, waarin het verbod niet werd benoemd.
Op basis van de officiële documenten dienden we, samen met onze advocaat, een bezwaar in tegen het verbod. We wezen op de onjuistheden en slordigheden in het besluit, waarin de redenen voor het verbod onterecht werden gepresenteerd. Op 23 januari werd een kort geding aangespannen bij de Franse Raad van State, met de hoop op een snelle behandeling. Echter, het Openbaar Ministerie bleef de procedure vertragen, waardoor de zaak pas op 27 januari werd behandeld. In tegenstelling tot gebruikelijke spoedprocedures, werd de uitspraak pas de volgende dag om 11.00 uur bekendgemaakt. Ondertussen hield Feyenoord de reserveringen voor de bussen en de bijbehorende kosten aan, zodat supporters alsnog zouden kunnen afreizen bij een positieve uitspraak. Ook de inzet van tientallen SLO’s en medewerkers van de VE Rotterdam bleef onverminderd. Deze inspanningen verdienen veel lof, gezien de aanzienlijke kosten die hiermee gemoeid waren.
Conclusie en vervolgtraject
Helaas handhaafde de Franse Hoge Raad het verbod. Ondanks onze intensieve inspanningen werd het besluit niet vernietigd. Om de trend van uitsupportersverboden te doorbreken, zetten we samen met FSE het vervolgtraject in gang. De volgende stap is het uitbreiden van ons dossier met vergelijkbare zaken, die we bij de UEFA onder de aandacht zullen brengen.
UEFA-president Aleksander Čeferin heeft eerder aangegeven welke gevolgen een wedstrijd zonder uitsupporters kan hebben: “Als een stad een wedstrijd verbiedt, wordt die ergens anders gespeeld. Het is onaanvaardbaar om wedstrijden zonder uitsupporters te spelen.”
Tot slot kijken we met een goed gevoel terug op de samenwerking in dit proces. Er was een zeer goede samenwerking met de directie van Feyenoord, de SLO en de VE Rotterdam. FSE heeft een cruciale rol gespeeld in het proces en er was sterke steun vanuit de Nederlandse en Franse supportersorganisaties. Deze contacten zijn van groot belang voor de toekomst en hebben het vertrouwen tussen alle betrokken partijen versterkt.
Reacties
Niemand die hun eens uit moet leggen dat ze er zijn om supporters te helpen niet om supporters te begeleiden?