kiprich

VK Sportphoto

In beeld

Reportage • József Kiprich voor even terug in De Kuip

Stan

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente vond er een magisch moment plaats in De Kuip: József Kiprich, de Tovenaar van Tatabánya, keerde voor even terug bij de club waar hij in de jaren '90 tot een absolute Feyenoord-held uitgroeide. De Hongaarse cultspits was als eregast aanwezig bij de wedstrijd tegen Twente en kreeg voor de aftrap een prachtig eerbetoon op veld. 

"Jooooozsef!!! Jooooozsef!!!", rolt het van de tribunes van De Kuip als de inmiddels 60-jarige Kiprich het veld betreedt. Het is alweer bijna 30 jaar geleden dat de aanvaller vertrok uit Rotterdam-Zuid, maar de supporters zijn - en zullen hem waarschijnlijk - nooit vergeten. Hoe de misschien wel grootste cultheld uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis soms 'puffend' over de velden liep, zo bewoog hij zich zondag ook met wat moeite vooruit. Het lopen met krukken, die de Hongaar heeft vanwege een val van de trap in zijn huis in Tatabánya, belemmert Kiprich echter niet volop te genieten van het enthousiaste Legioen, dat haar verloren zoon weer voor even in de armen sluit. Dat wordt nog maar eens onderstreept als op de Noordzijde het spandoek verschijnt met de tekst: 'Tovenaar van Tatabánya, held van Zuid!'

Het spandoek is eerder die dag al te zien op Varkenoord, waar Kiprich in de late ochtend zijn opwachting maakt. Ook daar wordt hij, hoe kan het ook anders, onthaald als een god. Supporters doen hun best om een glimp op te vangen van hun jeugdheld, terwijl ook oud-ploeggenoten aanwezig zijn. Regi Blinker, Mike Obiku en Ruud Heus; ze zijn allemaal lyrisch over het teruggekeerde fenomeen. Het meest bijzonder moment vindt plaats als de hoofdpersoon zijn oude trainer ziet: met pretogen omhelst Kiprich Willem van Hanegem, onder wie hij grote successen beleefde bij Feyenoord. 

Nog even terug naar De Kuip, waar Dennis te Kloese zich op het veld inmiddels naast Kiprich heeft gevoegd. De directeur van Feyenoord overhandigt hem een schitterende ingelijste foto en spreekt daarna mooie worden voor de spits van weleer: "József, welkom thuis! Een club als Feyenoord is zo groot door zijn geschiedenis, zijn historie, en zijn helden. Daar ben jij er één van. Welkom familie; je vrouw en je kleinkinderen. Geniet ervan, dit is jouw moment. Laat hem even voelen dat we hem niet vergeten zijn en dat hij bij ons hoort." Na een luid applaus en onder begeleiding van een luid You'll Never Walk Alone poseert Kiprich met zijn familie voor de camera, waarna hij zich langzaam weer begeeft richting de spelerstunnel.

Het eerbetoon is voorbij en de blik gaat weer op de wedstrijd van Feyenoord die op het punt van beginnen staat. Het is een wedstrijd die eindigt zonder enige magie. Magie zoals de Tovenaar van Tatabánya die in De Kuip kon tentoonstellen en zoals Kiprich het stadion ook voor de aftrap nog even betoverde met zijn verschijning; een terugkeer bij de club die voor altijd in zijn hart zit. 

Geniet hieronder nog even na met de beelden van het prachtige eerbetoon aan József Kiprich:

feyenoord-fc-twente-0-0-jim-breeman-sports-photography-7
Jim Breemans Sport Photography
feyenoord-fc-twente-0-0-jim-breeman-sports-photography-4
Jim Breemans Sport Photography

Delen

Reacties

Was super maar had m even rondgereden door de hele kuip man. Op D veel mensen die m amper zagen