bozenik

VK Sportphoto

Nieuws

Róbert Boženík: Hoe een sensatie uiteindelijk via de achterdeur vertrok

Nigel

In zijn eerste drie wedstrijden bij Feyenoord was Róbert Boženík twee keer de matchwinner, een prestatie die toebehoorde aan de jonge speler. Op dat moment was hij tevens de eerste grote aankoop van Frank Arnesen. Als jonge Slowaak had Boženík meerdere clubs om uit te kiezen. In de winterse transferperiode van 2020 had hij al een akkoord met CSKA Moskou, maar die overgang ging niet door. Later meldde Hamburger SV zich en bood hem een hoger salaris, maar Boženík weigerde. Hij wilde koste wat het kost naar Feyenoord.

Op sensationele wijze begon Róbert Boženík zijn avontuur in De Kuip. Hij werd voor 4,6 miljoen euro overgenomen van MSK Zilina. Door blessures maakte de 20-jarige Slowaak meteen deel uit van het basisteam van Feyenoord, waar hij veelbelovend presteerde. In zijn tweede en derde wedstrijd was hij de matchwinner en behaalde Feyenoord belangrijke punten in de strijd om het landskampioenschap. Onder Dick Advocaat herleefde Feyenoord volledig. Het team van ‘De Kleine Generaal’ mocht stiekem weer aan de titel denken. De doelpunten van Róbert Boženík waren hierbij van cruciaal belang. Feyenoord bleef winnen en had nog steeds uitzicht op de ‘dubbel’. Advocaat benadrukte echter dat Boženík was gehaald voor de toekomst en dat hij hem alleen door blessures moest opstellen. Toen kwam de coronapandemie en werd het seizoen abrupt beëindigd. Iedereen in Rotterdam was nog steeds lyrisch over Boženík.

Inmiddels kon Boženík niet meer normaal over straat. Door zijn belangrijke doelpunten was hij in korte tijd een fenomeen geworden. De shirts met zijn naam vlogen de deur uit in de Fanshop. Zelfs nu kom je nog Feyenoordsupporters tegen met een shirt van Boženík.

In het nieuwe seizoen liet Boženík meteen zijn stempel drukken door twee doelpunten te maken in de eerste oefenwedstrijd. Maar Dick Advocaat was nog niet tevreden. "Wat betreft doelpunten was het natuurlijk prima. Na de wedstrijd tegen Sparta heb ik gezegd dat ik meer wil zien. Dat is geen kritiek, dat weet Robert," aldus Advocaat. De publiekslieveling belandde meer op de reservebank in het nieuwe seizoen, omdat hij tekortkwam. Boženík moest het voornamelijk doen met invalbeurten, waarin hij geen indruk wist te maken. Tot overmaat van ramp liep hij ook nog een enkelblessure op.  Boženík scoorde slechts één keer in het seizoen waarin Feyenoord vijfde eindigde.

Toen Arne Slot de nieuwe trainer van Feyenoord werd, kreeg Boženík opnieuw speeltijd in de voorrondes van de Conference League, zij het als invaller. Slot was echter niet overtuigd van de kwaliteiten van de jonge Slowaak en hij werd verhuurd. Feyenoord haalde Cyriel Dessers naar De Kuip. Hij wist een fenomenale indruk te maken. Waardoor iedereen in Rotterdam Boženík al snel vergat.

Daaropvolgend werden Danilo en Giménez gehaald voor het seizoen 2022/2023, waardoor er definitief geen plaats meer was voor Róbert Boženík in de selectie. Het afgelopen seizoen werd de Slowaak verhuurd aan Boavista. Naar diezelfde club maakt Boženík nu een definitieve overstap.

Het tijdperk Boženík & Feyenoord is definitief voorbij. Waar zijn periode in Rotterdam bliksemend begon, dooft het nu definitief uit als een nachtkaars. De jonge Slowaak vertrekt door de achterdeur van De Kuip naar Portugal.

Delen

Reacties

Helaas opnieuw een voorbeeld van dat het Feyenoord blijkbaar niet altijd lukt om het geduld op te brengen om goed om te gaan met talenten als Boženík. Ik vind dat heel jammer, want volgens mij zat er veel meer in deze sympathieke gast dan er is uitgekomen.
Feyenoord kan ook niet altijd geduld hebben.
Speelde 29 wedstrijden en kon alleen in de 1e 3 enigzins bekoren.
Als er dan verder geen ontwikkeling is, kan het snel afgelopen zijn.
Het is ook niet dat het publiek bij ons veel geduld heeft hè. Sinisterra moest eigenlijk direct verkocht worden na zijn 1e half jaar bijv.
Blijft wel, dat je je altijd afvraagt hoe hij zich ontwikkeld had in een KKD in die 1e periode

Overigens heeft Arnesen deze transfer afgerond maar was hij (meen ik) verder afgehandeld door Troost.
Jammer, zo'n jonge gast in een nieuw land moet je beetje beschermen...
Dick Advocaat is de schuldige. Hij heeft die jonge zijn voetbal carriere de vernieling in geholpen
Alsa je publiekelijk zegt dat hij weinig van kan en niet geschikt is dan doet dat heel veel met een persoon die aan het begin staat van zijn voetbalcarrière
En zeker voor zo'n jong iemand als hij was en nog is
Ook nog in een vreemd land, vreemd cultuur en taal, kent niemand, alles was vreemd voor dat jochie
Ik kan jullie uit ervaring vertellen, dat is niet mis
Hij had niemand die hem kon opvangen,
Advocaat die van zichzelf vindt dat hij een geweldige trainer is had hem in bescherming moeten nemen en min of meer hebben moeten begeleiden
Qua leeftijd kon Advocaat zijn vader zijn, dan bejegen en begeleid je hem ook vaderlijk
Ik heb totaal geen waardearing voor een figuur als Advocaat
Ik vind dat hij die jonge echt schofterig bejegend heeft, asociaal is dat soort gedrag
Een geweldige trainer vind ik hem ook al niet. Hij heeft sporadisch hier en daar wat bereikt maar niet constant. In Rusland en Schotland, maar dat zijn geen A-landen
Ik gun die jonge het aller beste en hoop dat hij toch nog iets bereikt in Portugal
Misverstand, qua leeftijd kon Dick Advocaat zijn opa zijn.
Heb hem wel altijd een heel sympathieke gast gevonden voor zover ik daar over kan oordelen. Had hem meer gegund.
In mijn ogen kon je na een aantal wedstrijden wel zien dat dit niks zou worden. Zeer matige speler
Inderdaad, denk ik ook dat hij de verkeerde club heeft gekozen in die tijd. Feyenoord was niet een elftal dat klaar was om zo'n jong talent klaar te stomen. Een trainer die niet bekend staat om om te gaan met jonge spelers. Dus toen dubbel pech voor hem. Zijn kwaliteiten liggen in de 16 meter gebied. Een echte afmaker die je wel vertrouwen moet geven. Echt zonder ........
Vertrouwen doet veel met een speler. Deze spits heeft geen voetballende kwaliteiten.
Maar voorzetten vanaf de kant daar weet tie raad mee.
Vroeger had je Peter Houtman. Kon koppen en schieten als de beste. Een echte killer. Maar met ballen over de grond en verdediger in zijn rug wist hij zich geen raad. Het jaar dr na kwam dwerg Eriksen als spits bij feyenoord. En die kreeg voorzetten van de kant. En die kon daar weer niks mee. Zo zie je maar weer stel je elftal af op je spits
Gewoon de juiste spits halen voor je elftal, lijkt me de oplossing.
En trouwens het jaar erop waren niet de voorzetten op Eriksen het probleem met hem en Tahamata en Ling had Feyenoord een heel vaardige voorhoede en met Been of Jan Sörensen ook nog wel een goede aanvallende middenvelder maar de meer controlerende middenvelders waren er eigenlijk gewoon niet. Kijk de selectie van 85-86 er maar op na. Alleen de tactisch niet zo snuggere Andre Hoekstra en een handjevol tieners.
Was een bij elkaar geraapt gouden gids elftal. Geen geld meer, elke speler was met geleend geld gekocht. Die tijd maar gauw vergeten!!
In veel opzichten wel, maar toch als je aan die selectie goede controleurs op het middenveld had toegevoegd, desnoods met geleend geld (type Arnold Scholten die toen een jong talent was en daar dan 2 van), had je een veel beter elftal gehad en mogelijk dus ook een wel succesvol elftal.
En toch is die beter dan sommige doen willen geloven.
Hij is kapot gemaakt door een ernstig gebrek aan vertrouwen, datzelfde gebeurt nu ook met Bullaude.
Hij wist anders in huurperiodes bij mindere clubs ook niet te overtuigen met doelpunten.. het was een harde werker maar voetbaltechnisch zeer beperkt.

Het zou mij verbazen als hij bij Boavista potten gaat breken.
Alleen al vanwege zijn aandoenlijke inzet, vind ik het sympathiek dat je het voor Bozenik opneemt, maar hij bleek, m.i. te veel een spits die louter als eindstation kan fungeren en dat is in het hedendaagse voetbal te weinig.
Dat Feyenoord stilzwijgend ook aangeeft in Bullaude ook geen vaste waarde te zien en in Wålemark en Dilrosun ook; beide moeten misschien wel huurling Minteh voor zich dulden en Bullaude Van den Belt en Zakharyan, is ook een feit. Terwijl het steeds om spelers gaat die betrekkelijk recent zijn aangetrokken en je Kasanwirjo daar misschien nog wel aan toe kunt voegen.
Maar wie weet is Arne Slot van plan komend seizoen veel te gaan rouleren. Anders is het te wensen dat de inkomende transfers van deze zomer betere keuzes zijn.
De moeite wordt gewaardeerd hoor, maar ik snap niet helemaal wat het nut is van dit artikel. Er staat "Analyse", maar er wordt in dit artikel letterlijk niks geanalyseerd. Tis een beknopte samenvatting waarvan iedereen die Feyenoord een beetje gevolgd heeft de afgelopen jaren wel op de hoogte is...
Een analyse zou zijn wanneer bijvoorbeeld zijn kwaliteiten en tekortkomingen uiteengezet worden om te verklaren hoe hij het niet gered heeft.
Ik heb nog nooit iemand in een Bozenik shirt zien lopen. Heeft nooit overtuigd
Ik serieus wel. Bij ons in Y1 staat er eentje.
Die heeft zelfs een thuisshirt èn een uitshirt met "BOZENIK 19"
Hilarisch.
Wel jammer maarja het is niet anders. Vind het goed dat ze nu gelijk de stekker eruit trekken bij dit soort gasten en niet telkens aanhouden en dan alsnog gratis de deur uit.
Zonde het had een mooi sprookje kunnen zijn!