Opinie
Rotterdamse Dromers • 'Nieuwbouw in Stadiondriehoek gunstigste voor gemeentesteun' (deel 3)
De ruimte voor een nieuw stadion in de buurt van de huidige Kuip droogt snel op. Met de realisatie van het woningbouwproject Rotterdams Tij zijn de laatste snippers geschikte grond vergeven. Suggesties van Rotterdamse Dromers voor een nieuw onderkomen op een gedempt stuk land in de Waal- of Maashaven kon derhalve rekenen op wisselende reacties. Feyenoord dat buiten de stadsgrenzen moet gaan voetballen? Aan dat scenario denken we liever niet.
Wat kan dan nog wel? Ook daarvoor hebben de Rotterdamse Dromers (RD) een droombeeld. Het platform filosofeert graag over projecten die de havenstad mooier maken en draagt daarbij oplossingen aan. Vandaag deel 3: Nieuwbouw in de Stadiondriehoek
Gefaseerd bouwen
RD is helder; wie kijkt naar de ruimte rond de Kuip, ziet met alle nieuwe plannen eigenlijk nog maar één plek waar iets nieuws kan komen: de stadiondriehoek. Volgens de dromers kan de parkeerplaats -en het Maasgebouw in de stadiondriehoek worden omgebouwd tot een bouwput. Dit biedt de mogelijkheid om deels een nieuw stadion te bouwen, terwijl er nog in de Kuip wordt gevoetbald. Op zich is deze aanpak niet nieuw. Tottenham Hotspur en Athletic Bilbao hebben een soortgelijke bouwvariant gebruikt, zo zegt RD. En met succes, gezien hun splinternieuwe onderkomens. Het idee is om zoveel mogelijk van het nieuwe stadion pal naast het oude stadion te bouwen. Het oude stadion wordt daarna deels vervangen om het laatste stuk te bouwen.
(Tekst gaat verder onder foto)
Kijkend naar de mogelijkheden voor deze bouwvariant, komt RD op de volgende lijst met plussen en minnen:
Voordelen:
- Feyenoord kan op nagenoeg dezelfde plek nog volop supporters ontvangen, terwijl de bouw van het nieuwe stadion in volle gang is;
- Met een treinstation, tramhaltes en een P&R in de buurt, is er al sprake van infrastructuur in het gebied, wat een groot voordeel is ten opzichte van het plan om een havengebied te dempen. Bovendien kunnen onder het nieuwe stadion parkeerplaatsen worden gerealiseerd;
- Geen complexe grondeigendomsstructuur, want je hoeft maar één vastgoedeigenaar uit te kopen voor het gebied tussen de Kuip en de Veranda. De grond onder de Kuip zelf is al van de gemeente Rotterdam;
- Het plan biedt mogelijkheden om 12.000 extra woningen rond het stadion te realiseren;
- Feyenoord blijft op heilige grond, alleen in een ander gebouw;
- Talenten op Varkenoord blijven zicht houden op het stadion waar ze uiteindelijk willen spelen.
Nadelen:
- De Kuip zal verdwijnen om dit plan te realiseren;
- Feyenoord zal één of meerdere seizoenen een deel van het stadion moeten sluiten, wat impact zal hebben op de begroting.
Volgens RD is het makkelijker om de gemeente achter dit plan te krijgen, dan bij de suggesties voor renovatie en nieuwbouw in het havengebied. Het platform stelt dat de extra woningen, grondeigendomsstructuur en de hogere grondprijs de haalbaarheid vergroot. Er zal meer budget vrijkomen voor het gebiedsontwikkelingsproject Feijenoord XL en de beoogde overkluizing van het spoor. RD stelt dan ook dat stedenbouwkundig deze optie het meest interessant is voor de stad.
Wat vinden jullie van dit nieuwbouwplan op de huidige locatie? Laat je mening achter in de poll! Toelichtingen kan je kwijt in de comments!
Reacties
En "nog 10 jaar in eigen kuip spelen" zegt in principe niets over een gedegen renovering of start aan voorbereidingen voor een nieuwbouw stadion. Maar toch lijkt het mij sterk idd.
Zou blij verrast zijn wanneer er straks plotseling wel echt een goed uitvoerbaar plan ligt.