Nieuws

Schuiteman: "Scouting is altijd teamwork"

Van de redactie

Oud Feyenoorder Bernard Schuiteman woont tegenwoordig in Oostenrijk. Voor Feyenoord is Schuiteman tegenwoordig werkzaam als scout en hij werkt vooral in de Oostenrijkse Bundeliga. In gesprek met RTV Rijnmond verteld Schuiteman onder andere over de tegenstander van aanstaande donderdag in de Europa League, Sturm Graz.

"Het is een jonge ploeg waar de hand van de technisch directeur enorm zichtbaar is. Ze zijn zich ervan bewust dat ze moeilijk kunnen opboksen tegen het grote Red Bull Salzburg en Rapid Wien. Dan moet je slim zijn door goed te scouten. Daar hebben ze goed in geïnvesteerd. Ze hebben wel een as met vijf of zes ervaren spelers, maar de rest is vrij jong. Dat blijkt goed in elkaar te passen. Zij kiezen heel snel voor diepte. Als ze de bal hebben veroverd, dan zijn er altijd drie spelers die gelijk naar voren sprinten. Dat is ook een van de redenen dat ze Emanuel Emegha hebben gehaald en hij daar goed functioneert," zegt Schuiteman tegenover Rijnmond.

In Oostenrijk is Feyenoord nog altijd een grote naam. "Er is wel respect voor Feyenoord, maar ze spelen nu alweer voor het tweede jaar Europees en hebben zeker door de overwinning op FC Midtjylland het gevoel dat ze kunnen verrassen."

Ook voor Gernot Trauner is er vanuit Oostenrijk veel respect. Schuiteman was verantwoordelijk voor de transfer van Trauner naar Feyenoord maar is bescheiden. "In Oostenrijk werd Trauner altijd al heel erg gerespecteerd. Ze weten wat hij kan. Maar dat hij nu al soms aanvoerder is van Feyenoord en dat hij afgelopen seizoen bovenaan in verschillende klassementen eindigde, kwam misschien wel voor sommige als een verrassing. Iedereen zegt 'Trauner en Hancko, die komen uit de koker van Schuiteman'. Maar dat vind ik altijd wel een beetje vervelend, omdat we met de scouts het echt gezamenlijk doen. Natuurlijk ken ik ze, omdat ze onder mijn gebied vallen. Maar we hebben het beleid dat alle scouts daarna hun mening geven en zo'n speler beoordelen."

Schuiteman is nu anderhalf jaar werkzaam als scout van Feyenoord. "Toen ik nog voor andere clubs werkte, vond ik het altijd wel frappant dat Feyenoord zo'n kleine scouting had. Niet op het gebied van kwaliteit, maar wel wat betreft aantallen. Ik denk dat Frank Arnesen dat wel goed had gezien, dat er veel meer was uit te halen."

Aanstaande donderdag zit Schuiteman ook in De Kuip om de wedstrijd met eigen ogen te bekijken. Hij voorspelt een overwinning voor de Rotterdammers. 'Ik denk dat het 3-1 wordt. Kwalitatief gezien zijn wij beter. Het voordeel met deze selectie is dat er meer keuze is voor de trainer vergeleken met vorig seizoen. Dus ook tactisch kun je het over een andere boeg gooien met het inbrengen van andere kwaliteiten."

Delen

Reacties

De scouting is echt met stappen vooruit gegaan.... maar toch vraag ik me af wat ze in bv. Boženik zagen
Wat ziet Boavista in Boženik? Ze zien toch iets anders was er nooit geen interesse in hem.
Prima kerel die Schuiteman. Zijn toch zeker wel aardige spelers binnen gehaald.
Scouting is nu eindelijk eens goed.