team-1

VK Sportphoto

Series

Seizoensoverzicht deel 3 • Stunten in de Champions League en de soap rondom Brian Priske

Karst

Het seizoen 2024/2025 is ten einde, en dus is het tijd om terug te blikken op een bewogen voetbaljaar. Feyenoord begon het seizoen met de Johan Cruijff Schaal in Eindhoven en sloot het af op de derde plaats. Daartussen kende het een historische Champions League-campagne.

Het was een seizoen waarin Feyenoord begon met Brian Priske, maar eindigde met Robin van Persie. Een seizoen waarin de Rotterdammers niet wisten te winnen van promovendi als FC Groningen en Willem II, maar wél van Europese grootmachten als Bayern München en AC Milan. In een vierdelige serie 1908.nl blikt terug op een bijzonder seizoen.

Overleven
Na de historische comeback tegen Manchester City was er Feyenoord veel aangelegen om ook in laatste Champions League-duel van het kalenderjaar een resultaat neer te zetten. Hiermee zou de ploeg van Priske een grote stap zetten richting de tussenronde in de nieuwe opzet van het Europese toernooi.

Eigenlijk was het treffen met Sparta Praag, de oude club van trainer Priske een must win-gevalletje. Dat leken de spelers van Feyenoord zich goed in de oren te hebben geknoopt: na dertig minuten hadden de supporters in De Kuip al drie keer kunnen juichen om doelpunten die opliepen in schoonheid. Eerst was het de openingstreffer van Gernot Trauner uit een corner, dan nog geen minuut later de tweede goal van buiten het strafschopgebied door Igor Paixão, en als absoluut hoogtepunt de 3-0 van Anis Hadj Moussa, die de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied de goal in krulde. Uiteindelijk eindigde het duel in 4-2. Een resultaat waardoor Priske en zijn spelers de tussenronde al bijna konden ruiken.

Ook de eerste ronde van de KNVB Beker overleefde Feyenoord, al ging dat niet zonder slag of stoot. Op een koude decemberavond in Maastricht wisten de Rotterdammers met matig spel toch te winnen van eerstedivisionist MVV. In het gloednieuwe vierde tenue boekte Feyenoord een moeizame, maar zakelijke overwinning. De grote man van de avond was de 18-jarige Zépiqueno Redmond, die met twee doelpunten Feyenoord naar de volgende ronde schoot.
 
Teleurstelling in toppers
Ondanks de vele doelpunten, het bij vlagen geweldige combinatiespel en enkele memorabele resultaten in de Champions League, keek Feyenoord met een bitterzoete nasmaak terug op de eerste seizoenshelft. Na zestien speelrondes in de Eredivisie stonden de Rotterdammers ‘slechts’ vierde, met al tien punten achterstand op koploper PSV. Een teleurstellende positie, zeker gezien de kwaliteit van de selectie en de verwachtingen vooraf.

Toch vocht Feyenoord zich met een sterke reeks terug in de titelstrijd. Daags voor de winterstop was het gat met PSV nog maar vier punten, nadat de Eindhovenaren averij hadden opgelopen tegen het SC Heerenveen van Robin van Persie. Hoe mooi zou het zijn om het kalenderjaar af te sluiten met een nieuwe tik aan PSV, zoals eerder dat seizoen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal? Helaas bleek dat ijdele hoop. In het Philips Stadion kreeg Feyenoord geen voet aan de grond. De regerend landskampioen won met ogenschijnlijk gemak met 3-0 van een kansloos Feyenoord. We waren weer een illusie armer en een teleurstelling rijker.

team
Teleurstelling na uitschakeling in de beker (VK Sportphoto).

Versterkingen in winterstop
Feyenoord roerde zich op de winterse transfermarkt en versterkte de selectie onder meer met de Pool Jakub Moder, die voor slechts anderhalf miljoen euro overkwam, een koopje! Tegelijkertijd nam de club afscheid van Santiago Gimenez, die voor een recordbedrag van 35 miljoen euro de overstap maakte naar Champions League-tegenstander AC Milan. Daarnaast voegden ook Stéphano Carrillo, Oussama Targhalline en doelman Liam Bossin zich bij de selectie in De Kuip.

Die winterse versterkingen kwamen niet uit de lucht vallen: Feyenoord had al sinds het begin van het seizoen te maken met een hardnekkige blessuregolf. De medische staf draaide overuren en spelers klagen over pijntjes. De een na de ander moest afzeggen en dat deed de prestaties van de ploeg van Brian Priske niet ten goede.

Na de winterstop moest een gehavende ploeg direct aan de bak tegen directe concurrent FC Utrecht. In een echte zespuntenwedstrijd trok de formatie van Ron Jans aan het langste eind. Door de nederlaag kwamen de Rotterdammers flink onder druk te staan: wilde Feyenoord zich plaatsen voor de voorrondes van de Champions League, dan moest men in de tweede seizoenshelft serieus aan de bak, want ook in de volgende competitiewedstrijd werden punten verspeeld op bezoek bij Willem II. Fun-fact: de Tilburgers pakte in 2025 slechts één punt in eigen huis, en jawel ... tegen Feyenoord.

Gelukkig was Feyenoord wel opgewassen tegen de amateurs van Rijnsburgse Boys. Op bezoek op Sportpark de Middelmors won Feyenoord met 1-4, dankzij goals van Read, Osman en twee keer Gimenez.

Jantje voor Der Rekordmeister
Misschien wel dé wedstrijd van het seizoen: Feyenoord – Bayern München. Een Champions League-duel waarin Feyenoord op voorhand kansloos werd geacht, kende een onrustige aanloop. Het Deense medium Tipsbladet meldde slechts enkele uren voor de aftrap het naderende ontslag van Brian Priske. De wedstrijd tegen de Duitse grootmacht leek zijn laatste kunstje in De Kuip te worden, maar niets bleek minder waar.

Na een indrukwekkende sfeeractie bij de opkomst waren het de Duitsers die het balbezit hadden, maar de Rotterdammers die de doelpunten maakten. Bayern liet kansen liggen, en Feyenoord strafte dat genadeloos af. Santiago Gimenez scoorde voor rust tweemaal en zette De Kuip in vuur en vlam. Daarna verdedigde Feyenoord met man en macht, en breidde het de score zelfs uit naar 3-0. Hoewel de spitsen de doelpunten maakten, was het Justin Bijlow die het verschil maakte. De doelman keepte de wedstrijd van zijn leven en kreeg na afloop terecht de UEFA Champions League Man of the Match-trofee uitgereikt.

O ja, en om het feestje compleet te maken: Feyenoord plaatste zich door deze 3-0-overwinning voor de tussenronde van de UEFA Champions League! Er kwamen nog twee potjes bij in het Miljardenbal (of misschien wel vier).

nobody-said
Geweldig toch?

Dat Feyenoord het niveau van de wedstrijd tegen Bayern München niet kon vasthouden, was te verwachten. Maar dat het zó door de mand zou vallen, was ronduit schrikbarend. Slechts een week na de historische 3-0 zege kreeg de ploeg in Lille een keiharde dreun te verwerken: in Traangastrië, waar uitsupporters zonder geldige reden worden geweigerd, gingen de Rotterdammers met 6-1 onderuit. Pijnlijke cijfers, vooral voor het doelsaldo, al was plaatsing voor de tussenronde al vrijwel zeker. Het bleek de laatste Champions League-wedstrijd van Brian Priske. De succesvolste Feyenoord-trainer ooit in het miljardenbal nam afscheid met een blamage. Tekenend voor zijn tijd bij Feyenoord.

Ook de twee duels na de dreun in Lille waren niet mals. In de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker ging Feyenoord met 2-0 onderuit tegen PSV, waarna ook de Klassieker op vreemde bodem werd verloren: 2-1. In die bewogen week werd veel duidelijk. Feyenoord zou dit seizoen geen prijzen meer pakken en het naderende afscheid van trainer Brian Priske leek onafwendbaar.

Soap rondom Brian Priske
En toen viel, niet geheel onverwacht, het doek voor Brian Priske. De dagen van de Deense trainer leken een krappe drie weken geleden al geteld, totdat Feyenoord ineens volledig onverwachts de Europese grootmacht Bayern München te kijk zette in de eigen Kuip (3-0). De uitslag van deze Champions League ontmoeting werd vooraf afgedaan als bijzaak, zo was de breed uitgemeten strekking. Iedereen wist het zeker, dat zou de laatste wedstrijd worden van Priske bij Feyenoord.

Toch mocht hij nog een paar potjes blijven zitten. Tot na de gewonnen stadsderby tegen Sparta. “Soms moet je concluderen dat het ondanks iedere goede bedoelingen en intenties niet werkt, en er op een gegeven moment binnen alle geledingen niet genoeg draagvlak meer is om door te gaan”, zo beargumenteerde algemeen directeur Dennis te Kloese het vertrek van de coach die hij afgelopen zomer zelf aanstelde. 

Na de heroïsche zege op Der Rekordmeister volgden drie pijnlijke nederlagen: een 6-1 oorwassing tegen Lille in de Champions League, een uitschakeling in de KNVB Beker tegen PSV (2-0), en een gevoelige nederlaag in De Klassieker tegen Ajax (2-1), waardoor Feyenoord af leek te haken in de strijd om plek twee. De overwinning op Sparta bleek niet genoeg om Priskes positie te redden. En zo kwam er na zeven maanden een einde aan het tijdperk van een trainer die de Johan Cruijff Schaal won, wisselvallig presteerde in de Eredivisie, maar Europees wel wist te stunten. Brian bedankt.

priske-1
Brian Priske na afloop van de zege op Bayern München (VK Sportphoto).

Tussenpaus Bosschaart STUNT
Twee dagen voor het Champions League-duel tegen AC Milan werd de Deense hoofdtrainer op straat gezet. De Italiaanse media waren vol verbazing. "Een ongelofelijk besluit, en dat aan de vooravond van zo’n grote wedstrijd," schreef La Gazzetta dello Sport destijds. De vraag die snel volgde: wie gaat het dan doen? Het antwoord werd al snel duidelijk. Pascal Bosschaart, de trainer van Feyenoord O21, zou tijdelijk voor de groep staan tot er een nieuwe trainer werd gevonden.

De 44-jarige Rotterdammer kreeg na het ontslag van Priske 's avonds laat een belletje. Of hij tijdelijk als tussenpaus wilde fungeren bij Feyenoord 1. "Ik ben werkzaam bij de club en in deze situatie was een nieuwe trainer nodig. Wie ben ik dan om te zeggen dat ik het niet ga doen?" zei Bosschaart. Later op de avond zat hij tot in de late uurtjes met Etienne Reijnen, John de Wolf en Jyri Nieminen om voorbereiding op de wedstrijd door te nemen. "Het was wel hectisch, ja. We hebben behoorlijk lang gezeten, maar de voorbereiding richting AC Milan was al ingezet. Dat plan voeren we door. Als ik dat nu nog moet wijzigen, levert dat alleen maar meer onrust op."

Een beter begin aan een interim-periode kon je niet wensen. In een kolkende Kuip versloeg Pascal Bosschaart het grote AC Milan. Het enige doelpunt kwam op naam van Igor Paixão, die al in de derde minuut raak schoot. Na afloop bleef Bosschaart kalm en bescheiden. "Je hoopt natuurlijk dat zo'n scenario uitkomt. Ik ben een blij man. Maar dit heeft niet met mij te maken, dit is een collectief verhaal. Deze overwinning is niet op mijn conto. We hebben misschien wat kleine dingen veranderd, maar de voorbereiding stond al goed."

Bosschaart kreeg meteen te maken met waar zijn voorganger Priske al zeven maanden hoofdpijn van had: blessures. Met een halve selectie begon hij aan het duel tegen Milan en in de tweede helft moet hij ook nog eens toezien hoe Quinten Timber een zware knieblessure opliep. Bosschaart zal zijn aanvoerder missen in de return tegen I Rossoneri.

Slippertje in Breda, glorie in Milaan
Feyenoord zou Feyenoord niet zijn als er na zo'n magische avond in De Kuip puntverlies wordt geleden tegen een laagvlieger. Op bezoek bij promovendus NAC Breda werd er met 0-0 gelijkgespeeld. Feyenoord hield weliswaar wéér de nul, maar wist zelf ook niet het net te vinden. Zonde want de concurrentie leden allemaal puntverlies.

En net als je denkt dat het contrast niet groter kan, kan het toch. Na een doelpuntloos gelijkspel in Breda verraste Feyenoord in San Siro met een 1-1 gelijkspel tegen AC Milan. Feyenoord kwam al na veertig seconden op achterstand door, zoals Bosschaart het zou omschrijven, een "shit goal" van oud-Feyenoorder Santiago Gimenez. Maar zoals Feyenoord al eerder heeft laten zien: we kunnen buigen maar niet breken.

Na een kolderieke rode kaart van Theo Hernández moest AC Milan verder met tien man en draaide de wedstrijd volledig. Uiteindelijk scoorde Julián Carranza, op aangeven van Hugo Bueno, de 1-1. De ploeg van Bosschaart hield stand en bereikte de achtste finale van de Champions League. 

Almere City als dessert
Waar Bosschaart in de Champions League afrekende met AC Milan, heeft de interim-trainer met ploegen uit de landelijke competitie een stuk meer moeite. In eigen huis werd van hekkensluiter Almere City nipt gewonnen door doelpunten van Julián Carranza en Dávid Hancko. De beslissing viel pas in de extra tijd. Met deze overwinning kwam een krankzinnige interimperiode van Pascal Bosschaart ten einde.

Datum: Wedstrijd: Uitslag: Competitie: Doelpuntenmakers:
30 november 2024 Feyenoord - Fortuna Sittard 1-1 Eredivisie Gimenez (81')
7 december 2024 RKC - Feyenoord 2-3 Eredivisie Oukili e.d. (24'), Hadj Moussa (49'), Paixão (74')
11 december 2024 Feyenoord - Sparta Praag 4-2 Champions League Trauner (8'), Paixão (10'), Hadj Moussa (30'), Gimenez (63')
14 december 2024 Feyenoord - Heracles 5-2 Eredivisie Gimenez (32', 36', 45+2'), Hancko (49'), Podgoreanu e.d. (90')
17 december 2024 MVV - Feyenoord 1-2 KNVB Beker Redmond (3', 56')
22 december 2024 PSV - Feyenoord  3-0 Eredivisie -
12 januari 2025 Feyenoord - FC Utrecht 1-2 Eredivisie Gimenez (81')
15 januari 2025 Rijsburgse Boys - Feyenoord 1-4 KNVB Beker Gimenez (4', 40), Read (7'), Osman (90+3')
18 januari 2025 Willem II - Feyenoord 1-1 Eredivisie Paixão (45+1')
22 januari 2025 Feyenoord - Bayern München 3-0 Champions League Gimenez (21', 45+9'), Ueda (89')
29 januari 2025 LOSC Lille - Feyenoord 6-1 Champions League Gimenez (14')
2 februari 2025 Ajax - Feyenoord 2-1 Eredivisie Timber (67')
5 februari 2025 PSV - Feyenoord 2-0 KNVB Beker -
8 februari 2025 Sparta Rotterdam 3-0 Eredivisie Timber (35'), Hadj Moussa (85'), Paixão (90+2)
12 februari 2025 Feyenoord - AC Milan 1-0 Champions League Paixão (3')
15 februari 2025 NAC - Feyenoord  0-0 Eredivisie -
18 februari 2025 AC Milan - Feyenoord 1-1 Champions League Carranza (73')
22 februari 2025 Feyenoord - Almere City 2-1 Eredivisie Carranza (33'), Hancko (90+1')

Delen