celtic-feyenoord-2-1jim-breeman-sports-photography-40

Jim Breeman Sports Photography

Europees

Slecht coëfficiëntenjaar Nederland: wat zijn de gevolgen?

Nigel

Het is deze week erop of eronder voor Feyenoord en Ajax. Na donderdagavond weten we of er nog Nederlandse clubs actief zijn in de Europa en Conference League. En als dat niet het geval is, kan dat een behoorlijke klap zijn voor de Nederlandse coëfficiëntenpunten.

Waar de seizoenen hiervoor nog tot aan de finale en halve finale Nederlandse clubs actief waren, kan het vrijdag zomaar zijn dat er geen Nederlandse clubs meer actief zijn in de Europa- en Conference League. Hierdoor komt onze landelijke positie in de UEFA-coëfficiëntenranglijst mogelijk ook in gevaar. Nederland staat nu op de zesde plaats in deze ranglijst.

Waarom is het landelijke coëfficiënt belangrijk?

In het begin van het seizoen mocht Nederland nog dromen van plek vijf op de UEFA-coëfficiëntenranglijst; een plek die recht geeft op liefst vier(!) Champions League tickets (drie rechtstreeks en één voorronde). Maar door teleurstellende resultaten in vooral de Europa- en Conference League is plek vijf voorlopig uitzicht. Frankrijk staat momenteel op die felbegeerde positie. De Fransen presteren dit seizoen veel beter dan de Nederlanders, waardoor deze positie voorlopig uit beeld is.

Het vizier gaat nu op het handhaven van plaats zes. Die plaats geeft recht op drie Champions League tickets (twee rechtstreeks en één voorronde). Daarvoor moet Nederland boven de Portugezen blijven staan. Nederland heeft nu een voorsprong van ruim 6.000 punten. Dat lijkt dit seizoen niet meer mis te gaan, maar in de toekomst kan ook deze positie in gevaar komen. Het is belangrijk dat Nederland wel een marge blijft houden, gezien de vele miljoenen die komende seizoenen op het spel staan. Mocht Nederland zakken naar de zevende plaats, waar nu de Portugezen staan, gaat alleen nog maar de landskampioen rechtstreeks de Champions League in.

Een overzicht van onze seizoenen in de Europa- en Conference League, waarin Nederland uitzonderlijk veel punten scoorde

Seizoen 2021/2022

Toen de Conference League zijn intrede deed, bleek dit al direct een goudmijn voor de Nederlandse coëfficiënten. In dat eerste seizoen bereikte Feyenoord de finale, PSV de kwartfinale, AZ en Vitesse de achtste finale. In de groepsfase speelden maar liefst drie Nederlandse clubs in de Conference League: Feyenoord, AZ en Vitesse. Alle drie de clubs wisten ook te overwinteren. PSV kwam via de Europa League in de Conference League terecht. Hierdoor pakte deze clubs een gigantisch aantal punten.

Behaalde coëfficiëntenpunten Nederlandse clubs in de Europa en Conference League

  • Feyenoord: 24.000 
  • AZ: 13.000
  • PSV: 11.000
  • Vitesse: 9.000
  • Ajax: 22.000 (Champions League)

Seizoen 2022/2023

Door de goede prestaties van Feyenoord vorig seizoen mocht het nu aantreden in de groepsfase van de Europa League. PSV werd uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League en voegde zich bij Feyenoord in de Europa League. AZ speelde in de Conference League. De Alkmaarders beleefden een Europees topseizoen. De halve finale werd bereikt en onderweg ernaartoe schakelden ze Lazio Roma uit. Voor het tweede seizoen op rij had een Nederlandse club enorme Europese successen in de Conference League. Feyenoord bereikte de kwartfinale van de Europa League; PSV en Ajax kwamen niet verder dan de tussenronde van het tweede Europese toernooi. Nederland presteerde een stukje minder dan het seizoen 2021/2022, maar dat was een buitengewoon geweldig seizoen. De Nederlandse clubs deden dus ook in het seizoen 2022/2023 uitstekende zaken.

Behaalde coëfficiëntenpunten Nederlandse clubs in de Europa en Conference League

  • AZ: 19.000
  • Feyenoord: 17.000
  • PSV: 11.000
  • FC Twente: 2.500
  • Ajax: 8.000 (Champions League)

Seizoen 2023/2024

Dan komen we aan bij het huidige seizoen, en dat is even slikken. Ajax en AZ vertegenwoordigden Nederland in de groepsfase van de Europa en Conference League. Dat deden zij met dramatische cijfers. AZ won maar twee keer in de Conference League-groepsfase en werd derde in hun poule, waardoor het Europees werd uitgeschakeld. Ajax wist via de play-offs de groepsfase van de Europa League te bereiken, maar daar is ook meteen alles mee gezegd. In die groepsfase presteerden de Amsterdammers belabberd. Ajax werd derde met vijf punten. Op de laatste speeldag werd de tussenronde van de Conference League nog net bereikt, waarbij het nog maar de vraag is of de Amsterdammers de volgende ronde gaan behalen. Afgelopen donderdag werd ternauwernood gelijkgespeeld tegen Bodø/Glimt. Die dramatische cijfers in de Europa en Conference League zijn terug te zien in de huidige stand van coëfficiëntenpunten.

Resultaten Feyenoord en PSV

Dit seizoen presteren PSV en Feyenoord het best. Het is vrij ongebruikelijk dat de Nederlandse clubs in de Champions League de meeste punten binnenhalen. PSV staat wel met een straatlengte voor op de andere Nederlandse clubs, maar Feyenoord staat op twee met een groot gat naar de Europa en Conference League-clubs. Doordat PSV en Feyenoord nog wat punten weten hebben te halen, staat het landelijke coëfficiënt van Nederland er nog redelijk goed op.

Behaalde coëfficiëntenpunten Nederlandse clubs in de Europa en Conference League

  • Ajax: 4.000
  • AZ: 4.000 
  • FC Twente: 2.500
  • Feyenoord: 8.000 (Champions League)
  • PSV: 17.000 (Champions League)
Gaan Ajax en Feyenoord nog ver komen?

Het kan gebeuren dat PSV na deze week nog maar de enige Nederlandse club is die actief is in Europa. Weten Feyenoord en Ajax hun UEFA-coëfficiënten nog te verhogen in de Europa en Conference League? Zodat Nederland zijn grote voorsprong behoudt op Portugal. 

coefficientnederlandportugal2
Bron: UEFA.com I Country coëfficiënt ranking
Conclusie 

Voor nu zit Nederland in een comfortabele positie voor het behoud van plek zes. Maar als je het seizoen 2021/2022 ziet, zit daar onze buffer met Portugal. In dat seizoen behaalde Nederland ruim 6.000 punten meer dan de Portugezen. De marges met Portugal zijn minimaal in de andere seizoenen. Het is dus belangrijk dat Nederland beter blijft presteren dan de Portugezen. Anders dreigt het verlies van plaats zes op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Echter zou dat verlies praktisch pas in het seizoen 2026/2027 plaats kunnen vinden, want dan valt het topseizoen 2021/2022 weg op de coëfficiëntenranglijst. Ook kan Nederland volgend seizoen dramatisch presteren en Portugal een superjaar beleven, maar die kans is relatief klein.

Voor nu heeft Nederland de zesde plek nog vrij comfortabel in handen. Maar als de Europa en Conference League-clubs dit seizoen beter hadden gepresteerd, had het gat met Portugal bijna onoverbrugbaar kunnen zijn. De Portugezen kennen zelf namelijk ook een matig seizoen. Voor Feyenoord wordt het dus zaak om de komende seizoenen bij de bovenste twee ploegen van de Eredivisie te blijven eindigen. Dan blijven de Rotterdammers verzekerd van Champions League-voetbal en de daarbijhorende miljoenen. 

Delen

Reacties

Precies hierom begrijp ik niet dat iedereen zo hoopt dat Ajax, PSV of andere Nederlandse clubs zo snel uitgeschakeld worden. Men ziet niet in hoe zeer het van belang is dat Nederlandse clubs Europees goed presteren. Door die goede resultaten, ook van de overige clubs, speelt Feyenoord volgend seizoen zo goed als zeker weer Champions League. Ipv leedvermaak en afgunst moet men koesteren dat Nederlandse clubs Europees winnen, te beginnen morgen met Ajax en Feyenoord.
Europees kun je het toch nooit bijbenen. Of je nu 2 of 3 clubs in de CL hebt. Dan zie ik liever Ajax kapot gaan dan dat ze goed voor de dag komen en transferwaarde bij elkaar voetballen. Enige relevante voor Feyenoord is dat ze tov de andere NL topclubs vaker CL spelen.
Ik zou wel voor het model hebben wat ze volgens mij in België hebben: de eerste helft van de competitie met 18 teams en de tweede helft een dubbel competitie tussen de bovenste 9 en de onderste 9, waarbij de punten uit de eerste helft van de competitie worden meegenomen. 18 teams is dan trouwens niet handig, omdat het in de tweede helft dan een oneven aantal is. Voordeel is wel dat iedereen dan de tweede helft van het seizoen clubs treft die van een gelijkere sterkte zijn. Al kan ik me ook voorstellen dat mindere clubs hier weer niet voor zijn, omdat juist de komst van een topclub een hogere recette oplevert.
De competitie in Nederland is gewoon niet van een hoog niveau. FC Twente draait hier mee in de top drie maar vliegt er tot nu toe twee jaar op rij in de voorrondes uit. Als die zich volgend seizoen voor Europees voetbal plaatsen dan vliegen ze er vrijwel zeker uit in de poulefase. In de competitie zullen ze dan ook veel slechter presteren omdat ze dan in eens een dubbel programma moeten spelen. Af en toe heb je een uitschieter, maar het moet verder vooral meezitten. Vergeet trouwens ook niet dat we volgend seizoen een club extra erbij krijgen en al onze punten door zes gaan in plaats van vijf. De club extra wordt waarschijnlijk Go Ahead of NEC.

De KVNB zou zich veel meer bezig moeten houden met de vraag hoe het niveau in de Nederlandse competitie omhoog kan zodat onze ploegen ook mee kunnen strijden in Europa. PSV/Feyenoord freeweehlen nu door veel wedstrijden heen maar hebben het vervolgens heel moeilijk tegen de subtop van Europa. Een sterke competitie zorgt ervoor dat clubs in Europa ook veel beter voor de dag kunnen komen.