linssen

VK Sportphoto

Nieuws

Toornstra over hoogte- en dieptepunten: "Het was een mooie achtbaan aan emoties"

Moreno

Jens Toornstra was te gast bij ESPN-podcast Fresia & Milan parkeren de bus, waar hij onder andere sprak over zijn negen seizoenen als speler van Feyenoord. Over een moeilijke beginperiode, een kampioenschap, de serie op Disney+, de Conference League en Arne Slot.

Start
In zijn eerste seizoen stond de selectie onder leiding van Fred Rutten. Daarin scoorde hij onder andere tegen Sevilla in de Europa League en kwam hij tot 29 duels. Aan het eind van het seizoen werd Rutten aan de kant gezet en nam Giovanni van Bronckhorst het stokje over. "In het eerste jaar onder Van Bronckhorst heb ik drie maanden niet gespeeld. Dat klinkt heel weinig, maar voor mij was dat best lang. Dat was ook in een periode dat we bleven verliezen en dan hoop je dat je erin komt. Dat bleef maar duren. Ik wilde op een gegeven moment weg in de winterstop", waarna hij zijn uitspraak nuanceert. "Of wilde.. De kans deed zich voor om weg te gaan. Toen zei Van Bronckhorst: 'Dat willen we niet'. Ik geloof dat je gaat spelen en uiteindelijk geschiedde dat."

Kampioen
"Van het kampioensjaar is de warming-up tegen Heracles echt kippenvel. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Je voelt direct dat het goed gaat komen. Die week ervoor speelden we tegen Excelsior, toen had ik dat gevoel niet. Wij hadden jongens als Jørgensen, Kuyt en Elia. Zij hadden het allemaal al meegemaakt. Die verzekerden iedereen dat het niet meer fout kon gaan. We spelen thuis, het hele stadion en de stad erachter. Daar was geen twijfel over", aldus de man die dat seizoen maar liefst veertien goals maakte en elf assists afleverde.

Na het kampioensfeest is Toornstra toch nog even langs de Hofpleinfontein gereden, om vier uur 's nachts. "We hadden wat gedronken, dan doe je nog wel eens wat geks. Toen hebben we dat ook nog even meegepakt. Er zijn wel wat mensen die ons gezien hebben, maar het was rustig en volgens mij zijn er geen beelden van."

Disney+
Na Van Bronckhorst kwam Jaap Stam, die alweer snel werd opgevolgd door Dick Advocaat. Dat begon erg voortvarend, totdat corona kwam. Toen het seizoen weer werd hervat, werd Feyenoord gevolgd door de camera's van Disney+. Die documentaire gaf volgens Toornstra een reëel beeld van de werkelijkheid. "Het was zoals het was. Het is niet verdraaid, al editten ze natuurlijk wel een beetje. Ik weet nog dat ze in het begin in de medische ruimte stonden. Ik was daar altijd met Bryan en de fysio van Feyenoord, altijd aan het dollen, maar als er een camera bijstond, bleven wij weg. Dat even schakelen." Zijn ergste moment in het shirt van Feyenoord komt ook uit dat seizoen. "Wolfsberger-uit, dat sloeg helemaal nergens op. Dat is in de documentaire ook nog teruggekomen. Het bekende moment van Marsman natuurlijk", waarmee hij doelt op een moment dat de reservegoalie, die toen het doel verdedigde, de uitspraak deed: 'Hoe slecht zijn wij, vijf wedstrijden, één goal?!'

Conference League
Samen met zijn goede vriend Bryan Linssen maakte Toornstra in 2021/22 deel uit van de selectie van Feyenoord die de Conference League-finale bereikte. "Het was een heel mooi avontuur. Het begon een beetje wankel, want we vlogen er in de eerste kwalificatieronde bijna uit", vertelt hij over het treffen met het Kosovaarse FC Drita. "Het werd een geweldig Europees trip langs alle landen en clubs." Zijn mooiste herinnering was uiteraard niet de finale, die werd verloren. "Union Berlin vond ik heel mooi. Het was uit, een belangrijke wedstrijd en ik weet dat ik eerder naar de kant moest, en Bryan ook. Op die sintelbaan stonden we het team toe te schreeuwen. Dat vond ik een mooi moment. Olympique Marseille uitschakelen in een uitwedstrijd, dat was ook mooi."

Arne Slot
Op de vraag of Slot de beste trainer is geweest waarmee hij heeft samengewerkt, hoeft hij niet lang na te denken. "Zeker. Uiteraard maakt zijn visie hem bijzonder, maar ook de manier waarop hij dingen overbrengt. Hij kan oefeningen doen en daarin ook duidelijk uitleggen op welk stuk van het veld dit soort situaties gaan voorkomen. Dan krijg je er een goed beeld bij. Buiten dat was hij ook heel duidelijk en eerlijk naar iedereen toe. Ik durf bijna wel te stellen dat er geen onvertogen woord is gevallen dat seizoen, terwijl er toch heel veel jongens iedere week teleurgesteld werden. Dat is ontzettend knap."

Delen

Reacties

Dat conference league seizoen. ik heb alle thuis wedstrijden gezien. what a ride it was. ga alleen nooit meer een uit wedstrijd kijken in de Kuip. heeft nog geen gelukt gebracht. al is de saamhorigheid daar wel altijd echt om van te genieten.
Kleine kater, gisteren 80 geworden……
Fijne speler en persoon.
No nonsense en altijd een tomeloze inzet.
Eigenlijk altijd een beetje ondergewaardeerd in het Nederlandse voetbal.
Echt een Feyenoorder en zelfs nu hij bij Utrecht speelt scoort hij tegen Twente waardoor het gat met Feyenoord nu 8 punten is, top gedaan Jens.
Zeker een fijne speler en persoon.
Lekker down to earth en een soort lijm in je team.
Was altijd aan het jagen,lopen.sturen beetje wat Wieffer en Timber nu beide proberen.
Goed het was geen wereldgoal maar hij telde wel.
Goede voetballer en ik denk ook een fijn mens. De mensen die Slot afbranden als het even minder gaat zou ik graag op de laatste alinea wijzen. Toornstra is niet de eerste (ex)speler van Feyenoord of AZ waarbij ik die mening heb gelezen. Waarmee ik niet wil zeggen dat Slot geen fouten maakt, maar de mening van mensen die met hem hebben gewerkt zegt veel over wat voor een toptrainer we in huis hebben.
De meest ondergewaardeerde voetballer van de afgelopen ruime 10 jaar in Nederland. Jens is en was een veel betere speler dan bv Donny van de Beek, maar ja die mocht mee doen in een Ajax dat toen nog als geheel meestal (veel) beter was dan Feyenoord. Toen dat feit is gaan kantelen, kwam er net wat meer sleet op deze topper. Maar een held blijft ie!
Beetje rare vergelijking, die van de beek is compleet verkeerd ingeschat maar dat maakt Jens niet perse beter. Toornstra had het ook niet gered bij United. Jens is een hele goede middenvelder voor de eredivisie maar meer ook niet, anders was ie echt wel eens weggekocht.
Twee rechtsbenige middenvelders met aanvallende kwaliteiten dan vind ik de opmerking "beetje rare vergelijking", pas echt raar.
Ik heb ook nergens beweerd dat Jens Toornstra het bij Manchester United wel gered zou hebben; waarschijnlijk niet. Waar ik wel van overtuigd ben is dat Toornstra in het Ajax van Ten Hag uit 2019 nog beter had gedaan dan Van de Beek. Al is dat louter een gedachte-experiment en niet meer dan dat.