yv2023715yv2023715a1b08005

VK Sportphoto

Nieuws

Slot: 'Focus op standaardsituaties, spel zonder bal en fysieke gesteldheid'

Moreno

In het zonnige Marbella sprak Voetbal International met hoofdtrainer Arne Slot. Aan de Spaanse zuidkust belegt Feyenoord een trainingskamp, onder beduidend betere weersomstandigheden dan in Nederland. Een mooi moment voor Slot om eens terug te blikken op de eerste seizoenshelft, en vooruit te kijken naar het restant van het seizoen. 

Hoewel Feyenoord het statistisch beter doet dan vorig seizoen in de Eredivisie - Feyenoord haalde een punt meer dan toen - lijken supporters een stuk kritischer dan toen. Slot legt uit waarom de tendens onder supporters anders is dan vorig seizoen. "Vorig jaar hadden we de euforie dat we ons onverwacht direct wisten te plaatsen voor de achtste finale van de Europa League, én stonden we na de laatste wedstrijd voor de winterstop bovenaan. Nu zijn we ook verder in Europa, maar wel uit de Champions League, terwijl we in de competitie weliswaar een punt meer hebben dan afgelopen seizoen. We hebben alleen te maken met een team dat het fantastisch doet en helemaal niks laat liggen. Dat zorgt voor een ander gevoel. De euforie van toen is er niet, terwijl we het zelf cijfermatig en ook voetballend beter doen."

Slot is duidelijk in wat er beter moet, en ontleedt het huidige Feyenoord in drie verbeterpunten: fysiek, het spel zonder bal en standaardsituaties. Deze drie punten staan dan ook centraal in Marbella. Slot over het eerste punt: "Wij willen onze tegenstander elke wedstrijd fysiek domineren, aan de bal en zonder bal. Dus moeten we als team dan ook substantieel meer leveren dan wat de tegenstander brengt. Dit is ons vaak gelukt, maar niet altijd." Kortom: Feyenoord moet er naartoe dat dit wél elke wedstrijd kan. 

Over het spel zonder bal zag Slot bijvoorbeeld tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht, vlak voor de winterstop, dat FC Utrecht na rust wel erg vaak aan de bal was. "We zullen dus nóg agressiever ons spel zonder bal moeten uitvoeren. Dat betekent dat met name de voorste spelers met nog veel meer tempo en energie zullen moeten aanlopen, druk zetten in hoog tempo. Dit onderdeel zullen we heel veel aandacht geven." 

"Soms moet je meer lopen doordat je minder goed druk zet. Klinkt misschien Cruijffiaans, maar het gaat erom dat je speler bij balbezit van de tegenstander of na balverlies gewoon snel in positie bent. Ben je dat niet, dan kunnen de tweede ballen weleens vaker goed vallen voor de tegenstander en moeten wij erachteraan. We hebben dat ook vaak goed gedaan, hoor. Maar ik vind toch dat we ons hierin echt moeten verbeteren."

Dan het laatste punt: de standaardsituaties. Slot laat vaak optekenen hoe belangrijk volgens hem 'de balans' is in standaardsituaties. Oftewel: de tegenstander mag nooit vaker uit een standaardsituatie scoren dan Feyenoord. "In topwedstrijden is dat duidelijk niet goed genoeg om serieus mee te doen", vindt Slot. Want ondanks dat de achterliggende statistieken rondom standaardsituaties bij Feyenoord eigenlijk best goed zijn, zal er ook wederom tijd besteed worden aan corners en vrije trappen in Spanje om het verder te perfectioneren. "Gecombineerd met de andere aspecten die beter kunnen, want we gaan niet driekwartier van een uur besteden aan standaardsituaties, dat zou voor niemand leuk zijn. Maar we kunnen en gaan er wel op een goede manier aandacht aan besteden."

Vorig seizoen had Feyenoord een prettige winterstop, waarbij de Rotterdammers het voordeel ten opzichte van andere clubs had dat er relatief weinig WK-gangers weg waren. Slot weet dus wat het belang van een goed trainingskamp is, ondanks dat Yankuba Minteh, Ramiz Zerrouki, Ayase Ueda en Alireza Jahanbakhsh afwezig zijn in verband met interlandverplichtingen. "De jongens zijn tien, twaalf dagen vrij geweest en nu dus weer fris, dat is altijd prettig. We zullen keihard werken, zodat we in de tweede helft van het seizoen net wel scherper zijn op de momenten dat het moet. Dit soort dagen zijn voor een trainer en zijn staf dé dagen waarin we het verschil kunnen maken richting de jongens."

Delen

Reacties

Grootste probleem zit ‘m in de aanvallende presentaties van de buitenspelers + gif bij Timber en Stengs tov Kokcu en Symanski.

Slot denkt blijkbaar dat het eerste niet trainbaar is en het tweede wel op basis van dit artikel.

Dan zou je een transfer voor de buitenspelers verwachten of een aanvallende middenvelder met meer gif zodat Stengs naar rechtsbuiten kan.

Daaraan gerelateerd, ik heb het idee dat oudere aankopen voor de breedte zoals Lingr en Nieuwkoop zelden een goed idee zijn. Het klinkt lekker veilig voor de trainer maar er zit weinig rek in, kost stiekem toch gauw €3mn transfersom en 5*€750k salaris = €5mn per speler, het houdt Varkenoord talent tegen en haalt het niveau niet omhoog.
Mag hopen dat ze ook iets gaan doen aan het trage veldspel van de laatste wedstrijden. Het frivole is er een beetje af de laatste tijd. Hopelijk komt dit begin 2e seizoenshelft weer terug.
Tegen een goede en geduldige tegenstander maakt het niet uit of je agressiever gaat jagen. De bal rolt sneller dan je kunt lopen.

Dit klinkt misschien ook heel "cruijffiaans"(bah) , maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Er zullen ook gaten vallen op die manier. We hebben niet zoveel individuele kwaliteit, dus is dat een risico.
Cruijff, dat is toch die man die zijn carrière als speler afsloot met de dubbel bij onze club en dat zijn er alles aan deed om alle aanwezige talenten overgenomen van Varkenoord (Duut, Troost, Houtman, Hoekstra, Brard, Stafleu, Been, Wijnstekers, Hiele) en daarnaast nog het van FC Haarlem overgenomen talent beter te maken zodat Feyenoord ook na 1984 de kampioensstrijd aan zou kunnen. Sterker nog, Cruijff heeft overwogen om zijn trainerscarrière bij Feyenoord te beginnen.
Het was me al opgevallen dat er minder druk gezet wordt door onze aanvallers. Ik dacht dat dit door een tactische wijziging kwam of door vermoeidheid. Maar ik zie nu, dat het Slot ook niet helemaal lekker zit.
Ze kunnen wel wat leren van Bryan Linssen.
Koppen ook.
Team Lito kon wel goed drukken en de tegenstander dwingen om fouten in de opbouw te maken.