slot-3

VK Sportphoto

Nieuws

Slot heeft geen medelijden met Ajax: "Laat ze zich vastklampen aan Feyenoord"

Stan

De Klassieker is voor Feyenoord altijd al een bijzondere wedstrijd, maar zeker in de huidige situatie waarin Ajax verkeerd, wordt de editie van komende zondag een interessante. Tijdens de persconferentie in aanloop naar het beladen duel gaat Arne Slot uitgebreid in op de Amsterdamse tegenstander en de trainer Johan van ’t Schip. 

Ajax staat op de ranglijst tussen ploegen als N.E.C, Utrecht en Go Ahead Eagles, maar dat zegt volgens Slot bar weinig. "Wij zijn ons er hartstikke bewust van dat wij een flinke puntenvoorsprong hebben op Ajax, maar als je gisteren tegen de nummero 18 niet kan winnen, terwijl je eerder in het seizoen met de hakken over de sloot van de nummero 18 hebt gewonnen, dan maakt het dus blijkbaar niet uit waar iemand op de ranglijst staat, het is voor ons gewoon altijd een moeilijke wedstrijd. Dat is ook mede de reden waarom we niet meer voor het kampioenschap meedoen."

De trainer ziet echter ook de problemen waar de Amsterdammers mee kampen, maar weet dat garant staat voor de voetbalwereld. "Dat er een hoop onrust is, zowel op als buiten het veld, met name buiten het veld, dat is wel helder. Dan heb ik geen medelijden met de club Ajax, omdat iedereen wel eens door zo een fase gaat. Heel veel clubs hebben dat, Feyenoord is daar zeker geen uitzondering op. Die hebben deze fase ook vaak gehad in hun historie. Ik zou bijna zeggen: laat ze zich vastklampen aan Feyenoord, want er was ook een tijd dat er over Feyenoord-spelers gezegd werd dat ze bij Almere City – dat toen nog in de Eerste Divisie speelde, nog niet in de basis konden staan, door journalisten en analisten. Twee jaar later bleken dat A-internationals van het Nederlands Elftal te zijn."

"In voetbal gaat het altijd een beetje zo en dus hoeven geen medelijden met Ajax te hebben. Dat zouden ze ook niet willen", gaat Slot verder. "Maar we moeten ze zeker niet onderschatten, want ik vind en ik denk dat ik alhoewel de algehele opinie anders is ik daar geen uitzondering op ben, Ajax nog altijd uitstekende spelers heeft."

Oordelen
De keuzes van John van ’t Schip worden in de media breed uitgemeten en bekritiseerd. Daar wil Slot echter niet aan meedoen. "De enige personen die heel goed kan beoordelen wat er nodig is om tot betere resultaten te komen zijn de mensen die dagdagelijks met de spelers werken. Daar is John van ’t Schip er een van. Ik heb alle aanleiding, omdat ik hem wel een beetje ken, om te verwachten dat hij voldoende kennis heeft om de juiste keuzes te maken. Dat is voor ons heel moeilijk om over te oordelen wat je wel of niet moet doen. Dat is wel wat er heel veel gebeurd, dat er geoordeeld en beoordeeld wordt door mensen die bijna nooit bij de groep zijn en ons één keer in de week zien. John kan dat dus als beste beoordelen en dan mogen en moeten journalisten daar ook een mening over vormen, maar ik vind niet dat ik dat moet doen."

Bovendien ziet de oefenmeester veel overeenkomsten tussen de crisis in de hoofdstad en de situatie waarin Feyenoord voor zijn komst verkeerd. "Er zijn denk ik heel veel overeenkomsten met het huidige seizoen van Ajax en het seizoen voordat ik startte bij Feyenoord. Ajax heeft nu 45 punten, Feyenoord eindigde dat seizoen met 59 punten. Het was toen ook heel onrustig. Het was overigens ook de corona-tijd, waardoor het financieel ook moeilijk ging. Toen ik startte bij Feyenoord hadden we Mark Koevermans nog als algemeen directeur en Frank Arnesen als technisch directeur. Mark heeft toen ook een hele moeilijke fase gehad, dat mensen bij hem voor de deur stonden, en is uiteindelijk weggegaan. Dus ik denk dat ik, misschien niet in exact dezelfde maten, maar toch behoorlijk goed kan inschatten hoe dat voor John moet voelen."

Mogelijke scenario’s
Slot hoeft voorafgaand aan de Klassieker niet extra gemotiveerd te worden. Ook niet met het feit dat hij in De Kuip nog nooit won van Ajax. "Met dat gegeven ansicht niet, maar dat ik elke wedstrijd graag wil winnen, of het Volendam-uit is of Ajax-thuis, dat is helder. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niet wat doet dat we uit twee keer op rij gewonnen hebben, terwijl het niet gebruikelijk is voor Feyenoord om er überhaupt te winnen. Als je dan nog niet in het rijtje zit van trainers die thuis gewonnen hebben, zou je daar graag ook nog tussen willen komen."

Wat Feyenoord zondag kan verwachten van de aartsrivaal? "Dat vind ik heel moeilijk, omdat wij altijd iets verwachten op basis van wat we van een tegenstander zien in de weken voorafgaand dat ze tegen ons spelen", legt Slot uit. "Heel veel heeft aangetoond in de afgelopen weken en maanden, dat tegenstanders tegen ons behoorlijk wat anders doen. Wij proberen op alle mogelijke scenario’s voorbereid te zijn. Ajax kan zowel hoog drukzetten als inzakken, ze kunnen opbouwen en ze kunnen de lange bal spelen. Wat dat betreft zullen we op alle scenario’s voorbereid moeten zijn."

Delen

Reacties

Eén ding is zeker: Feyenoord kan niet moe zijn van de midweekse wedstrijd.
Zondag vanaf eerste fluitje tm laatste fluitje vol gas! Kunnen we die hoofdstedelingen nu eens een keer echt in de stront duwen? Please!!
Zo is dat.

Medelijden? Nee.
Plezier? Jazeker!