yv2022821yv2022821a1b05209

VK Sportphoto

Nieuws

Slot: "In elke andere competitie hadden we voor de titel gespeeld"

Stan

Zondag wacht voor Feyenoord in het duel tegen PSV de laatste kans om een landstitel van de Eindhovenaren nog in gevaar te brengen. Tegen een elftal dat in competitieverband al een jaar ongeslagen is wacht naar verwachting echter een zeer lastige uitwedstrijd. Arne Slot spreekt er vrijdagmiddag over tijdens de voorbereidende persconferentie. 

Slot weet dat het in zondag in Eindhoven weer absoluut geen gemakkelijke wedstrijd gaat worden voor zijn efltal. "Het heeft drie keer bij elkaar gelegen, maar dat is ook drie keer een thuiswedstrijd voor ons geweest. Overal op de wereld zie je dat thuis en uit zijn voordelen geeft. Oftewel, dat de thuisspelende ploeg over het algemeen beter voor de dag komt dan de uitspelende ploeg. Als we dat in ogenschouw moeten nemen, wordt het een zware wedstrijd."

"Maar ik denk dat er ook geen ploeg in Nederland is die denkt: ‘PSV-uit, dat wordt een makkie’.", gaat de trainer van Feyenoord verder. "Iedereen kent de kracht van PSV. Ze hebben in een heel kalenderjaar en langer maar één keer van een Nederlandse ploeg verloren en dat was hier, in een zeer gelijkopgaande wedstrijd. Dus ja, dat wordt een zware wedstrijd, maar zij hebben ook gemerkt dat wij drie keer wel gelijke trek met ze konden houden. Nu moeten we bewijzen dat we dat in een uitwedstrijd ook kunnen."

Kampioenschap
Slot weet dat er in voetbal veel kan gebeuren, maar is ook realistisch over het grote gat met de ploeg van Peter Bosz. "Vorig jaar stonden wij 8 punten voor en toen dacht ik tot drie wedstrijden voor het einde dat we eerst nog maar eens eentje moesten winnen. Maar we hebben nu met PSV te maken en die hebben in langer dan een kalenderjaar maar van een Nederlandse ploeg verloren. Dus om aan te nemen dat ze dan met nog heel wat wedstrijden te gaan 10 punten weg gaan geven, dat is nogal een aanname."

Toch zegt die voorsprong op de ranglijst weinig over de kansen die de Rotterdammers hebben om zondag in te lopen op PSV. "Zoals dat dan altijd mooi klinkt: zolang als de kans er is, zullen wij erin geloven. Zolang als ik hier ben en zolang als Feyenoord bestaat, is Feyenoord ook nog nooit een wedstrijd ingegaan met het idee: ‘Deze gaan we even verliezen.’ Je wil elke wedstrijd winnen en dan kijk je aan het einde van de rit waar je staat. Met 10 punten verschil ben ik niet bezig met het kampioenschap, maar zijn wij vooral bezig met in dit schema punten blijven sprokkelen en pakken, zodat in ieder geval onze voorsprong richting plek drie intact blijft. Als we dan stiekem wat in kunnen halen, zou dat ook nog extra mooi zijn, maar nu helemaal niet met de stand van de ranglijst bezig, alleen met de zware tegenstander die we zondag gaan krijgen."

Niveauverschil
Feyenoord moet het door een aantal gelijke spelen en verliespartijen voorlopig afleggen tegen PSV in het klassement. Of dat voor frustraties zorgt bij de Rotterdammers? "Het is niet per se frustrerend, maar het geeft aan hoe knap het is wat PSV doet. Als je kijkt naar de wedstrijden waar we punten hebben verloren, vonden we die over het algemeen onnodig. Maar dat is inherent aan een seizoen. In wedstrijden waar het niveauverschil niet meer dan 20% is, kan je met geluk of pech of het missen van kansen tegen puntverlies aanlopen."

"Bij PSV is bijna nooit een wedstrijd binnen de 20%-bandbreedte geweest", legt Slot uit. "Die zijn altijd zo verschrikkelijk veel beter dan hun tegenstander, dat bij hen geluk of pech geen rol speelt in de uitslag van de wedstrijd. Dat is een enorm compliment aan hen. Wij hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk punten te halen, ook de afgelopen weken weer. Dan heb je geen invloed in wat een tegenstander doet, maar in elke andere competitie hadden we voor de titel gespeeld. In elk ander jaar hadden we ook voor de titel gespeeld. Dit jaar niet, of in ieder geval nog niet."

Delen

Reacties

De nuchtere held uit Bergentheim. Ik kom uit dezelfde regio 😎. Maar hij weet waar hij het over heeft.
Coaches trappen nogal eens open deuren in, maar Slot laat elke keer zien dat hij niet zomaar een coach is, maar buitencategorie. Als je dit verhaal vergelijkt met het ‘wij hebben meer efficiëntie’ verhaal van Bosz, dan is het duidelijk dat Slot veel meer diepgang heeft. En zonder van dat Cruyffiaanse pseudo-briljante cryptogelul wat door veel mensen als geniaal wordt betiteld. Hij weet zo goed dingen te duiden, te beschrijven en te onderbouwen in begrijpelijke taal. Wat een verademing is hij toch tussen die al die holle vaten…
Toch vraag ik mij soms af of hij nou zo slim is of anderen(oa journalisten) zo dom (of gespeeld onnozel)? Om er maar een bekende zin bij te halen. Hij is zich er altijd bewust van wat hij zegt, en hoe hij het zegt om verdraaide krantenkoppen te voorkomen. En sommige mensen moet je nog uitleggen dat een brandweerauto rood is, maar niet alles wat rood is, is een brandweerauto.