minteh

VK Sportphoto

Nieuws

Slot noemt verrassende kwaliteit Minteh: "Daar zijn weinig spelers zo goed in als Yankuba"

Stan

Yankuba Minteh was in het bekerduel met FC Groningen de meest dreigende speler aan de kan van Feyenoord. De jonge Gambiaan draaide de verdediging met vlagen dol en gaf het moeizame spel van de Rotterdammers nog een vleugje franje. Vrijdagmiddag ging Arne Slot in op de ontwikkeling van de buitenspeler, die zijn kwaliteiten steeds beter weet te benutten. 

"Om te bepalen of hij echt beter is geworden, vind ik dat we een langere periode moeten nemen", begint Slot over zijn buitenspeler, die de afgelopen wedstrijden belangrijk is voor Feyenoord. "Ik heb ook gezien dat hij in Almere twee hele mooie goals maakt en gisteravond ook zeer dreigend was, helaas dat niet kon omzetten in een goal of een assist, maar hij was wel heel dreigend. Ik denk dat daarom uiteindelijk ook hun linksback eruit moest. Als ik dan heel ver doorga, moest toen hun centrale verdediger naar linksback en even later scoren wij met loopactie uit de rug van de ingevallen centrale verdediger bij Groningen. Dus hij heeft indirect zijn waarde gehad."

Slot beaamt dat Minteh een speler is die een andere behandeling nodig heeft als sommige andere spelers. "Als het om Yankuba gaat… De ene speler zit bij een wedstrijdbespreking alleen maar op te letten en bij de andere heb je naar anderhalve minuut al niet meer het idee dat hij heel oppakt. Ik zal niet zeggen bij welke groep Yankuba hoort, maar het is wel zo dat hij vaak na de bespreking nog even apart genomen wordt op wat hij er nu allemaal exact van heeft meegekregen."

Toch wil de trainer de Gambiaan niet tekortdoen. "Er wordt natuurlijk vaak gezegd dat hij oogkleppen opheeft. Niet door mij, maar dat hoor en lees ik nog wel eens. Maar als je dan gisteren kijkt hoe de 1-1 valt, dan herkent hij wel dat er een overtal tegenover hem staat en legt hij hem terug op Calvin, die dan vervolgens nog een schitterende pass geeft en Hancko die bal binnenschiet. Ook de eerste grote kans van Santiago tegen RKC: dan is hij aan het dribbelen, houdt hij het overzicht en speelt hij Luka Ivanusec helemaal vrij. Hij heeft dus meer gevoel voor herkennen van wie wanneer vrijstaat, dan men vindt. Dat daar nog wel ruimte voor verbetering inzit, dat erken ik ook."

Verdedigende kwaliteiten
Slot roemt vervolgens een andere eigenschap van Minteh, waarmee hij belangrijk is in het spel van de ploeg. "Zijn verdedigende omschakeling is geweldig, zijn verdedigende kwaliteit is ook geweldig. Want of het nu Spinazzola (AS Roma) was of gisteravond; ze proberen het best wel eens de één-tegen-één tegen hem op te nemen, maar ondanks dat het een aanvaller is, denk ik dat er weinig spelers bij ons zo goed zijn in het verdedigen van de één-tegen-één als Yankuba. Daar is een hele simpele reden voor en dat is voetenwerk en snelheid. Dat is bijna wat elke speler op dit niveau nodig heeft om in de top van de Nederlandse competitie, laat staan Europa, te kunnen spelen. Zonder snelheid is dat tegenwoordig exceptioneel moeilijk om voor elkaar te krijgen."

De buitenspeler keert normaal gesproken komende zomer weer terug bij Newcastle United, waarvan van Feyenoord hem huurt, al zou een extra jaar in Rotterdam zijn ontwikkeling ten goede kunnen komen. "Om hem beter te kunnen krijgen moeten we hem houden, want ik denk dat er nog heel veel rek in hem zit, hij is pas voor de tweede jaar prof. Ik weet niet hoe dat exact in Denemarken gegaan is, hoe daar met hem gewerkt is, in welk systeem en wat hij daar wel of niet geleerd heeft. Hij is hier in dit eerste jaar ook nog een paar keer geblesseerd geweest en naar de Afrika Cup geweest. Dus dat er in hem nog veel rek zit, dat geloof ik zeker. Of we hem dan moeten houden, dat zijn keuzes die we richting het einde van het seizoen moeten gaan maken in wat is er wél en wat is er niet mogelijk."

Delen

Reacties

Hij is gehuurd tot 1 juli 2024.
Newcastle United wilde hem al in de winterstop terughalen.
@FeyenoordTM Is er een kans om hem langer te huren?
Wilde ze hem dan wel in de winterstop terug halen?
Anders zo'n het raar zijn als hij mag blijven.
Hij kan fantastisch voetballen, maar met tactische zaken hebben ze hem tot voor kort nooit zo beziggehouden. Als die gewoon regelmatig een balletje terug of breed speelt, is iedereen blij. Ik denk dat het vanuit Newcastle oogpunt gezien, ook slim is om hem nog een jaar hier te houden. Als hij daar wil slagen, moet hij eerst hier elke week uitblinken. Anders hoeft hij er niet eens aan te beginnen.
Als snelheid zo ontzettend belangrijk, dan vraag je je af waarom feyenoord Ivanusec heeft gehaald... Die is ongeveer net zo snel als Van de Beukering.
Als snelheid zo ontzettend belangrijk, dan vraag je je af waarom feyenoord Ivanusec heeft gehaald... Die is ongeveer net zo snel als Van de Beukering.
Die heeft overzicht en een goede pass … dat heeft Minteh niet.
Wat mij betreft speelt Ivanusec zondag gewoon op 10 en Minteh rechtsbuiten, snap echt niet dat die prul van een Nieuwkoop daar waarschijnlijk gaat spelen. Minteh kan Dest prima bezighouden.
Gisteren had hij het echt op zijn heupen ,hij liep bij vlagen dwars door de defensie van groningen heen
Hij moet wat rustiger worden
Iets meer inzicht krijgen
En meer overzicht van zijn omgeving op het veld
Ik zou hem nog een jr huren want in potentie kan minteh echt een hele grote worden