Jens Toornstra Thomas van den Belt (VK)

VK Sportphoto

Nieuws

Slot over aanwinst Van den Belt: "Dat is zijn grootste kwaliteit"

StanV1908

Deze week werd bekend dat Thomas van den Belt aankomende zomer definitief naar Feyenoord verkast. Arne Slot ging richting het duel met Sparta uitgebreid in op de komst van de speler van Zwolle, met wie de trainer van Feyenoord een verleden heeft. 

Dat Van den Belt kwaliteiten heeft, staat buiten kijf. “Volgens mij laten de statistieken dat voldoende zien. Dat laten de clubs die hem heel graag wouden hebben in de winterstop ook voldoende zien. Bijna alle clubs die rondom ons staan wouden hem hebben." Slot vertelt wat hem zo aanspreekt in de middenvelder van PEC Zwolle: "Wat er bij mij uitspringt, los van dat we allemaal zien dat hij goals maakt, assists geeft en veel balveroveringen heeft, is zijn inzicht en zijn bewustzijn van ruimtes. Dus constant scannen en weten waar druk vandaan komt. Dan helpt het, als je dat veel doet, om het gene wat je ziet makkelijker uit te voeren. Dat vind ik zijn grootste en meest bijzonder kwaliteit.”

De vergelijking tussen Van den Belt en Mats Wieffer is al snel gemaakt, omdat laatstgenoemde ook vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar Feyenoord vertrok. “Ik denk dat het eenzelfde type aankoop is. Maar als je mij drie maanden of acht, negen maanden geleden had gevraagd of ik dat van Mats Wieffer zo snel verwacht had, had ik ook ‘nee’ gezegd. Dus om nou dit stempel ook op Thomas van den Belt te plakken zou wat snel gaan. Maar het past wel bij het nieuwe beleid van Feyenoord, waarbij we kijken naar spelers die wat minder duur zijn."

Slot hoopt dat de eerste zomeraanwinst een soorgelijke ontwikkeling als Wieffer kan doormaken. "Mats is eigenlijk gehaald destijds al vervanger van Jorrit Hendrix, maar omdat we Fredrik Aursnes uiteindelijk niet vervangen hebben is hij wel wat in de hiërarchie gegroeid. Voor Thomas zou het prachtig zijn als hij eenzelfde weg gaat bewandelen, maar het begint gewoon met een speler die in Eerste Divisie zwaar onderscheidend is. Dat geldt voor Thomas misschien nog wel meer dan dat dat voor Mats gold. Het is moeilijk in te schatten of die ontwikkeling net zo snel zal gaan als die van Mats."

De trainer van Feyenoord is al langer bekend met Van den Belt. Zoals inmiddels al vaak besproken is Slot namelijk bevriend met de vader van de middenvelder. “Ik ken Thomas natuurlijk heel goed. Ik ben nog een jaar lang trainer van de Onder-14 van PEC Zwolle geweest, toen zat hij in de Onder-13 en haalde ik hem al heel vaak naar mijn team toe. Ik denk dat ik vrij goed in staat ben om dat te kunnen scheiden, om een speler op te stellen als ik hem goed vind. Dat zal voor Thomas zoo gelden en dat geldt ook voor Idrissi, Jahanbakhsh en Til, waar ik ook een verleden mee heb. Dus ik maak me daar niet druk om.”

Delen

Reacties

Nog geen reacties