slot-1

VK Sportphoto

Europees

Slot over belang van De Kuip: "Dat doet mentaal iets met de tegenstander"

Moreno

Voor de derde keer in ruim een jaar tijd zette Arne Slot maandag met Feyenoord voet in Stadio Olimpico, de thuishaven van zowel Lazio als AS Roma. De coach weet wat voor een grote uitdaging zijn ploeg dinsdagavond te wachten staat in speelronde vier van de Champions League. "Ik was erg onder de indruk van ons niveau thuis tegen Lazio, maar wij werden hier vorig jaar ook helemaal weggespeeld."

Met die laatste herinnering refereerde Slot aan Feyenoords openingswedstrijd van vorig seizoen in de Europa League, toen de ploeg in alle opzichten tekort kwam tegen Lazio (4-2). "We waren toen nog helemaal niet klaar voor zo’n grote wedstrijd, wat ook helemaal niet gek was gezien de vele wisselingen in onze selectie. Des te knapper was het dat we een paar maanden later wel goed genoeg waren om van ze te winnen."

Dat is direct ook de waarschuwing die Slot afgaf voor de ‘return’ van dinsdag, waarin de rollen omgedraaid zouden kunnen zijn. "Nu hebben wij de eerste wedstrijd gewonnen, iets waar zij lering uit kunnen trekken. Zij zullen de wedstrijd ook hebben teruggekeken en kunnen bijvoorbeeld net iets anders gaan doen. Bovendien, zo benadruk ik nog maar eens, maakt thuis of uit spelen een wereld van verschil."

Slot wordt gevraagd naar een uitspraak van Lazio-coach Maurizio Sarri, die aangaf Feyenoord één van de agressiefste tegenstanders van Europa te vinden. De coach ziet het verband met het spelen in De Kuip. "Ik denk dat Sarri het aangevoeld heeft in De Kuip, dat als wij fanatiek druk zetten en het stadion staat erachter, dan voel je als tegenstander niet alleen fysiek druk, maar ook mentaal. Dat is een prachtige wisselwerking, waardoor de tegenstander daar nog meer van onder de indruk is. Het is wel een verschil (met uitwedstrijden, red.) als wij aan het afjagen zijn en je hoort die enorme brul van De Kuip, en dat gejuich als we hem afpakken. Dat doet mentaal iets met een tegenstander." 

Bij een nieuwe zege op de Romeinen wordt de kans op overwinteren in de Champions League aanzienlijk groter, iets wat pas één keer eerder lukte in de historie van de club. Slot is er naar eigen zeggen niet mee bezig. "Het zegt wel iets over het proces waarmee we de afgelopen jaren bezig zijn in Europa, maar ik ben nog helemaal niet aan het rekenen. Ik ben juist bezig met hoe we het beste tot zo’n goed resultaat kunnen komen. We weten hoe moeilijk het is om een Europese uitwedstrijd te winnen."

Tekst: Feyenoord.nl (met aanvulling 1908.nl)

Delen

Reacties

Ten Hag kon het met 020 ook in uitwedstrijden in de CL. Die hadden een reeks waar je u tegen zegt, dus het kan wel.