slot

VK Sportphoto

Nieuws

Slot over eerste seizoenshelft: "Minimaal even knap als wat we vorig jaar hebben gepresteerd"

Stan

Uitgeschakeld in de Champions League en 10 punten achter op PSV; Feyenoord heeft dit seizoen te maken met tegenslagen. In gesprek met Voetbal International vertelt Arne Slot hoe hij en zijn spelers er mee omgaan, maar nuanceert hij ook de negatieve tendens rdonom de eerste seizoenshelft van de regerend kampioen.  

"Voor het eerst in mijn carrière als trainer heb ik dit seizoen twee keer op rij verloren, tegen Atlético Madrid en PSV", mijmert Slot. "Niet leuk, het went niet, maar ik kan het wel, verliezen. Als ik weet dat ik er aan de voorkant alles aan heb gedaan, als ik weet dat we als staf de spelers goed hebben voorbereid, ja, dan kan het een keer gebeuren."

Toch baalt de Feyenoord-trainer. Vooral omdat het resultaat te kort doet aan wat zijn ploeg liet zien op het veld. "De teleurstelling, als je daarover mag spreken, zit ‘m er dan veel meer in dat ons goede spel, dat niet is beloond, mede daardoor wordt onderbelicht. Dat het niet gaat over wat we hebben gebracht in balbezit en hoeveel kansen we wisten te creëren. Voetbal dat wordt besproken als zwart-wit en vooral op resultaat gericht; ik kan daar soms moeilijk tegen."

Slot kijkt dan ook verder dan enkele een tegenvallende uitslag. Als voorbeeld neemt hij de eerste twee speelrondes van dit seizoen. "Natuurlijk, ik vind óók dat wij onder alle omstandigheden thuis moeten winnen van Fortuna Sittard en uit bij Sparta Rotterdam. Alleen: wanneer je als team niet zo ver bent als dat je wilt zijn, spelen pech en geluk ook een rol.” Dat bijvoorbeeld Santiago Giménez na een bomvolle zomer kampte met een gebrek aan wedstrijdritme en Lutsharel Geertruida een transfer naar RB Leipzig aan zijn neus voorbij zag gaan, vindt Slot echter geen excuses. “Wat het wel is: doordat we daardoor nog niet twintig procent beter waren dan Sparta, kun je door pech tegen puntverlies aanlopen.'

Champions League
"Ik geloof nog steeds dat wij als Feyenoord best veel impact hebben gemaakt in de Champions League", kijkt Slot terug op de campagne in het miljoenenbal. "Het bewijs daarvan schuilt in de aandacht voor onze spelers, die meer waard zijn geworden, maar óók in de manier waarop de buitenlandse media over ons spraken en schreven. Ik denk dat dit op Champions League-niveau jarenlang alleen was voorbehouden aan Ajax."

Toch slaagden de Rotterdammers er niet in de volgende ronde te halen. "Mijn spelers hebben in de Champions League ervaren dat ieder foutje meteen wordt afgestraft. Zij geloven dat nu, ik niet", bekent Slot. "Ik zie heel veel Champions League-wedstrijden waarin ploegen de ene na de andere kans missen. Wat ik wél onderken, is dat fouten éérder worden afgestraft. Maar dat bij ons bijna iedere kans een goal was, blijft iets ongelooflijks. Het is eerder een soort pech of toeval. Het kan ons niet nog een jaar overkomen.

Mentaal sterk
Feyenoord beleefde dit seizoen al de nodige tegenslagen, maar Slot is erg te spreken over hoe zijn selectie daarmee omgaat. “Mijn spelers verdienen een compliment voor de mentale weerbaarheid. Als jij dus vier van de zes wedstrijden verliest in de Champions League, je verliest in de competitie bij FC Twente en van PSV, terwijl je eerder de Johan Cruijff Schaal ook niet wist te winnen, maar je slaagt erin het op zondag toch iedere keer te kunnen opbrengen, vaak ná PSV, dat al zeven punten of zo meer had; dan ben je mentaal sterk."

De Bergentheimer wil dan ook allerminst spreken over een 'minder' seizoen. "Wat wij dit seizoen tot nu toe laten zien, op het niveau van de Champions League en in de Eredivisie, is minimaal even knap als wat we vorig jaar voor de winter hebben gepresteerd."

 

Delen

Reacties

Ik ben het met Jurre eens, ik hoor wel heel veel kritiek maar de club staat er beter voor dan ooit,spelers zijn meer waard, we leveren weer internationals en dat met het EK voor de deur. Vorig seizoen dacht ik bv wat moeten ze met die Timber en kijk nu eens hoe hij zich ontwikkelt heb. We hebben nog steeds 3 prijzen om voor te strijden want plek 2 is zeker een prijs ,rechtstreekse kwalificatie voor de champions league volgend jaar, reëel gezien is dit belangrijker dan de beker en van Mourinho winnen maar laat dat laatste aub dit jaar wel een keer gebeuren!!!
vorig jaar was het tot de winterstop goed, maar nog niet zo goed als na de winterstop. het is de vraag hoe dat nu uitpakt. de vergelijking met punten met vorig seizoen heb ik een beetje moeite mee. we doen het nu echt gewoon prima, maar het niveau van de eredivisie is echt om te huilen. ik vind het echt slechter dan vorig seizoen. en dan haal je makkelijker punten. zo'n uitwedstrijd bij zwolle of heracles, hoe makkelijk dat was, dat was vroeger wel anders hoor. of ajax uit, zo makkelijk hebben we het daar nog nooit gehad.

ik snap ook dat je tegen sparta en fortuna geen punten mag verliezen, maar in het begin was het team gewoon nog zoekende. fortuna hadden we met 11 man echt wel gewonnen, en sparta ook, als we wat wedstrijden verder waren. dat programmatisch zat dat dus een beetje tegen. dat heb je wel eens, normaal is er dan geen man overboord, dat heeft elke club. maar bij psv zit er tot nu toe niks (of nauwelijks iets) tegen en dat gaat nog even door, want nu treffen ze een excelsior dat een waardeloos trainingskamp heeft gehad. kwam best wel goed voor de dag in uitwedstrijden, maar lijkt nu niet op volle kracht te zijn (hoewel psv dat normaal natuurlijk ook wel gewoon wint).

maar een 2 plek is gewoon prima met een club met de 3de begroting. overwinterd in europa met een mooi affiche voor de boeg. in het bekertoernooi hebben we een geweldige loting, als je thuis wint ligt de weg naar de cup open.

en ondertussen presteren enkele spelers echt veel beter dan vorig jaar. de waarde van wieffer of hancko of hartman of gimenez stijgt enorm. we moeten gewoon echt heel blij zijn met slot.