slot-2

VK Sportphoto

Europees

Slot over tegengoal: “Mats heeft te weinig oog voor inlopende speler”

Moreno

Arne Slot stapte met een rotgevoel het veld van het stadion in Warschau af. “Het is elke keer hetzelfde: één schot op goal tegen, één goal tegen”, jammerde een geïrriteerde Slot. Hij analyseerde bij ESPN de tegentreffer die zijn elftal incasseerde. Niet geheel toevallig uit een corner, want van de laatste vier tegengoals kwamen er drie uit een corner.

“Zij hebben drie keer de bal op onze helft aangeraakt, maar één van die keren was het wel een tegengoal.” Dat zorgt voor enige frustratie bij spelers en ook bij Slot zelf. Wat de afspraken zijn bij het verdedigen van een corner? “Het voorkomen van een goal”, aldus de oefenmeester, met goed gevoel voor understatement.

“Wij staan in zone en dan moet je de bal aanvallen. Ik heb hem net even teruggezien en dan is het ook een uitermate ongelukkige goal, want die jongen raakt ‘m met z’n rug. Maar ik zie ook dat Mats (Wieffer, red.) te weinig oog heeft voor de man die komt inlopen. Dan moet hij meer contact maken, voelen dat hij komt”, analyseerde de coach.

Verdedigen van corners
Niet alleen de manier van verdedigen zorgde voor ergernis bij Slot, want volgens hem had de corner prima voorkomen kunnen worden. Trauner werkte de bal wat onrustig over de achterlijn, terwijl hij weinig druk van een Shakhtar-speler had. “Het weggeven van de corner was geen complete noodzaak. Dan praat je natuurlijk wel over de allerlaatste details, maar wel details die een enorme invloed op de wedstrijd hebben gehad.”

De palen bezetten is voor Slot ook geen oplossing. “Als ze dan bij de paal staan, kom je ergens anders misschien weer een mannetje tekort. Maar het is wel handig dat als de bal bij de eerste paal valt, dat je als laatste in de rij wel terugstapt naar de goal. Het bezetten van de palen blijft een eeuwige discussie.” De trainer besluit: “Onze uitdaging is vooral om te zorgen dat wij bij een corner de bal eerder raken dan zij. Zij raken hem nu weer als eerst. Daar moeten wij vooral in verbeteren. Maar dit was dan ook het enige wat ik ze voetbalinhoudelijk kon verwijten.”

Delen

Reacties

Klein puntje van kritiek mag. Maar misschien is een kritischer houding van Slot m.b.t. het gebrek aan doelgerichtheid meer op zijn plaats, inclusief de mogelijke (!) invloed van zijn eigen keuzes.
Want wat was het weer gruwelijk om te zien hoe weinig het verschil in balbezit (60-40), aantal passes (613-379) en schoten op doel (21-5) opleverde.
Dit is een voorbeeld van een kruik die net zolang te water gaat tot hij barst. Met zo'n zwakke eindpass en zo weinig echt geslaagde dribbels loop je het risico dat dat barsten op 19 maart gebeurt en daar heb ik nou ff helemaal geen zin in!
Slot kan er niet veel aan doen. Onze jeugdspits is er waarschijnlijk nog niet aan toe om het te mogen proberen. En een niet-spits op die plek neerzetten terwijl je eerste staat, heeft ook weinig zin. Dit probleem gaan ze dit seizoen niet meer oplossen, vrees ik. De vraag is nu hoever we hiermee gaan komen. In ieder geval al verder dan verwacht, zeg ik dan.
Klein puntje van kritiek moet kunnen. Maar tegen zo'n rare rugbal, kun je uiteindelijk weinig doen. Het was puur geluk.
Die gast die de goal maakte hoefde niet meer verdedigd te worden want die viel, dat hij dan de bal zo op zijn rug krijgt dat hij op miraculeuze wijze in de goal vliegt mag een wonder heten
Best vreemd dat alleen Wiefer de 'schuld' kreeg van deze bizarre tegengoal .... Ik vond namelijk Wellenreuter er niet goed uitzien die simpelweg 3m te ver naar voren stond. Blijft hij op zijn lijn staan is het een simpele vangbal ....
Die gast van Shakhtar weet volgens mij nog steeds niet hoe hij dat doelpunt heeft gemaakt.
Iets van; meer geluk dan wijsheid.

Neemt niet weg dat er korter en beter op de tegenstander verdedig moet worden.

Het was te verwachten dat Shakhtar op een knullige wijze op voorsprong zou komen, aangezien Feyenoord slordig met hun eigen kansen omging.
Dan geldt de welbekende wet in het voetbal; als je zelf niet scoort, dan scoort de tegenstander.