Slot szymanski

VK Sportphoto

Nieuws

“Tegenwoordig zijn spelers allemaal ZZP’ers"

Dennis

De hedendaagse trainer is veel meer people manager dan voorheen. Steeds meer voetballers vragen een individuele benadering, zo vertelt Arne Slot in Voetbal International.

“Tegenwoordig zijn spelers eigenlijk allemaal ZZP’ers. Ze hebben een eigen fysiotherapeut, een eigen diëtist, ze hebben zaakwaarnemers die vertellen dat ze meer aan zichzelf moeten denken met het oog op een transfer”, zo vertelt de Feyenoordtrainer. “Dat heeft ook te maken met de financiën. Ik heb me als voetballer niet binnen kunnen spelen. Maar als je tegenwoordig wat kan, is de stap naar een mooi contract in het buitenland zo gemaakt. Dat leeft in het hoofd bij die spelers. Dus het moeilijke aan ons vak nu, is de kunst het individuele belang naar het teambelang te trekken.”

Woordkeuze

Dat teambelang komt volgens Slot terug in de besprekingen, maar zonder het individu voor het blok te zetten. “Ik vraag mijn spelers in teambesprekingen niet snel wat ze fout deden of wat anders had gemoeten. Omdat spelers elkaar dan altijd zitten aan te kijken en bijna niemand iets durft te zeggen. En ik praat veel, hè. Maar ik ben meer van de instructie. Ik vertel wat er fout ging en hoe het beter moet”. Soms vallen er wel harde woorden, maar altijd met een gedachte daarachter. “Je pakt nooit de slapste speler aan in dat soort gevallen.”

Volgens Slot is de manier waarop een boodschap wordt overgebracht steeds belangrijker geworden. “Het is de kunst hard en duidelijk te zijn, maar wel op een manier dat ze het niet ervaren dat ze worden terechtgewezen. Het is woordkeuze, niet meer dan dat. Dat is wel iets waarover ik nadenk”. 

Technische staf

Slot wijst op een goede technische staf om de selectie goed kunnen te managen. “Dan heb je dus goede assistenten nodig die weten hoe spelers reageren op een trainer. Bij Feyenoord ben ik de ratio en is Marino Pusic (assistent-trainer, red.) het gevoel, al laat ik mezelf ook weleens leiden door wat ik voel. Als ik naar de club rijd, bel ik altijd veel. Wat betekent het als we hem opstellen voor hem? Uiteindelijk kom je er dan wel uit op basis van nuchter kijken, maar soms ook op intuïtie. De wisselwerking met een assistent is dan belangrijk.”

Media

Ook de media speelt tegenwoordig een grotere rol voor een trainer dan voorheen. Een straftraining zal bijvoorbeeld niet onopgemerkt meer blijven. “De spelers zullen wel gaan lopen, maar ik denk dat de media dat snel weten en er wel iets van zullen vinden.”

“De grootte van de club is daarbij ook te merken”, aldus Slot. “Als ik bij AZ een slechte wissel had, hoorde je daar een dag later een keer één journalist over en vervolgens was het klaar. Als ik hetzelfde bij Feyenoord doe, gaat het de hele week door en komt iedereen met zijn mening. Als ik Danilo opstel, vindt de helft dat ik Gimenez moet opstellen en als ik Gimenez opstel, vindt de helft dat ik Danilo moet opstellen.”

Delen

Reacties

Rutger, weet jij toevallig hoe dit juridisch zit? In de basis denk ik namelijk dat voetballen op opdrachtbasis ipv op basis van een arbeidsovereenkomst zowel voor de clubs als de spelers een uitkomst kan zijn.
‘Tegenwoordig zijn alle spelers Zelfstandige Zonder Personeel’ en vervolgens al het ‘personeel’ van die spelers opnoemen. Snap wat ie bedoelt maar erg ongelukkig uitgelegd…
Die zijn niet bij de speler in dienst, dus op zich heeft hij gelijk. Die huurt ie zelf in voor een dienst of advies. Dat doen andere ZZPers ook, bijvoorbeeld voor de boekhouding, ICT of juridisch advies.
Het is woordkeuze, niet meer dan dat.
Slot is heel goed voor Feyenoord. Vorig seizoen speelden voor het eerst herkenbaar voetbal dat zelfs leek op voetbal zodat we dat ook wel eens op tv zien. Nu bracht hij dat na 30(?) jaar naar de kuip en daar mogen we hem dankbaar voor zijn. Dit seizoen liet Slot zien dat ook hij menselijke trekjes had door spelers op te stellen zonder vorm of zichtbare meerwaarde. Het voetbal bleef zeer rommelig en ik weet nog steeds niet hoe het kan dat we eerste staan want Feyenoord speelde in de meeste wedstrijden echt niet goed. Dat is tegelijk het goede nieuws. Onze uitgangspositie is fantastisch; we kunnen alleen maar beter worden en ook dat is weer dankzij Slot (hoe dubbel ook).
Helaas is het wegvallen van Trauner onze achilleshiel
Slot kiest vrijwel altijd voor een 4-3-3-veldbezetting met de meest aanvallende middenvelder op lengte-as. Als je dat weet dan zie je dat zijn keuzes, voor het grootste deel heel logisch zijn en in sommige opzichten zelfs voorspelbaar.
Hij heeft er mijns inziens wat lang over gedaan om Szymanski als 1e, 2e en 3e keus (!) te zien als meest aanvallende middenvelder. Verder geen rare keuzes gedaan, tot de oefenwedstrijd tegen GAE van afgelopen vrijdag. Paixão in de spits zal best wel kunnen maar Danilo doet het daar goed genoeg en Giménez is een prima alternatief. Terwijl eigenlijk de vorm (= dreiging en rendement) van de vleugelaanvallers het grootste probleem is. Zorg ervoor dat de concurrentie (Paixão, Jhanhanbakshs en Idrissi links + Dilrosun en Wålemark rechts) elkaar scherper en dus beter maakt, en je bent als team ineens nog heel veel beter.
Dat we bovenaan staan is dus echt niet zo verwonderlijk als jij suggereert, zeker niet als je in ogenschouw neemt dat op een paar wedstrijden na, de verdediging echt heel goed was en dat de vorm van Kökcü en Szymanski de relatieve zwakte van de vleugelaanvallers meer dan compenseerde.