slot

VK Sportphoto

Nieuws

Slot: “Wedstrijden winnen die je wat minder speelt is een belangrijke eigenschap”

Van de redactie

Arne Slot voerde een open gesprek in de podcast ‘Met open vizier’. De Feyenoordtrainer kijkt uit naar zijn eerste prijs en benadrukt dat de spelfilosofie daarbij belangrijk is. Ook ziet hij belangrijke stappen voor Feyenoord om te zetten.

Op de vraag of Slot liever tweede wordt of de KNVB Beker wint: “Inmiddels win ik liever een prijs omdat ik de indruk heb, dat het spel al redelijk in de herinnering zit. Het is ook zo, dat wanneer je geen prijs wint, het je in lengte der dagen nagedragen wordt. Dus ik zou het wel heel prettig vinden om als trainer niet te lang op een eerste prijs te hoeven wachten.”

Ondanks dat Slot uitkijkt naar zijn eerste prijs, is dat volgens hem niet alles waar het om draait. De manier van spelen doet absoluut ter zake. “Er is ook een manier om tweede te worden, waarmee je voor eeuwig herinnerd wordt”, waarbij de trainer refereert aan het Nederlands Elftal tijdens het WK in 1974. “Dat is ook veel waard. In de herinnering blijven van mensen vind ik een groot goed. Ook een soort prijs, eerlijk gezegd.”

Het is de reden dat De Feyenoordtrainer altijd wil uitgaan van aanvallend spel. “Jan Bruin (voormalig speler en assistent-trainer van Cambuur, red.) zei altijd, ‘Vaak ben je te bang’.” De trainer denkt regelmatig terug aan die woorden wanneer hij op het punt staat defensief te wisselen. En soms doet hij het dan juist niet. Toch wil de trainer niet doorslaan in de aanvallende filosofie en waakt hij ook voor realisme. “Ik vind het prettig om omschreven te worden als een trainer die aanvallend denkt. Dus ik probeer daar ook zoveel mogelijk naar te handelen. Maar los daarvan wil ik ook graag bekent staan als een trainer die veel wedstrijd wint of een hoog puntengemiddelde haalt”.

Volgens Slot moet Feyenoord nog een stap maken om echt mee te doen voor de bovenste plaatsen. Hij hamert op het belang om de wedstrijden tegen mindere tegenstanders tot een goed einde te brengen. Bovenin blijven is het belangrijkste om van daaruit belangrijke wedstrijden te spelen, redeneert de trainer. “Voor de club maar ook voor de spelers om in aanmerking te komen als internationaal of om een mooie transfer te maken. Wedstrijden tegen Ajax of PSV zijn alleen van toegevoegde waarde wanneer het een wedstrijd tussen de nummer één tegen nummer twee is, of nummer twee tegen nummer drie. Als je die wedstrijden als nummer zes of zeven speelt, heeft dat veel minder waarde.”

Wat dat betreft morste Feyenoord dit seizoen op het oog onnodige punten tegen NEC en Fortuna Sittard. “Wedstrijden winnen die je misschien wat minder speelt is ook een belangrijke eigenschap”, zegt Slot. “Of als je beter bent ook echt winnen. Dat vergeten wij nog wel eens”. Volgend de trainer heeft dat ook te maken met de individuele kwaliteiten van spelers. Slot wijst daarbij naar de situatie in heden ten opzichte van voorgaande jaren. “Voor het eerst in jaren is er bij Feyenoord geen individu die ver boven de rest uitsteekt. Als het gaat om individueel iets voor elkaar te krijgen. Dat is bij Feyenoord begonnen met Dirk Kuyt, daarna Robin van Persie en toen Steven Berghuis. En vorig jaar Luis Sinisterra. Nu hebben we zeer talentvolle aanvallers, maar die hebben het punt nog niet bereikt dat ze opstaan wanneer we het moeilijk hebben.”

Slot vind dat de concurrentie een voorsprong heeft met spelers die met een enkele actie beslissend kunnen zijn. “Dat heeft PSV met Gakpo en Veerman. En Ajax heeft legio spelers die dat kunnen. Dat heeft ook te maken dat wij financieel hele andere salarissen en transfersommen betalen.”  

Delen

Reacties

Nog geen reacties