gimenez-ueda

VK Sportphoto

Nieuws

Slot ziet spitsen snel weer scoren: "Kwestie van tijd"

Stan

Dat Feyenoord de laatste weken zo moeilijk tot scoren komt, heeft voor een groot deel te maken met spitsen Santiago Gimenez en Ayase Ueda, die het net de laatste weken maar niet weten te vinden in Rotterdamse dienst. Na de wedstrijd tegen RKC zijn Mats Wieffer en Arne Slot het eens als het gaat om het tweetal: hun goals komen vanzelf weer.

Terwijl Gimenez de afgelopen weken met wat pijntjes kampt, krijgt Ueda bij Feyenoord steeds vaker de kans in de punt van de aanval. Het is de Japanner echter nog niet gelukt een doelpunt te maken in het nieuwe jaar. Tegen RKC zag hij een doelpunt afgekeurd worden en schoot hij een bal voor open doel naast. "Maar als je Ayase op trainingen ziet afwerken op het doel, ik vind echt dat hij dat heel goed kan", neemt Wieffer het na afloop op voor zijn ploeggenoot. "Het valt net niet goed voor hem. Die bal voor open doel, misschien net een polletje en dan gaat hij ernaast. De potentie is er zeker. En Santi natuurlijk ook. Het is een iets moeilijkere periode voor hem, maar toch was hij belangrijk voor ons. Als aanspeelpunt, de ballen terugkaatsen en vasthouden. Het zou er donderdag zomaar weer kunnen zijn."

Ook Slot maakt zich niet al te druk over de doelpuntendroogte van zijn spitsen. "Ze krijgen genoeg kansen, en dat is het belangrijkste. Ik denk dat in het leven van een spits het altijd wel eens zo is dat je fases hebt als deze. Ik zie ook andere hele, hele grote spitsen wel eens een fase wat minder scoren. Wij hebben ook hele goede spitsen en ook aan hen is het recht gegeven om een periode wat minder te scoren. Wij blijven die kansen voor ze creëren, dan is het een kwestie van tijd."

"Iedereen roept tegen mij dat het nooit zo kan blijven gaan dat je zoveel verwachte goals hebt, maar er zo weinig maakt. Dat is zeker met de kwaliteiten van de spitsen statistisch onmogelijk", houdt de trainer zich voor. "Maar elke keer als ze weer een kans missen denk ik: ‘Het zal toch wel een keer gaan kloppen, wat die mensen tegen mij zeggen?’.

Gimenez
Waar Ueda nog geen doelpuntrijke fase kende in het shirt van Feyenoord, reeg Gimenez voor de winterstop de goals aan elkaar. Slot merkt tot zijn opluchting dat de spits zich niet van de wijs laat brengen nu hij wat minder scoort toen. "Ik zie gewoon een speler die op het trainingsveld dezelfde Santi is. Hij was ook heel nederig in de tijd dat hij elke bal binnenschoot. Toen zei hij ook nooit: ‘ik, ik, ik’. Het was altijd het team of het geloof. Santi verandert niet en ik zie gelukkig ook dat hij niet verandert in zijn houding."

Toch achtte de oefenmeester het nodig om even met de Mexicaan te zitten en hem te wijzen op zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker. "Na AZ-uit vond ik wél dat ik een geslagen boxer in die wedstrijd en ook op de bank zag. Toen vond ik het nodig om even ‘Dr. Phil’ te zijn. Voor de rest hebben we het er eigenlijk helemaal niet over met hem of met de spelers."

Op zoek naar een doelpunt tegen RKC, liet Slot Gimenez dan ook zo lang mogelijk staan. "Ik haal niet snel spitsen eruit als wij kansen nodig hebben. Ik zet dan eerder spitsen erbij. Op het moment dat de 1-0 valt haal je hem eruit, wat eigenlijk al veel eerder de bedoeling was omdat ik denk dat het voor hem beter was geweest om niet zo lang te spelen. Je haalt dan niet een speler eruit die kan scoren. Dat kan Santi, dat heeft hij gedaan, dat doet hij misschien nu even wat minder, maar let maar op: hij gaat weer scoren."

Delen

Reacties

Nog geen reacties