Hancko Slowakije (Proshots)

ProShots

Slowakije bezwijkt met invaller Sauer tegen Oekraïne na uitvallen Hancko

Stan

Het Slowakije van Dávid Hancko en Leo Sauer heeft vrijdagmiddag de eerste nederlaag op het EK geleden. Eerstgenoemde begon in de basis tegen Oekraïne, maar moest in de tweede helft geblesseerd afhaken. Sauer maakte als invaller zijn eerste minuten op het EK, maar kon een 1-2 verliespartij niet meer voorkomen.

In het openingsduel wist Slowakije al te imponeren door een felbevochten 1-0 overwinning te boeken op België. Tegen Oekraïne wordt het goede spel doorgezet als de ploeg van Calzona in het eerste kwartier het initiatief neemt. In de 16e minuut is Hancko al dicht bij de openingstreffer als hij uit een vrije trap op de vuisten van Anatoliy Trubin schiet. Waar de Feyenoorder zijn inzet nog gekeerd ziet worden, ligt de bal er een minuut later wél in: uit een ingooi van Hancko volgt een voorzet die bij de tweede paal wordt binnengeknikt door Ivan Schranz. De aanvaller van Slavia Praag scoorde ook al tegen België.

Na die goal weet Oekraïne dat het aan de bak moet en lukt het ze de wedstrijd beter in de hand te krijgen. Dat resulteert in een aantal zeer grote mogelijkheden, waarvan de beste een schot is van rechtsback Oleksandr Tymchyk, die door een uiterste inspanning van Slowakije-doelman tegen de paal kan worden getikt. Ondanks de kansen lukt het de formatie van Serhiy Rebrov niet om voor rust langszij te komen. Net voor het fluitsignaal is Slowakije zelfs dicht bij de 2-0, maar nu is het Trubin die knap redding brengt op een schot van Lukáš Haraslín.

In de tweede helft gaan de Oekraïners verder op zoek naar de gelijkmaker en die vindt het al snel via Mykola Shaparenko. Op aangeven van Oleksandr Zinchenko kan de Kiev-middenvelder rond de penaltystip de bal vrij achter Dubravka schieten en zo de 1-1 maken.

Oekraïne voert de druk dan meer op, waardoor de verdediging van Slowakije het steeds zwaarder krijgt. Het wordt zelfs nog moeilijker voor de Slowaken als nota bene Dávid Hancko geblesseerd raakt. De Feyenoorder lijkt na een aanname last van zijn lies te krijgen, maar probeert na een korte behandeling nog even mee te doen. Al snel merkt Hancko echter dat hij niet meer verder kan en moet hij gewisseld worden voor Tomáš Suslov. Voor Slowakije, maar ook zeker voor Feyenoord is het te hopen dat de blessure van de sterkhouder meevalt.

Zonder Hancko strijdt Slowakije in de slotfase verder om het punt te verdedigen, maar tegen het Oekraïense aanvalsgeweld is het niet opgewassen. Tien minuten voor tijd zet invalspits Roman Yaremchuk Oekraïne voor het eerst op voorsprong door de bal op geweldige wijze uit de lucht te plukken en leep langs Dubravka te tikken. Daarbij krijgt de bal net genoeg snelheid om te voorkomen dat Milan Škriniar de bal van de lijn afhaalt.

Calzona hoopt met zijn ploeg dan toch nog op de 2-2 en brengt in de jacht daarop Leo Sauer in. Het talent van Feyenoord maakt daarmee zijn eerste minuten op het EK en pakt het record van jongste Slowaakse speler op een eindronde. Ook met de 18-jarige buitenspeler in de ploeg kan Slowakije, ondanks behoorlijk wat dreiging, een verliespartij niet meer afwenden.

Slowakije neemt het op woensdag 26 juni om 18:00 nog op tegen Roemenië. Met de eerder winstpartij op België heeft het land van Hancko en Sauer nog steeds een goede kans om de volgende ronde te bereiken, waarin Nederland een mogelijke tegenstander is. Morgen (zaterdag 27 juni) wordt om 21:00 het andere duel in poule E gespeeld tussen België en Roemenië.

Slowakije - Oekraïne 1-1