dsc00305

Foto: 1908.nl

Nieuws

Smorenburg over het stadion: "Op korte termijn willen we de urgente problemen aanpakken"

Van de redactie

Het sportieve succes heeft geld opgeleverd voor Feyenoord. Met inkomsten uit transfers en premies uit de Europese toernooien heeft de club de afgelopen transferwindows goede zaken kunnen doen met het binnen halen van diverse spelers. Het stadion blijft echter een zorgenkind. Financieel directeur Pieter Smorenburg praat hierover in het NRC.

Grote financiële buffers heeft de club niet. Het plan voor een nieuw stadion ging niet door, vanwege de financiële onhaalbaarheid volgens de directie, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Feyenoord zelf kan een grote renovatie niet betalen, net als het stadion zelf. Die nv heeft een schuld van ruim 36 miljoen euro, ontstaan door hoge aanloopkosten voor het inmiddels gestopte stadionplan. Een plan van aanpak voor het verbeteren van diverse punten binnen het stadion is nog niet afgerond.

"Op korte termijn willen we de urgente problemen aanpakken. En we zijn bezig met een bredere inventarisatie, ik verwacht een lijst met tientallen mogelijke verbeteringen. Zoals de perstribune, die is verouderd. En de verhouding tussen zakelijke gasten en supporters is bij ons in vergelijking met andere stadions uit het lood", aldus Smorenburg in het NRC. Vergeleken met andere stadions in zowel Nederland als buitenland loopt het stadion van de Rotterdammers achter. "We hebben weinig zakelijke arrangementen, weinig horeca. We kunnen hier vierhonderd, vijfhonderd diners plaatsen, terwijl sc Heerenveen er al meer dan duizend heeft, in een kleiner stadion. Daar loop je tegen de grenzen aan."

Wie de aanpassingen binnen het stadion zal gaan betalen is nog altijd niet duidelijk. De gesprekken tussen de club en het stadion lopen nog. "Er is een nieuwe stadiondirecteur gekomen, we zitten in dezelfde gang, werken goed samen. Uiteindelijk loop je er wel tegenaan: is het iets wat de eigenaar zou moeten doen of iets wat wij als huurder kunnen doen? Daar kijken we nog naar."

De club zou graag meer zeggenschap willen over het stadion, wat niet zomaar zal gaan. "Dat is best complex, zowel juridisch, financieel als fiscaal. We zijn nu aan het onderzoeken hoe dat zou kunnen. Als wij er geld in steken, willen we ook meer kunnen bepalen wat er gebeurt. Maar we moeten nu eerst tot een plan komen." Een faillissement van het Stadion wil Smorenburg niet naar kijken. "Daar wil ik niet op speculeren."

De nieuwe stadion directeur Lilian de Leeuw gaf eerder aan in Perspectief, het magazine voor de aandeelhouders van Stadion Feijenoord, dat zij eind dit jaar verwacht een plan op tafel te hebben. "We maken de volgende stap, hoeveel ruimte is er nodig om op het hoogste niveau te kunnen blijven meespelen. Dit onderzoek zijn we momenteel aan het doen en eind dit jaar hebben we daarvan de resultaten klaar. Daar hoort ook de discussie bij welk kwaliteitsniveau we er dan nog aan moeten hangen. Dat er aanpassingen nodig zijn is niet onrealistisch. Welke dat zijn zullen we samen met de club nog moeten bepalen."

De schuld van Stadion Feijenoord, een lening waarvan de rente alleen maar oploopt, zal aangepakt moeten worden. "Hier zou ik alleen over willen zeggen dat we met meerdere scenario’s bezig zijn. Dat zijn geen gesprekken en beslissingen die over één nacht ijs gaan, daar hebben we echt tijd voor nodig. Wel heb ik er alle vertrouwen in met de huidige kennis dat we de lening kunnen herfinancieren", aldus De Leeuw in het magazine Perspectief voor de aandeelhouders van het stadion. 

Delen

Reacties

Ooit was het stadion wel van Feyenoord, nu dus niet meer en zie ook niet waarom Feyenoord voor de kosten zou moeten opdraaien.
Volgens mij was Feyenoord van 1936 tot 1978 eigenaar van het stadion.
Als Feyenoord kosten zou maken, dan moet daar toekomstige opbrengsten tegenover staan.
Feyenoord was zelfs in de jaren 60 een van de rijkste clubs. Bezat veel grond rond de Kuip.
Dat is een beetje een fabeltje. Het feit dat Feyenoord eigenaar was van een paar flatappartementen, waar o.a. Harry Bild en Ove Kindvall woonden, leidde in die tijd ook al tot woeste verhalen over het vermeende onroerend goed dat Feyenoord als 'eigen vermogen' zou bezitten.
Feyenoord was idd eigenaar van de gronden waarop getraind en gespeeld werd. De club had o.l.v. voorzitter Leen van Zandvliet en penningmeester Cor Kieboom (later voorzitter) in de jaren 30 ook het stadion laten bouwen en was daar de eigenaar van. Bij de splitsing van de vereniging en de BVO is de huidige situatie ontstaan.
De enige wijzigingen die er binnen de BVO hebben plaats gevonden zijn dat eerst Jorien van den Herik zowel bestuurslid was (eerst penningmeester later jarenlang voorzitter) terwijl hij als schuldeiser ook een forse stem had in het uitvoerend beleid. Dat had hij in feite met zichzelf afgesproken. Toen na zijn destijds onvermijdelijke vertrek, onder verantwoordelijkheid van interim-directeur Peter Vogelzang en technisch directeur Peter Bosz de nodige catastrofale keuzes waren gemaakt, waarvoor de toenmalige RvC o.l.v. Dick van Well, natuurlijk eindverantwoordelijk is, was de financiële injectie van de Vrienden van Feyenoord noodzakelijk om een saneringstraject van minstens 10 jaar te vermijden.
Ondanks hun latere impopulariteit is onder Gudde en Van Geel de nog steeds noodzakelijke verdere sanering eigenlijk heel voorspoedig verlopen. Aan de vooravond van de coronacrisis had Feyenoord een bescheiden eigen vermogen, was uit grotendeels eigen middelen 1908 aangelegd en Varkenoord vernieuwbouwd en had de club 2 x de KNVB-beker en 1 x de landstitel veroverd.
Heel snel een fatsoenlijke speaker installatie aub. Op de 1e ring kun je je buurman nauwelijks verstaan door die krakende herrie en op de parterre hoor je weer niks uit de speakers. Dat kan anno 2023 echt niet meer
Toegangspoorten aanpassen asap . Geluidsinstallatie aanpassen asap . Toiletten aanpassen. Horeca snel verbeteren. O.a.
Een heel verhaal en eigenlijk zegt hij: we zouden wel willen renoveren, maar kunnen/doen het niet.
Zeer teleurstellend, heb als certificaathouder al ca 50jr vaste plaatsen en stoor me al jaren aan de slechte faciliteiten (toegang, horeca, toiletten).
Er zijn in ons land zelfs stadions van ploegen die géén Europese gelden binnenhalen die het beter voor elkaar hebben dan onze club.
Je kan de club helpen door je certificaat te verkopen aan hen.
Niet voor het eerst is de achtergrondinfo die NRC levert interessanter dan de meeste info van voetbalkranten als Telegraaf (gaat toch vooral over Ajax) en AD of die van veronderstelde insiders als Krabbendam of de Rijnmondbrigade. Smorenburg doet verstandige uitspraken die voor overspannen optimisten een noodzakelijke realitycheck kunnen zijn.
Bottleneck blijft natuurlijk het stadiondossier. Hier is zoveel gedeelde verantwoordelijkheid voor de verkeerde keuze bij met name de BV Stadion en de Stichting Continuïteit Feyenoord (n.b. de beheerder van het 'gouden' aandeel in de club!) dat er eigenlijk veel te weinig consequenties aan dit debacle zijn verbonden. Op dit punt kan Smorenburg dientengevolge het minst concreet zijn mede omdat de BVO uiteindelijk slechts de 'huurder' is. Dat het stadion zonder deze huurder geen enkel bestaansrecht heeft doet daar niets aan af. Het kan haast niet anders dan dat een verandering van die verhoudingen de basis voor een oplossing van dit hoofdpijndossier moet zijn.
BVO heeft samen met SF steeds de stadionprojecten geinitieerd, ze zijn minstens zo verantwoordeijk voor de situatie als SF.
Klopt maar juist daarin lijkt de rol van de Stichting Continuïteit zeer bepalend te zijn geweest. Bij de VvF was iig een deel van de leden een stuk kritischer.
@KeesPijl , bij KenJeDatNietHorenDan gaf de oud BVO RvC voorzitter van Welt nog aan dat het Stico nooit formeel is betrokken bij het stadionproject. Omdat de directie voor die beslissing al het stadionproject had gepauzeerd.
De adder onder het gras is natuurlijk het woord 'formeel'. De realiteit is dat de Stico 3 van de 5 leden benoemt in de Raad van Commissarissen en dus alle invloed van de wereld heeft op het te voeren beleid. Juist waar dit de echt lange termijn betreft, en dat is uiteraard het geval bij de keuze voor een nieuw stadion of een vernieuwbouwde Kuip, moet de Stichting CONTINUÏTEIT (!!!) Feyenoord de vinger zeer nadrukkelijk aan de pols houden.
Als Van Well beweert dat hij uit hoofde van zijn lidmaatschap van het bestuur van de StiCo dat NIET gedaan heeft, levert hijzelf het bewijs van volstrekte incompetentie en het totaal ontbreken van enig verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is voldoende reden om zijn vertrek op zo kort mogelijke termijn als enige logische uitkomst te zien. Het beeld dat hij en bv Ivo Opstelten (die is nu dus wel weg, godzijdank) er idd alleen maar zaten voor de kwaliteit van de bij bestuursvergaderingen geschonken rode wijn, zou dus zo maar eens kunnen kloppen.
Stadion kopen ze hebben het bewust verwaarloost idioten.
@FeyenoordTM, hoe zit het met Bergvall nu PSV hem wil. Hoe staat het met Feyenoord ervoor?
Eet en drinken voor de supporters, toiletten en speakers zijn een must voor vernieuwing. De rest wacht maar even eerst de supporters
Klinkt toch alsof ze zich eerst gaan richten op het zakelijke segment, wat best logisch is aangezien daar meer geld aan te verdienen is.
Vind het met eten en drinken momenteel best prima lopen, zolang je niet in de rust gaat. Speakers en toiletten zijn inderdaad een drama.
eten is echt van een zeer lage kwaliteit zelfs als je dronken bent
BVO vond toch ook dat ze moesten bepalen dat de eigenaar van het stadion maar moest stoppen met de ontwikkeling van een nieuw (en veel beter) stadion? Nou dan moeten ze zelf ook maar dokken voor de aanpassingen in de achterhaalde Kuip.
Hoe kom je daar bij ?
De BVO huurt De Kuip voor een flink bedrag dan mag je verwachten dat je in een fatsoenlijke omgeving kan spelen.
De eigenaren, dus de aandeelhouders om het helder te houden, behoren daarvoor te zorgen , maar die weigerden zelfs de nieuwe verlichting te betalen.
Het enige wat die doen is hun gratis plek voor het driedubbele op de zwarte markt verkopen, laten we daar eerst eens mee stoppen en anders die plaatsen blokkeren.
Eens met @assia dat alle private aandeelhouders daarin moeten worden gestraft.
Dit is grote onzin. De sportclub bepaalde als groot aandeelhouder ism met de bvo. Gewone aandeelhouders hebben niets te vertellen gehad.
En die aandeelhouders betalen per jaar meestal 1500 euro extra en jij? Hoeveel betaal jij voor je seizoenkaart?
Er is een geringe kans dat Stadion Feijenoord failliet gaat, het grote voordeel: je bent af van de activistische aandeelhouders waarvan enkele meehielpen bij het wegbedreigen van VriendenAanDeMaas waarbij zij hun investering van 40 miljoen europ introkken. Het grote nadeel: de curator moet met de belangen van de schuldeisers rekening houden, dat betekent dat als de BVO niet voldoende met die belangen rekening houd er een andere eigenaar zou komen. Daarnaast heeft ook de gemeente een flink belang, na het debakel met het stadiondossier en de rol van de BVO w.b. supportersbeleid, veiligheid supporters en de ruimte geven aan veroordeelde criminelen van de R.J.K heeft de gemeente een flinke troef om invloed uit te oefenen.

Naast de minimale renovatie opties die zullen worden doorgevoerd... 'Daar loop je tegen grenzen aan.' zegt immers genoeg over het mogelijk uitbreiden, dreigt dus het zwaard van Damocles.
Wat bedoel je nu eigenlijk te schrijven, eerst heb je het er over dat het stadion waarschijnlijk niet failliet gaat en dan heb je het over een curator ?
Een curator komt in beeld bij een faillisement.
De BVO heeft vooralsnog geen enkele rol bij een failliet van het stadion, dat is toch echt de rechtsentiteit stadion en haar schuldeisers.
De bal ligt bij de sportclub, die zullen in aktie moeten komen met hun 52% meerderheidsbelang en daar wringt de schoen.
De BVO heeft voorlopig het gelijk aan haar zijde, investeren in wat er op het veld gebeurt en niet in staal.
Ik snap de verwarring, ik bedoelde redelijke kans, maar gebruikte het woord: gering.

En dat als de BVO 1woording wilt, dit bij een failissement nogal lastig zal worden dan wel dat men bij de BVO veel concessies moet doen richting andere schuldeisers.

En daarmee wil ik dus de andere kant van de medaille laten zien m.b.t. 'het gelijk aan haar zijde en investeren in wat er op het veld gebeurt ipv staal' (even los dat dit statement niet klopt, de BVO zag het niet als een keuze tussen 1 van de twee): het gaat sportief nu goed, maar de implicatie van het stoppen van het stadionproject kan resulteren in een flinke belemmering van sportieve aspiraties.
Stadion kan failliet gaan, maar dat is dan vooral een keuze. Zou ook zo maar de beste keuze kunnen zijn voor de club Feyenoord. Moet je echter wel voldoende middelen kunnen regelen om de failliete boel op te kopen en te verbouwen. Ben je af van de oude schulden en de aandeelhouders met privileges.
Sportclub bepaakt die zijn grootaandeelhouder niet de gewone aandeelhouders die helpen de club juist door jaarlijks 1500 euro extra te betalen voor toegang tot een zaal zonder consumpties
Ok, helder, ik ben het in grote lijnen met je eens hoor, maar gezien de complexe juridische constructie wordt het eeh heel moeilijk verhaal.
De BVO is eigenlijk afgescheiden van de sportclub, omdat de sportclub het risico op betaald voetbal te groot achtte voor een amateurclub. Daar hadden ze denk ik gelijk in om dat te gaan scheiden.
Om van het stadion een aparte entiteit te maken, is denk ik ook een toentertijd goede zaak geweest , het probleem zit er nu in, dat om de BVO en stadion in dezelfde entiteit onder te brengen de medewerking, als meerderheidsaandeelhouder, van de sportclub nodig is.
Buiten de financiele en fiscale hobbels.
En ik heb nou niet het idee, dat de sportclub daaraan wil meewerken.
Naar mijn mening, van een afstandje gezien, is de samenwerking tussen de huidige directies van stadion en BVO niet het probleem, maar ligt er een weerstand bij de aandeelhouders van het stadion.
@assia ik denk zelf dat het meest complex de uitkoop regeling is met de C-aandeelhouders, deze hebben eeuwigzitrecht en om daar een waarde aan te koppelen is complex, maar is in theorie oneindig. Tenzij men de 'technische levensduur' van SF meeneemt a 30 jaar. Maar je hebt 2.000 aandeelhouders met eeuwig zitrecht, Droom en Daad betaalde 24.5 miljoen voor 4.000 plekken, 80 jaar zitrecht en kind-SK prijzen. Dat was toen een goede deal, want dat was +- 12 miljoen waard onder een aantaal aannames. Aangezien nu een SK op dezelfde plek ongeveer 700euro kost, verwacht ik eigenlijk een bedrag a 10 miljoen.

@CPP het probleem is dus, dat na failliesement je met de curator moet overleggen. Ik denk zelf dat de Gemeente en GoldmanSachs heel hoge in de bomen zullen zitten, en je moet ze beide tevreden houden mocht je in de toekomst ooit een nieuw onderkomen willen financieren.
Zorgen voor langlopend (laag) huurcontract en dan stadion failliet. Inderdaad met de curator overleggen, maar zullen dan maar weinig partijen geïnteresseerd zijn. Goldman kan zich gepiepeld voelen en dwars gaan, maar dat kost hun dan nog erg veel geld. Tevreden houden geloof ik niet in. Zo werkt het op langere termijn niet in de zakenwereld. Bovendien gemeente zal het weinig uitmaken, zolang Feyenoord maar voor Rotterdam behouden blijft.
Dat valt me toch tegen Schuurspons, dat je niet kunt uitrekenen wat de contant gemaakte waarde is van een vaste uitkering. In dit geval ~634 euro per jaar, inflatie 2% en vergelijkbare rente van 7% (zie bijv rabo cert). Dan kun je uitrekenen bij welk bedrag je quitte speelt, dat is €13.314 is dit voorbeeld. Alle 2000 aandelen zouden dan ~26.6 miljoen waard zijn, maar dat is natuurlijk niet zo vanwege de reële kans op faillissement, mogelijk als in juli 2025 als de Goldman Sachs schuld opeisbaar wordt. In dat geval zijn de aandelen vrijwel waardeloos.
@Mijosa , ik denk dat jij je berekening even moet nachecken. Met een maturity van 30 jaar, is de contante waarde gegeven jouw andere aannames en ultimo betalingen. 9746 euro ;-) -> +- 19.5 miljoen. Blijkbaar klopte mijn intuitie niet (of herinneringen). Voor failliesement is het dus een flinke investering bovenop de schulden van GS. Na failliesement zijn de aandelen waardeloos, maar zit je nog steeds met de gemeente en GS.