pieter-smorenburg

Nieuws

Smorenburg: “Willen jaarlijks voor een Champions League-ticket strijden”

Dennis

In Feyenoord Magazine belicht financieel directeur Pieter Smorenburg de financiële kant van transfers en sportief succes, en legt hij uit hoe Feyenoord stap voor stap naar de Champions League moet groeien.

Aan de verkoop van Malacia, Sinisterra, Senesi en Aursnes hield Feyenoord tussen de 45 en 50 miljoen euro over, aldus Smorenburg. “Zij hebben samen circa zeventig miljoen euro opgebracht. Maar het is niet zo dat dit bedrag ook direct op de rekening staat. De betalingen gaan allemaal in termijnen, daar gaan nog bedragen van af: vijf procent solidariteitsbijdrage, doorverkopen naar vorige club, commissies, belastingen. Uiteindelijk houden we tussen de 45 en 50 miljoen euro over”.

Van de opbrengsten herinvesteerde de club ongeveer 40%, waarmee veel nieuwe spelers werden gehaald. Een bewuste keuze volgens de financieel directeur. “Omdat we onze sportieve ambities ook dit seizoen weer willen waarmaken. Bovendien moesten er simpelweg veel posities ingevuld worden in de selectie, mede door het vertrek van een aantal huurspelers. We zijn er in elk geval in de breedte sterker op geworden”. Toch nam Feyenoord deze zomer geen onverantwoorde financiële risico’s. “We hoeven niet per se de Champions League te halen om deze huishouding te kunnen betalen. Om die reden hebben we geen exorbitante prijzen betaald voor spelers. Als de vraagprijs te hoog was, zochten we een alternatief”.

De grote transferopbrengsten vallen volgens Smorenburg niet los te zien van het bereiken van de Conference League. “Daarmee is ook bewezen dat sportief succes leidt tot financieel succes. Direct, doordat je meer inkomsten haalt uit wedstrijden en via de premies, maar ook indirect in de vorm van hogere transfersommen. Dankzij de Conference League hebben de club en de spelers zich kunnen laten zien op een Europees podium en staat Feyenoord internationaal weer op de kaart”.

Volgens de financieel directeur wil Feyenoord stap voor stap vooruit en is de Champions League het doel. “We willen structureel een succesvol Feyenoord op het veld zien. Om die reden hebben we afgelopen zomer het contract van Arne Slot verlengd, want hij is heel belangrijk in dat proces. Als we dit seizoen weer goed presteren en spelers zich verder ontwikkelen, is de kans groot dat we volgende zomer zowel sportief als financieel weer een stapje kunnen maken. Dat zou fantastisch zijn, zeker nu de kans groot is dat Nederland vanaf 2024 een extra plek in de Champions League krijgt. Wij willen jaarlijks voor een ticket voor dat toernooi gaan strijden, om sportieve redenen maar ook omdat het verschil qua inkomsten groot is in de vergelijking met de Europa League of Conference League”. 

Delen

Reacties

De uitspraken van Pieter Smorenburg getuigen mijns inziens van realiteitszin.
Bij het huidige Feyenoord past nog steeds bescheidenheid v.w.b. de sportieve doelstellingen op korte termijn, dus geen gebral over het moeten behalen van het kampioenschap, maar wel stiekeme hoop.
Onze Club heeft nog steeds een achterstand in te halen, maar voert tegenwoordig een gedegen en weldoordacht beleid waardoor die achterstand op redelijke termijn ingelopen gaat worden.
Zowel financieel als sportief gezien gaat De Club met stappen vooruit, maar we zullen toch nog enig geduld moeten opbrengen totdat de slapende reus volledig ontwaakt is.
ik begrijp deze uitspraak niet zo. we strijden al elk jaar op die plekken. vorig jaar tot ronde 31 meegedaan voor het kampioenschap, terwijl we ook nog een drukke europese agenda hadden.
Conclusie, er wordt eindelijk beleid gevoerd!
En nu Slot een contract voor het leven geven!!
Hier kan niemand op tegen zijn lijkt me
Te lage ambities. Jaarlijks kampioen worden of hij hoeft nooit meer te komen!
Is dat FR12 humor ? Iets roepen in de hoop dat andere het grappig vinden