Bevestigd
Sofyan Amrabat - VK Sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Sofyan Amrabat: Van bankzitter in De Kuip naar WK-uitblinker

Stan

Sofyan Amrabat schreef afgelopen dinsdag geschiedenis door met zijn land Marokko door te stromen naar de kwartfinale van het Wereldkampioenschap in Qatar. De oud-Feyenoorder, die tegenwoordig voor Fiorentina speelt, maakt het hele toernooi al indruk als stofzuiger op het middenveld van de Leeuwen van de Atlas. Hoe groeide een wisselspeler van Feyenoord uit tot een van de smaakmakers van de Marokkaanse stuntploeg?

In 2017 strijkt Amrabat neer in Rotterdam nadat Feyenoord maarliefst 4 miljoen heeft overgemaakt aan FC Utrecht. De controlerende middenvelder verkast daarmee van zijn jeugdclub naar de regerend-landskampioen, waar hij komt te spelen onder trainer Giovanni van Bronchkhorst. De eerste seizoenshelft loopt voorspoedig voor de aanwinst; in zijn debuut-wedstrijd wordt de Johan Cruijff Schaal binnengesleept en hij mag zelfs aantreden in de Champions League.

Desondanks slaagt Amrabat er niet in een vast plekje te veroveren in het basisteam van de Rotterdammers, waardoor hij al na één seizoen bij Feyenoord de deur achter zich dicht trekt. In het AD liet hij deze week weten toch met een goed gevoel terug te kijken op zijn tijd in de havenstad: “Ik kan niets slechts over die club en over de mensen Giovanni van Bronckhorst en Martin van Geel zeggen. Ik ben ze dankbaar. Ook die stap had ik nodig om te zijn waar ik nu ben. Dat het in Rotterdam niet lukte, daarvoor moet je soms ook in de spiegel durven kijken.''

De jongere broer van Nordin Amrabat vertrekt vervolgens naar het zuiden en zet zijn carrière voort bij Club Brugge, waar hij aanmerkelijk meer indruk maakt dan in Rotterdam. Het levert hem na anderhalf seizoen alweer de volgende transfer op. Ditmaal naar het Italiaanse Hellas Verona dat hem na een huurperiode van een halfjaar in januari 2019 definitief inlijft.

In de Serie A maakt de Marokkaans international een stormachtige ontwikkeling door en ontpopt hij zich als balafpakker tot een van de sterkhouders van de club uit Verona. Il Monstro (het monster) blijkt ook in Italië niet honkvast te zijn; in 2020 wordt zijn ontwikkeling beloont met een toptransfer naar het roemrijke Fiorentina. Bij La Viola, dat een afkoopsom van 19,5 miljoen euro voor hem of tafel legt, veroverd Amrabat binnen no-time een basisplaats. Bijna drie jaar later is hij in Florence niet meer weg te denken uit de vaste elf en staat hij in de belangstelling van diverse Europese topclubs. Zo melden bronnen rond 1908.nl dat onder andere Liverpool dit seizoen al informeerde naar de verrichtingen van de oud-Feyenoorder.

Ondertussen is Amrabat ook een van de leiders geworden van het nationale team van Marokko. Als natuurlijke opvolger van leermeester en oud-teamgenoot Karim El Ahmadi heeft de controleur een vaste plaats op het Marokkaanse middenveld. In 2018 is hij er al bij als Marokko tijdens het WK roemloos ten ondergaat en met slechts 1 punt wordt uitgeschakeld in de groepsfase. Ondanks dat ook tijdens de Africa Cup niet al te veel succes wordt geboekt lijkt Marokko over een groep spelers te beschikken waar potentie in zit. Door gedoe met de bond en bondscoaches die in de clinch liggen met belangrijke spelers komt deze potentie er echter nog niet uit.

In augustus dit jaar volgt de ommekeer; Walid Regragui wordt benoemd als nieuw bondscoach en onder andere sterspeler Hakim Ziyech voegt zich weer bij de ploeg. Alle pijlen richten zich op Qatar waar Marokko tijdens het WK 2022 eindelijk weer eens een goede prestatie neer wilt zetten. In een poule met België, Kroatië en Canada lijkt dat geen gemakkelijke opgave.

Niks blijkt echter minder waar; de Leeuwen van de Atlas pakken ongeslagen de groepswinst en mogen het in de achtste finale op gaan nemen tegen het grote Spanje. In de groepsfase maakt ook Amrabat ontzettend veel indruk door zich op het middenveld staande te houden tegen ploegen als België en Kroatië. De stofzuiger wordt door sommigen zelfs betiteld als de tot nu toe beste middenvelder van het toernooi. Het Marokkaanse sprookje is dan nog niet voorbij. Op dinsdag 6 december wordt geschiedenis geschreven als Marokko ten koste van Spanje voor het eerst de kwartfinale van een Wereldkampioenschap voetbal behaalt. Na een 0-0 uitslag na 120 minuten en weer een goede pot van Amrabat worden de Spanjaarden op strafschoppen geklopt.  

Toen hij vijf jaar geleden weer eens op de bank zat in De Kuip zal Amrabat zelf ook niet hebben gedacht komende zaterdag als een van de smaakmakers van het Marokkaanse elftal in een WK-kwartfinale aan te treden tegen Portugal. Het laat zien hoe raar het soms kan lopen in de voetbalwereld en moet een inspiratie zijn voor de Feyenoord-reserves die dit seizoen op diezelfde bank plaats zullen nemen.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Had natuurlijk gewoon de schakel kunnen en moeten zijn tussen El Ahmadi en Aursnes. Zoals Boëtius dat had kunnen zijn tussen Elia en Sinisterra en St. Juste de voorganger van Trauner had kunnen en moeten zijn. Bij die laatste spelen blessures ook wel een beetje een rol maar 'overall' zijn het toch vooral de inschattingsfouten van Van Bronckhorst t.a.v. diverse spelers die in de zomer van 2017 gehaald zijn, die de jaren 2018-2022 zo kleurloos en flets gemaakt hebben.
Ik hoop niet dat het een inspiratie is voor de jongens op de bank. Amrabat maakte zich binnen 1 jaar vrij onmogelijk om mee verder te gaan. Dat deed hij vervolgens ook in België. Natuurlijk is het knap dat hij inmiddels alles heeft rechtgetrokken, maar als die jongen iets langer had gewacht dan had hij zeker zijn plekje in de selectie wel gekregen. Dan was hij denk ik verder geweest dan waar hij nu is.