legioen

VK Sportphoto

Nieuws

Speelschema-puzzel niet makkelijk: "Gemeentes willen Feyenoord alleen op zondag ontvangen"

Stan

Woensdag werd het conceptprogramma van de Eredivisie voor het seizoen 2023-2024 bekend gemaakt. Feyenoord begint komend voetbaljaar op 13 augustus tegen Fortuna Sittard. Op het eerste oog lijkt het opstellen van het wedstrijdschema eenvoudig, maar door de Europese successen van de Nederlandse clubs heeft de KNVB een behoorlijke kluif aan de samenstelling van het programma. Tegenover Voetbal International legt de voetbalbond uit hoe dit in zijn werk gaat. 

Een van de eisen waaraan het programma in de Eredivisie moet voldoen is dat de topclubs Feyenoord, PSV, Ajax en ook AZ niet op hetzelfde tijdstip aftrappen. Daarnaast kunnen de drie Rotterdamse clubs (Feyenoord, Sparta Rotterdam en Excelsior) niet op dezelfde dag een thuiswedstrijd spelen.

Ook grote evenementen kunnen roet in het eten gooien bij het leggen van de puzzel die het wedstrijdprogramma is. Zo kunnen Feyenoord, Sparta en Excelsior ook op 13 en 14 april geen ploegen ontvangen in eigen stadion, omdat in de Havenstad dan de marathon van Rotterdam plaatsvindt.  

De Europese campagnes van de Nederlandse clubs creëeren de grootste moeilijkheden. Zeker nu de Eredivisie voor komend seizoen twee plekken voor de Champions League krijgt toebedeelt, moet er genoeg ruimte voor flexibiliteit zijn in het speelplan. "Dat gebeurt nu bijvoorbeeld al met Feyenoord. Als Feyenoord dinsdag CL speelt, moet er ruimte zijn om het weekend ervoor op zaterdag te voetballen”, legt Timo Reessink, Hoofd Competitie Betaald Voetbal, uit. In het geval van de kampioen is dat echter nog niet zo makkelijk. “Want sommige gemeentes willen Feyenoord alleen op zondag ontvangen."

Reesink verklapt dat er enkele dagen voor het bekendmaken van het conceptprogramma nog veel werk is verricht om misschien toch nog ergens een gaatje te vinden. "Kijken of er toch nog ergens deurtjes opengaan … We hebben bijvoorbeeld een aantal gemeentes gevraagd of zij Feyenoord niet alsnog op zaterdag kunnen ontvangen in het voorjaar, mocht Feyenoord dan nog in de Champions League spelen. Sommige durven dat risico wel aan. Anderen niet."

Delen

Reacties

Niets aan de hand toch, 14.30 spelen. 19.00 max weer thuis
Waarom is zaterdag een groter risico? En waarom specifiek Feyenoord?
Enige wat ik me enigzins kan voorstellen is de stad in na de wedstrijd?..
Omdat we bij Feyenoord ook achterlijke imbecielen hebben die zich fan noemen. Maar eigenlijk alleen maar meegaan in de hoop weer onrust te kunnen maken...
Ik ben wel benieuwd welke incidenten je dan op doelt die de afgelopen vijf jaar plaatsvonden bij uitwedstrijden in Nederland.
Ok dus als deze clubs Feyenoord in de beker treffen dan wordt er alleen in de Kuip gesnoeid? , mooi! Blij mee! Als het dan wel mag zijn het een stelletje hypocrieten
De dag des heeres, dan snap ik dat je op zondag Feyenoord wil zien