beloften-vrouwen-feyenoord-sc-heerenveen-4-1-jim-breeman-sports-photography-8

Vrouwen

Speelsters Eredivisie willen collectieve aanpak conform Feyenoord V1 [POLL]

Van de redactie

De voetbalsters in de Azerion Vrouwen Eredivisie hebben afgelopen weekend in een gezamenlijk statement opgeroepen voor meer betalingen in het vrouwenvoetbal. Onder de slogan ‘Betaald Voetbal = Betaald Worden’ roepen zij de KNVB, clubs en sponsoren op meer te investeren.

Feyenoord is momenteel samen met Ajax, PSV en FC Twente (en Fortuna Sittard in aantocht) een van de weinige clubs waar speelsters een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) krijgen. “Onze speelsters krijgen daarmee de voorwaarden en rechten die vallen onder een arbeidscontract. Hierbij moet je denken aan onder meer de salarissen, vakantiedagen, doorbetaling tijdens langdurige blessures of onvoorzien verzuim”, zo vertelde Manon Melis, coördinator Vrouwenvoetbal bij Feyenoord, bij de start medio 2023.

Statement
Speelsters met een CAO zijn tot dusver een uitzondering, valt te lezen in het collectieve statement van de speelsters uit de Eredivisie. “De feiten liegen niet: De meerderheid van de speelsters in de Eredivisie wordt niet betaald. Sterker nog: het grootste gedeelte van de speelsters krijgt slechts een onkostenvergoeding. Van de 12 clubs in de Eredivisie heeft slechts één club al haar speelsters fulltime in dient”. Clubs moeten nu minimaal vier speelsters onder contract hebben staan. In de meeste gevallen zijn dit parttime contracten.

De hoogste divisie van het vrouwenvoetbal werd eind 2022 door de KNVB overgeheveld van de amateurtak naar het betaalde voetbal. Van profvoetbal is echter volgens het statement geen sprake. “Na 17 jaar Eredivisie voetbal moet het grootste gedeelte van ons nog steeds studeren en werken naast ons leven als voetbalster. Wij werken 6 dagen per week bij de club en verdienen vervolgens vroeg in de ochtend, middag en avond ons geld als verpleegkundige, fysio of in de horeca. Doordat we niet fulltime met onze sport bezig kunnen zijn, is het praktisch onmogelijk het niveau te bereiken dat wij en onze fans ambiëren. Profvoetbal is werken als voetbalster, niet werken om te kunnen voetballen”.

Reacties
Het statement kan rekenen op verschillende reacties. De een zegt dat het vrouwenvoetbal een zetje in de rug nodig heeft, terwijl de ander zich afvraagt waarvan de speelsters betaald moeten worden als de belangstelling en navenante inkomsten zo gering zijn. Oud-speelster Leonne Stentler spreekt van een kip-ei verhaal. "De wedstrijden zijn beter zichtbaar dan voorheen, dat zal uiteindelijk leiden tot meer belangstelling en meer inkomsten.”

Oud-Feyenoordspits Pierre van Hooijdonk denkt dat de actie vanuit het vrouwenvoetbal te vroeg komt. “Ik tekende mijn eerste contract in het betaalde voetbal bij RBC en werkte daarnaast in een sportzaak. Dat was de investering die je deed. Dat deed de hele Eerste Divisie toentertijd. Nu zie je dat een veel groter gedeelte van de Eerste Divisie fullprof zijn. Maar dat heeft 25 jaar geduurd.”

Poll: Moeten de speelster beter worden betaald?

Ja, geef het vrouwenvoetbal een zetje in de rug

Nee, er kan pas betaald worden wanneer er inkomsten zijn

Delen

Reacties

De aanname die wordt gemaakt is dat het ook financieel haalbaar is voor de clubs om iedereen een salaris te betalen. Bij veel sporten die al veel verder ontwikkeld zijn (waterpolo, handbal, hockey) krijgt volgens mij ook niet iedere speelster een volwaardige salaris. Die moeten het vaak doen met een vergoeding vanuit het nationale team/sponsorcontracten. Een vergoeding vanuit het nationale team krijg je ook alleen als je de A-status krijgt, waar je vaak hard voor moet werken.
Misschien proberen ze te zeggen: ‘Onder de huidige omstandigheden in Nederland kunnen we meisjes niet aanmoedigen om betaalde voetballer te worden.’ Ik begrijp dat. Als het echter überhaupt geen toeschouwers kan trekken, is het moeilijk om een ​​toekomst als betaalde sport te zien.

Dus in plaats van meer geld te vragen voor de club, zou het positiever zijn geweest om dit weekend te gebruiken om mensen aan te moedigen meer naar het stadion te komen.
Ik denk vooral dat de markt te klein is om mensen naar het vrouwenvoetbal te trekken. Wie heeft er tijd/zin om naast de competitiewedstrijden voor de mannen nog te kijken naar de competitiewedstrijden voor de vrouwen? Het enige waar men nog interesse voor heeft is het Nederlands vrouwenelftal.
Ik gun de vrouwen alles, maar zolang het geld niet de sport instroomt kan het er ook niet uitstromen. Waar moeten de clubs anders het geld vandaan halen?!
Denk ook niet dat ze willen dat het een soort liefdadigheidsproject gaat worden van de KNVB door massale subsidies o.i.d. Zelfde geld voor sponsoren. Die gaan er waarschijnlijk ook niet veel extra geld instoppen als er voor hen zo weinig exposure aan vast zit.