stengs-geertruida-en-wieffer-balen-na-goal-atletico

VK Sportphoto

Analyse

Standaardsituaties: botte pech of structureel probleem?

Karst

Feyenoord kreeg dit seizoen, in alle competities, al acht doelpunten tegen uit standaardsituaties, waarvan vier in de Champions League. Feyenoord oefende daarom begin januari tijdens het trainingskamp in Marbella extra op standaardsituaties, maar uitgerekend de eerste tegengoal na de winterstop viel uit een standaardsituatie. NOS analyseerde de cijfers van standaardsituaties.*

De tegengoals uit standaardsituaties hebben Feyenoord de das omgedaan in de Champions League. Iets wat Arne Slot al meerdere keren uitgebreid uitgelegd heeft. "Die zes Europese wedstrijden zijn een kleine steekproef. Dan speelt geluk of pech een grote rol. Over 34 wedstrijden in de eredivisie krijg je een reëler beeld van hoe goed je bent in standaardsituaties", legt Slot uit.

Corners
Wanneer we alleen naar de eredivisie kijken, is het allemaal niet zo slecht als men roept. Een kwart (4/16) van de tegengoals van de Rotterdammers vielen uit spelhervattingen. Feyenoord doet het op dit vlak beter dan negen andere clubs, waaronder directe concurrenten AZ en FC Twente. Ook scoort de ploeg van Slot goed bij het verdedigen van hoekschoppen. De Rotterdammers kregen dit seizoen 42 corners tegen, waarvan er slechts 18 (42,9%) aankwamen bij een tegenstander. Alleen PSV, AZ, PEC Zwolle en Excelsior doen dat beter. Uiteindelijk draait het bij voetbal om doelpunten en dat is net hetgeen waar Feyenoord wél slecht op scoort. Met maar liefst drie van de zestien tegengoals (19%) uit een corner is Feyenoord, na Excelsior (26%) de ploeg die de meeste goals tegen krijgt uit hoekschoppen.

Pech
Het eerste tegendoelpunt na de winterstop, van NEC-speler Dirk proper, lijkt eerder botte pech dan een structureel probleem. Dit gaf Slot al aan op het trainingskamp in Marbella. "We moeten de standaardsituaties in het juiste perspectief plaatsen. In de eredivisie blinken we er juist in uit."

 

*De NOS heeft bij deze cijfers geen rekening gehouden met strafschoppen, wel met goals uit corners, vrije trappen en lange inworpen. Feyenoord kreeg zes goals tegen uit een corner en twee uit een vrije trap. Twee van die goals waren eigen doelpunten.

Delen

Reacties

Gatenkaas achterin we hebben een muur nodig !
En als het gaat om gemaakte doelpunten uit standaardsituaties? Wat me met name stoort is het ogenschijnlijk hoge aantal corners dat niet aankomt. Dat leek vorig jaar met Szymanski/Kökcü beter te gaan dan dit jaar met Stengs/Paixao.
We zijn een v/d beste aanvallend met standaardsituaties. Tijdje geleden was daar al een statistiek over. Het is gewoon self fulfilling prophecy. Men gelooft en zegt telkens dat we er slecht in zijn. Als er dan 3 niet in gaan, bevestigt het alleen maar het beeld. Terwijl de cijfers toch wat anders zeggen.
Corner tegen en de Kuip houdt de adem in.