stengs-lazio

VK Sportphoto

Nieuws

Stengs blijft zelfs Modrić en Bellingham voor in CL-klassementen

Stan

Na de Champions League-speelronde van deze week zijn we halverwege de groepsfase van het grootste Europese toernooi. Alle clubs hebben elkaar nu een keer getroffen en dus kan er een tussenbalans worden opgemaakt van de uitblinkers in de eerste drie duels. Wie Calvin Stengs zag spelen in het miljoenenbal weet dat hij tot de sterkhouders van Feyenoord behoorde. De glansrol van de aanvallende middenvelder blijkt echter ook uit de statistieken, waarin hij zich tussen de top van Europa nestelt. 

Stengs kwam afgelopen zomer voor een transfersom van rond de zes miljoen over van het Franse OGC Nice. Over de 24-jarige linkspoot klonk vaak het verwijt dat hij, ondanks zijn techniek en inzicht, te weinig rendement heeft. Sinds zijn entree bij Feyenoord is Stengs echter in bloedvorm en bewijst hij wel degelijk bij te kunnen dragen aan de productie van zijn team. In de Eredivisie was hij in 9 duels al goed voor 3 doelpunten en 6 assists en ook in de Champions League tekende hij voor een doelpunt en een assist. 

Dat Stengs een groot aandeel heeft in de aanvallende kwaliteit van Feyenoord wordt nog eens stevig onderstreept door de data rondom het aantal gecreëerde kansen in het miljoenenbal. In de wedstrijden tegen Celtic, Atlético Madrid en Lazio creëerde de spelmaker maar liefst 14 kansen voor de Rotterdammers. Geen enkele speler in de Champions League deed hem dat na. Zo moeten onder andere topspelers Luka Modrić (Real Madrid - 12 kansen), Ivan Rakitić (Sevillia - 11 kansen) en Julian Álvarez (Manchester City - 10 kansen) het afleggen tegen Stengs. 

Ook als we de geproduceerde kansen uit dode spelsituaties niet meerekenen en dus puur kijken naar de mogelijkheden die in open spel werden gecreëerd, is Stengs koploper met 11 gecreëerde kansen. De Feyenoorder laat daarmee zijn hielen zien aan toptalenten Jude Bellingham (Real Madrid - 8 kansen), Khvicha Kvaratskhelia (Napoli - 8 kansen) en Bukayo Saka (Arsenal - 7 kansen). 

De statistieken laten zien dat Stengs zich thuis voelt in Rotterdam-Zuid. Naar eigen zeggen speelt hij in De Kuip het beste voetbal uit zijn carrière, zo liet de middenvelder vorige week al optekenen bij ESPN. "Ik voel mij een stuk volwassener bij Feyenoord. Ik herken bepaalde situaties steeds beter en sneller. Simpel spelen op de momenten dat het moet en acties maken op de helft van de tegenstander."

Delen

Reacties

Bizar goed, onverwacht ook voor mij, erg goede aankoop, gescout of niet :p
De penningmeester wrijft in zijn handen en mijmert over de tijd dat Feyenoord zo'n beetje de rijkste club van Europa was...Da's lang geleden...
Zo zien we maar weer, dat de duurdere oplossing niet altijd de betere is. Stengs is voor ons zeker net zo goed, of zelfs nog beter dan Szymanski. Doordat hij fysiek sterker is dan de Pool, krijgen we ook vaker een vrije trap mee. Szymanski werd vaak niet serieus genomen door de scheids, als hij weer eens tegen de grond was gewerkt. Ik zie nu ook veel meer slimme steekballen gegeven worden, die ik ook van Szymanski verwachtte, maar die ik eigenlijk (nu ik Stengs gezien heb) iets te weinig gezien heb vorig seizoen.
Symanski had niet zon geweldig rendement als AM, Stengs doet het geweldig en levert ook veel arbeid. Zijn er niet slechter op geworden
idd, na 3 wedstrijden van Stengs, hebben we niemand meer gehoord over Szymanski.
Zou wat zijn als we ook 30-40m voor Stengs krijgen straks haha
Aldi prijzen voor iemand die de hele wereldtop achter zich laat. Kijk eens wat die Bellingham, Kvaratskhelia en Saka waard zijn! Onze Calvin was BETER op het hoogst mogelijke podium!
Beeldvorming doet veel. Bij Stengs was dat aanvankelijk vooral negatief: het is een slapjanus en dat soort verhalen. Ik lees zelf wel graag de analyses op VI Pro als een speler een transfer maakt. Daaruit bleek dat hij in België echt grote stappen had gemaakt op fysiek gebied. Als je daar zijn technische kwaliteiten en passing bij optelt had ik er wel vertrouwen in dat hij een versterking zou zijn voor Feyenoord. Dat hij nu alweer zo snel zulke stappen zet, in heel goed team, had ik dan weer niet verwacht.
Vraag me ook wel eens af over andere ex AZ en collega Stengs speler Myron Boadu
Zou die bij Feyenoord ook niet (beter) kunnen renderen???
Zijn marktwaarde staat op 7 miljoen (volgens Transfermarkt)
Ik zeg eerlijk hen me vergist in die gozer. Ik zag ook de mooi weer voetballer die bij AZ af en toe wat leuks liet zien